reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Listopad 2009

Ech, a ja niestety od samego początku coś biorę: cały czas Luteinę, potem przez 15 tygodni Kaprogest w zastrzykach, od 3 tygodni Fenoterol (w tym jedna kroplówka) + Metoprolol na serce, który właśnie odstawiam, do tego magnez, żelazo... Hoduję sobie dwie małe lekomanki.
A tak poważnie to martwię się potwornie, czy nie zaszkodzę małym, mówi się w końcu, że nawet Luteina ma zły wpływ na płód... Staram się o tym nie myśleć, bo w końcu i tak nie mam wyjścia - bez tego wszystkiego pewnie już dawno nie byłabym w ciąży!
Bura i inne dziewczynki z mnostwem lekow - przylaczam sie do was.... Ja dzis mam ostatni zastrzyk z kaprogestu, ale
nie zlicze ile opakowan luteiny czy duphastonu zuzylam, a i teraz mam mnostwo lekow na skurcze itp. z opisu
wyglada, ze to odpowiedniki fenoterolu, bo tez przyspieszaja puls itp. niestety nospa nie pomaga na moje skurcze,
wiec biore tylko 2 tabletki na noc, bo noce sa najgorsze....
do tego alergia - leki, choroba tarczcy - leki... mam nadzieje, ze Viki nie urodzi sie lekomanka
Jednak fakt faktem, ze gdyby nie te wszystkie leki pewnie wiele z naszych malenstw juz by z nami nie bylo.....
Mamuulica, a ty masz podwojne szczescie. Nie tylko utrzymalas ciaze, ale i dostalas jedna dzidzie gratis, :)
Ach szczesciaro! Zazdroszcze.

reklama
dziewczyny mam pytanie. Od 2 dni mam dziwne skurcze. Twardnieje mi bardzo brzuch. Robi się jak kamień. Nic nie boli i przechodzi po kilkunastu sekundach. Później jest trochę twardszy niż normalnie aż w końcu po kilku minutach znowu normalny. Jestem na Fenoterolu więc jest to dla mnie dziwne :-( Do tego jeszcze ostatnio zauważyłam, że po tych skurczach mam mokrą bieliznę. Kurcze nie wiem co robić! Strasznie się boję. Może któraś tak ma i wie co to może być? Może to skurcze przepowiadające? Tak się dzieje około 3 - 4 razy na dzień. Wizytę mam dopiero za 3 tygodnie :-(
bosastopka, jesli przy skurczach masz wyciek bezbarwnego, bezzapachowego plynu to moga byc to wody plodowe. poradz sie lekarza. ja tez mam najwiekszy wyciek podczas skurczow, a skurcze sa bezbolesne. moim zdaniem idz do lekarza juz teraz.

Matajka - gratulacje
Pianistka - to fakt,zle sie wyraziłam, oczywiscie ja tez nie mam sily na jakies mega cwiczenia, bo kilka skłonów i na drugi dzien brzuch mnie boli(mięśnie). Ja rozciagam łydki poprostu stając na palcach przez kilka sekund i jak czuje ze juz lydki mi sie naciągnom to opuszczam stopy, tak kilka razy trzymając sie przy tym czegos:-D. Takie cos mozna robic nawet w pracy:tak: Mi to pomaga, chociaz ostatnio czytalam ze skurcze moga byc spowodowane uciskiem jakis nerwow w ciazy i na to nic nie mozemy pomóc.

dobry wieczór :-)

ja jestem z Holandii tu nie mam możliwości iśc od tak gdzie kolwiek spytac się czy te moje obawy są potrzebne czy tez nie...
musiałbym sie najpierw umówić z położną i dopiero do niej na wizyte jechac, a w poniedziałek jade do polski tam bedzie łatwiej sprawdzic czy jest wsio ok :-)

Co do zakupów po porodzie to może kup sobie:
- herbatkę na laktację (dla kobiet karmiących piersią)
- wkładki laktacyjne
- płyn odkażający do pielęgnacji krocza po porodzie
- krem na popękane brodawki

tez sobie zapiszę i kupię w polsce, nawet nie pomy,ślałam ;-)

u nas wieczór mija powoli oczywiscie siedze sama bo moj madry mąż poszedł spać ahh a tak liczyłam na milusi wieczorek no cóz musze się zadowoliś internetem i tv :-D
A powiedzcie mi dziewczyny czy wybrałyście juz mniej wiecej jakie kosmetyki bedziecie uzywały dla waszych pociech? czy czekacie na sprawdzenei co bedzie uczulac a co nie?

A więc... wizyta udana :) Wszyściutko jest dobrze i dowiedziałam się że mam córeczkę :) teraz będzie parka :) mała jest zdrowiutka i waży 540g :)

gratuluję córci :-):-):-)
mój boze a moja niunka w 24 tyg ważyła 700 gram :szok: fakt położna sie smiala ze pyza z niej nawet mamy upamietnione to na dvd takie ujecie jej pyzatych policzków haha :-D

Matajka - gratulacje
Pianistka - to fakt,zle sie wyraziłam, oczywiscie ja tez nie mam sily na jakies mega cwiczenia, bo kilka skłonów i na drugi dzien brzuch mnie boli(mięśnie). Ja rozciagam łydki poprostu stając na palcach przez kilka sekund i jak czuje ze juz lydki mi sie naciągnom to opuszczam stopy, tak kilka razy trzymając sie przy tym czegos:-D. Takie cos mozna robic nawet w pracy:tak: Mi to pomaga, chociaz ostatnio czytalam ze skurcze moga byc spowodowane uciskiem jakis nerwow w ciazy i na to nic nie mozemy pomóc.

A to, to co innego:) Tak na powaznie, sprobuje tych twoich cwiczen, moze cos pomoga...pytalam lekarza tutaj, ale powiedzial mi ze to normalne w ciazy...
Ja tez nie moge sie prawie schylac, brzuszek ciagnie i coraz czesciej, nawet paznokcie u stop ciezej pomalowac:) hehehe, ciekawet co bedzie za dwa m-ce:)

Danika ja tez w poniedzialek lece do Polski, tylko ze ze Szkocji:) u nas w szkole rodzenia mowili zeby nie uzywac zadnych kosmetykow przez pierwsze 6 tyg. bo skora dziecka wydziela naturalne skladniki, ktore same ja nawilzaja, mowili zeby do kapieli nic nie uzywac i zadnych oliwek. Potem mozna stopniowo, ale w zaleznosci od potrzeby, jesli skora dziecka bedzie bardzo sucha trzeba wiecej nawilzac, wszystko tez zalezy jak wrazliwa bedzie skora, tak czy siak, im mniej na poczatku tym lepiej dla dziecka, bo potem ma mniej uczulen i mniej wrazliwa skore.
Tak w ogole to ja myslalam ze noworodka sie kapie raz dziennie, a na zajeciach nam powiedzieli ze 3-4 razy w tyg. bo sie szybciej jakies tam skladniki wyplukuja na poczatku. Oczywiscie mowie o pierwszych tygodniach a nie roku:)

A powiedzcie mi dziewczyny czy wybrałyście juz mniej wiecej jakie kosmetyki bedziecie uzywały dla waszych pociech? czy czekacie na sprawdzenei co bedzie uczulac a co nie?

Mojego synia pielęgnowałąm Penatenem, a prałam mu ubranka w Jelpie. A córcia niestety na penaten (i nie tylko :-()była uczulona i dla niej używałam kosmetyków balneum hermal i robionej w aptece maści z witaminą A, a ubrania prałam w płatkach mydlanych. I tak przez trzy lata, uff :oo:

reklama
Do góry