reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2009

co do nadrobienia przez dzidzie to się może jeszcze ci ciągle zmieniać. Mój bobas też miał 2 tygodnie różnicy, później to nadrobił a teraz ma znowu 1 tydzień do tyłu, więc jak widać różnie z tym jest dlatego ja nie będę ciągle zmieniała terminów bo sama bym się pogubiła :)) Oby Twoja dzidzia już tylko rosła :)) gratulacje dobrych wieści :))
ja tez wlasnie dlatgo trzymam się terminu z om, bo z usg za każdym razem jest inny.

reklama
Kilolku znalazłam że "domowym sposobem sprawdzenia, czy sa to wody plodowe, czy tez normalna wydzielina jest polozenie sie w lozku. Wtedy, jesli sa to wody plodowe, beda wyciekac mocno. W trakcie zmiany pozycji na stojaca badz siedzaca wyciek ustaje badz czesciowo ustaje. spowodowane jest to glowka dziecka, ktora zamyka otwor macicy na zasadzie korka". I jeszcze: " domowy sposób, czy to są wody . Polecone przez położną, zresztą w szkole rodzenia też o tym mówią.
A więc najlepiej mieć zwykłą watę kosmetyczną (może być wkładka ale lepiej wata) jak wata szybko

przemoknie to są wtedy wody płodowe, jeżeli wystarczy na długo to wtedy są upławy itp. " Nie wiem na ile te informacje są rzetelne... Mam nadzieję, że jakkolwiek się przydadzą!!! A jak już będziesz wiedziała od lekrza co to i jak kupisz te testy, to daj znać!!!
znam te sposoby, też ze szkoły rodzenia, ale to raczej nie na tym etapie ciąży. Teraz główka mi nie przyblokuje na stojąco b jest jeszcze za malutka i jeszcze się nie wstawia, a poza tym mój maluch póki co jest poprzecznie ułożony.

Ja mam wlasnie wyciek wod i zaczelo sie od saczenia. Tylko, ze u mnie bezbarwne i bezzapachowe, a stwierdzono wyciek na usg. Porownali usg sporzed kilku dni i nowe i poziom wod plodowych spadl z 11 do 9cm, a wiec juz na 100% wiadomo, ze to wody sie sacza. Nie panikuj tylko biegnij na usg ze starym wydrukiem ( mam nadzieje, ze mialas zaznaczona ilosc wod plodowych - jesli nie zrob usg w odstepie 48 godzin ). Lez tylkiem do gory ( 40cm wyzej niz glowa. Nie wstawaj, chyba ze na siku. Pij do 4 litrow plynow dziennie, bo nawet jesli jest dziurka w worku owodniowym, jak sie duzo pije to sie plyny uzupelniaja. Na pewno dostaniesz antybiotyk i jesli dojda skurcze leki przeciwskurczowe i podtrzymujace, bo moze nastapic przedwczesny porod. Lepiej dmuchac na zimne, ale mam nadzieje, ze u ciebie to moze jakas tylko infekcja. Ja jednak tez robilam "test podpaski". Jesli jest mokra w przeciagu 6 godzin to juz dosc grozne. Nie martw sie, mozna z tym zyc. Ja leze juz 2 tygodnie i pije pije pije..... Dziecie siedzi w srodku, moze mniej sie rusza, ale brak wod utrudnia mu ruchy. Wazne, by nasze szkraby pozostaly w srodku jak najdluzej.
A testy sa niestety malo wiarygodne i dostepne ponoc tylko na oddzialach polozniczych, a nie w aptekach. Tez szukalam...
dziś jest suchutko od samego rana az do tej pory, w nocy też. Ja myślę, ze to mogła byc reakcja na pimafucin, mozę alergiczna. Jestem uczulona na wiele leków więc niewykluczone. Dzwoniłam do lecznicy, niestety najbliższy termiin usg na ktory moga mnie wcisnąć jest 4 sierpnia - od razu sie zapisałam i na wizytę i na badanie (od razu 4d to sobie pooglądam, mam nadzieję, ze lekarz nie powie ze za późno na 4d) u nas sa bardzo odlegle terminy u każdego lekarza, nie ma takiej możliwości, by ktokolwiek zrobił mi od razu badanie.Owszem jakiś lekarz u siebie w domu by mnie przyjął ale nie taki ktory ma usg. Poprosiłam w lecznicy o rozmowe z innym lekarzem.. Babka powiiedziala ze skoro dzis sucho to raczej nie ma problemu. I że jeśli to rzeczywiście bedzie wyciek wód to duzo szybciej zdiagnozuję to testem niż usg, bo usg trzeba porównywać. Więc pójde po południu po ten test i jak tylko jakas wilgoć się pojawi to zrobię.
Dzięki dziewczyny za zainteresowanie i wsparcie.
Wczoraj już myslałam, żeby wezwać pogotowie ale mam z nimi niemile doświadczenia więc się powstrzymałam, bo pewnie i tak by mnie do szpitala nie zawieźli.

Czesc cioteczki :) ja wkoncu juz w Anglii po urlopie :)

ja też wróciłam wczoraj w nocy ... i mam straszną depresję, że znowu dalego od domu i rodziny - zwłaszcza teraz. wszyscy tak bardzo się cieszą z dzidziusia, dostał mnóstwo prezencików, babcie - przyszłe prababcie tak się cieszyły jak słyszały kopiącego brzdąca... a teraz znów sami z mężusiem ... ciągle płaczę. :-(

klaudzia jak sobie radzisz?

ps. WSZYSTKIEGO NAJLPESZEGO NA NOWEJ DRODZE ŻYCIA. :-)

a tak mi sie przypomniało a propos urlopow macierzyńskich. U nas niektórzy lekarze nie chca dawac zwolnienia do końca ciąży i 2 tygodnie przed terminem porodu każą juz brać macierzyński. Mi tak moja kazała. Ale poszłam do lekarza rodzinnego i bez problemu dostałam zwolnienie. Całe szczęściie, bo urodzilam dopiero 2 tygodnie po terminie, więc zmarnowałabym 4 tygodnie urlopu macierzyńskiego.

Miran, Kilolek, w aptekach są do nabycia testy sprawdzające czy to są wody plodowe. 3mam kciuki, żeby było wszytsko ok i żeby to jednak nie były wody...

Mamulica może to było spowodowane biegunką? Jak Ci przeszło i nie masz już skurczy to spokojnie. Ale jakby sie powtórzyly, to marsz do lekarza!

Ka...M mnei też zgaga pali od kilku dni. Wczoraj miałam calodniową. I nic nie pomaga... Ani mleko, ani pomidory, ani migdały. Ech... W koncu wypiłam dzisiaj rano herbatkę miętową i póki co nie mam żadnych zgag ani tym podobnych rzeczy... Na dodatek upał mnie dobija... znowu przesunęłam urlop :-(

Miran, Kilolek-dbajcie o siebie i maluszki. Bedzie dobrze :)
Madzia_pl-mi tez brzusio twardnieje czesto. Czasem czuje, ze to synus sie przekreca, a czasem nie. Moze to macica juz cwiczy? Kilka razy na dobe to podobno norma, a wiecej juz nie, ale kiedy tzreba sie juz martwic niestety nie wiem...

U mnie z samopoczuciem dobrze. Nogi jeszcze nie puchna(nawet jak posiedze z synkiem na placu zabaw ze 3godzinki w upale), zgagi jeszcze nie mam. Ale plecy dosc czesto mnie bola-najczesciej jak za dlugo siedze przy kompie ;)

macie czasem tam ze dzidzia daje znac praktycznie caly dzien z przerwami 10 minutowymi? u mnie przewraca sie ciagle raz dupke wypina z prawej strony zaraz jest ona na gorze i znow wraca chyba mu tam nie wygodnie :/

macie czasem tam ze dzidzia daje znac praktycznie caly dzien z przerwami 10 minutowymi? u mnie przewraca sie ciagle raz dupke wypina z prawej strony zaraz jest ona na gorze i znow wraca chyba mu tam nie wygodnie :/
Moj maluszek raczej ma juz stale pory na wiercenie sie:tak::-D choc zdaza sie, ze czasem cos zmienia;-). Ale nigdy caly dzien z przerwami 10minutowymi:tak::szok:

reklama
Do góry