reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2010

Czesc kochane:-) Witam wszystkie nowe mamusie:-) Umnie swieta mijaja dobrze tylko jakos tak wole Boze Narodzenie hehe a w tym roku beda napewno wyjatkowe bo bedziemy juz z naszymi maluszkami:-)Milego dzionka

reklama
yowita1, ja tez pracuje na stojaco i na zmiany, ale na rano i popoludnie, tylko ze czuje sie dobrze. Powodzenia z powiadomieniem pracodawcy, mam nadzieje, ze wszystko pojdzie po twojej mysli.

Miłka79, witamy :)

U mnie swieta tak sobie.. z daleka od rodzinki, dobrze ze chociaz mezulek i znajomi sa, ale to i tak nie to samo co cala rodzinka, przynajmniej zapachy nie przeszkadzaja.. ide odgrzewac jedzonko na sniadanie..

Ja chyba sie jeszcze wstrzymam z powiedzeniem szefowi o ciązy, poza tym musialabym przyniesc zaswiadczenie kadrowej, ktorego jeszcze nie dostalam. Rodzicom juz powiedzialam, dzis jeszcze tesciowie zostaja :p

Witam dziewczynki!!!!!!!! :))))

Święta Święta i po Świętach :D Ja jestem najedzona za wszystkie czasy i na szczęście nie mam mdłości :) Skończyły się jakieś hmmm... 2 tyg temu :) Ja jak zwykle nie mam o czym specjalnie pisać bo u mnie bez większych rewolucji... AHA ZĄB PRZESTAŁ BOLEĆ!!!!!!!!! :)))) Jestem szczęśliwa pod niebiosa :D Płukanie szałwia pomogło obeszło się bez dentysty ale i tak trzeba będzie prędzej czy później go odwiedzic... Elzu a jak u Ciebie? :)

Pogoda u mnie beznajdziejna leje od rana :/ Wolny dzień fajnie byłoby na jakis miły spacerek się przejść... Tak to zostaje leniuchowanie w łóżeczku... Z połowicą ;)))

Witam wszystkie nowe mamuśki :*:*:*:*

paulinka109, jeszcze troche mam dziąsło opuchniete, wiec staram sie nie jest lewą stroną, ale jest duzo lepiej :), jak bede w Polsce niedlugo to na pewno odwiedze dentyste i zobaczymy co powie :)

U mnie tez nie ma pogody, a jest leniuchowanie :)

dziekuje za info :)

elzu ja czuje sie niezbyt dobrze... mam mega mdlosci i bole brzucha... ciazko mi pracowac... tym bardziej ze mam prace stojaca i zmiana znaczy sie dniowki i nocki... i dzis wlasnie mam nocke :[

yovita1 zgodnie z Kodeksem Pracy:
Art. 178
§ 1. Pracownicy w ci
ąży nie wolno zatrudniać w godzinach nadliczbowych ani w
porze nocnej. Pracownicy w ci
ąży nie wolno bez jej zgody delegować poza
sta
łe miejsce pracy ani zatrudniać w systemie czasu pracy, o którym mowa w

art. 139.

Uważam, że powinnaś jak najszybciej poinformować swojego pracodawcę o tym, że jesteś w ciąży!!! Taka praca napewno nie wpływa korzystnie na Ciebie i dzidziusia.

Art. 178
1.

Pracodawca zatrudniaj​
ący pracownicę w porze nocnej jest obowiązany na okres jej
ci
ąży zmienić rozkład czasu pracy w sposób umożliwiający wykonywanie pracy poza
por
ą nocną, a jeżeli jest to niemożliwe lub niecelowe, przenieść pracownicę do
innej pracy, której wykonywanie nie wymaga pracy w porze nocnej; w razie braku
takich mo
żliwości pracodawca jest obowiązany zwolnić pracownicę na czas niezbędny

z obowi
ązku świadczenia pracy. Przepis art. 179 § 4-6 stosuje się odpowiednio.

Aha i jeszcze co do umowy, którą masz do marca 2011. Pracodawca nie może jej z Tobą rozwiązać wcześniej!
Dział 8 Kodeksu Pracy poświęcony jest prawom pracowników posiadajacych dzieci. i tak:
Art. 177.​
§ 1. Pracodawca nie mo
że wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie
ci
ąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą

przyczyny uzasadniaj​
ące rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy
i reprezentuj
ąca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła

zgod
ę na rozwiązanie umowy.

Powyższy artykuł nie obowiązuje tylko pracownic, które są zatrudnione na okres próbny nie przekraczający 1 miesiaca!

§ 3. Umowa o prac​
ę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej
pracy albo na okres próbny przekraczaj
ący jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu

po up
ływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.

§ 4. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy o pracę za wypowiedzeniem w okresie
ci
ąży lub urlopu macierzyńskiego może nastąpić tylko w razie ogłoszenia upadłości
lub likwidacji pracodawcy. Pracodawca jest obowi
ązany uzgodnić z reprezentującą

pracownic​
ę zakładową organizacją związkową termin rozwiązania
umowy o prac
ę. W razie niemożności zapewnienia w tym okresie innego
zatrudnienia, pracownicy przys
ługują świadczenia określone w odrębnych
przepisach. Okres pobierania tych
świadczeń wlicza się do okresu zatrudnienia,

od którego zale
żą uprawnienia pracownicze.

Trochę się rozpisałam i powklejałam:) Mam nadzieje, że się przyda. Warto wiedzieć jakie mamy prawa:) Zachęcam do poczytania Kodeksu Pracy:) a teraz biegne zjeśc kawałek srniczka :p

ja również witam nowe mamusie.
jak tam po świętach? ja jestem obżarta i mam nadal mdłości. do tego przypałętało się zapalenie obu uszu. ból niesamowity, a w święta lekarza nie uświadczysz. bardzo nic wziąć nie można, ale musiałam paracetamol zastosować, bo chyba bym nie wytrzymała. lecę jutro do laryngologa, może posiedzę trochę w domku.
ostatnio nie mogę sie wyspać. np. dzisiaj wstałam o 11-ej. byle coś zrobię i już jestem zmęczona.
moja wizyta dopiero za tydzień. to są moje najdłuższe 2 tygodnie w życiu. mam nadzieję, że serduszko już bije i będzie coś już widać na usg.
pozdrawiam!

reklama
Do góry