reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2009

Aha... zapomniałam się was zapytać... czy wybieracie się na USG 4D 3D???
Robi się je przeważnie dopiero w 22-30tygodniu, ale lekarz mi już je polecał... Mówił że drogie ok 180 zł i nie w każdym mieście... Ja mam najbliżej w Krakowie. Gin uważa że warto jest zrobić sobie raz żeby wszystko dokładnie obejrzeć i wykluczyć wady genetyczne. Mówi że na zwykłym usg można zobaczyć dużo ale są mniejsze rzeczy które przy takich zwykłych usg można przeoczyć.... to niby jest dużo później ale już mi o tym mówił... Wicie coś dziewczynki na temat tego usg genetycznego??

reklama
Niunias - widzę że mamy ciąże w jednym terminie - na kiedy masz wyznaczony termin porodu??? Co do USG 3czy 4 D to jeszcze nie rozmawiałam o tym z lekarzem, u mnie w mieście zapewne też go nie ma, musiałby mi kogoś polecić, bo nie wystarczy mieć dobry sprzęt musi też to badanie zrobić dobry lekarz a nie byle kto. Myślę, że porozmawiam o tym z Ginem, ale jest jeszcze na to wszystko czas...na razie wole nie wybiegać tak mocno w przyszłość :)

Bura - serdeczne gratulacje. Bardzo sie ciesze...
Ja tez marzylam o blizniakach - maz blizniak i jak na pierwszym usg byly dwa pecherzyki i lekarz stwierdzil, ze beda blizniaki skakalam z radosci...
Niestety na kolejnym usg lekarka widzila juz tylko jedna fasolke, :( Ponoc tak bywa, ze jeden z blizniakow "znika", ale ja mam nadzieje, ze na usg dopochwowym w lany poniedzialek okaze sie, ze ten drugi blizniak byl po prostu niesmialy i sie schowal z tylu...
Na razie jednak marze, by uslyszec choc jedno bicie serduszka.
Co do wizyt to ja mam je juz super rzadko. Bylam u lekarza 3.03 - zmierzyla mi cisnienie i wage i to bylo wszystko, zadnych badan, nic... Pozniej 19.03 tylko telefonicznie przekazalam wynik usg i uslyszalam, ze zrobic ponownie usg za 2 tygodnie. Po kolejnym usg znow zadzwonilam, ze dalej nie slychac serca i uslyszalam, ze kolejne usg powtorzyc za 2 tygodnie. Od poczatku marca wiec u lekarza nie bylam, a jak sie pytalam czy nie przyjsc to uslyszalam: po co?
Tak wiec teraz ide dopiero 16.04 z wynikami kolejnego usg. Skoro wszystkie badania robie prywatnie to postanowilam zaszalec i teraz zapisalam sie na usg z zapisem na plycie cd (10 euro roznicy a jaka pamiatka bedzie dla dzidzi)....
Co do jedzenia to od 3 dni mam napady glodu - moge jesc non stop, a i tak burczy mi w brzuchu...
A tak bardzo sie staralam nie przytyc ( przed ciaza bardzo przytylam ), a tu w 3 dni juz kilogram do przodu...
Teraz tez, mimo ze dochodzi 23 wlasnie zamowilismy z mezem pizze i kanapki...
A wy co robicie na napady glodu???

Hejka!

Ja ostatnio u ginki byłam 17.03, a teraz idę 14.04. powiedziała mi, że do 25 tc wizyty będą co 4 tygodnie, po 25 do 3.... któregoś tam co 3 tygodnie, a na samym końcu już co 2 tygodnie, oczywiście pod warunkiem, że nic nie będzie się dziać ;-)
Eh a co do mojego apetytu to u mnie ostatnio się zmniejszył :szok: na nic nie mam ochoty :-(, a na mięso to już patrzeć nawet nie mogę :szok:
Dla mnie i myślę, że dla mojego otoczenia też, najbardziej uciążliwe są gazy ! bardzo mnie męczą :-(
Eh i mam stresa przed wtorkową wizytą! tak się boję! żeby tylko z maluchem wszystko było dobrze!

Bura - super!! Gratuluję!! Ja tez zawsze marzyłam o bliźniakach jednojajowych ale że teraz jest jedno to sie ciesze bo bym chyba zwariowała:-D

Co do usg genetycznego to ja miałam w pierwszej ciąży i teraz też sie wybieram. Lekarz mierzy "przeziernośc karkową" czy jakos tak, jak ma nie więcej niż 1mm to wyklucza dużo wad genetycznych takich jak Down i inne. Robi sie je jak dobrze pamietam w 14-16 tygodniu

Ja tez bym bardzo chciala usg 4d ale u mnie w miescie nie ma no i sporo kasy kosztuje wiec nie wiem czy sobie pozwolimy. Słyszalam jakiś czas temu ze to usg 4d jest bardziej zeby popodglądać dzidziusia bo zwykłe usg jest dokładniejsze

No ale z tym zapisem na cd to musze podpytac czy mój gin ma taką możliwość:tak:

Ja ide jutro na pierwszą wizyte do przychodni (wczesniej bylam na potwierdzeniu ciązy prywatnie) wiec dopiero mi wyznaczy termin nastepnej ale u mnie jest to co 4-5 tygodni, podobno jak sie nic zlego nie dzieje to nie ma potrzeby częstrzych wizyt

Wogóle to wiecie o czym marze?? Żeby już czuć ruchy dziecka, wtedy sama będe wiedziała czy z maluszkiem jest wszystko w porządku a nie czekać z niecierpliwością na kolejne usg:baffled:

hehe - właśnie zauważyłam na suwaczku że u mnie już 11 tydzien sie zaczął:szok: mam nadzieje ze maluszek zdrowo rośnie, byle do 12 tygodnia:tak:

Bura z calego serca gratuluje! Moj maz marzy o blizniakach, ale u nas w rodzinie nie wystepowaly, wiec marne sa na to szanse. Nastepne usg mamy na poczatku maja to wtedy sie przekonamy czy jest jeden czy dwa dzidziusie :)

pmonika - witaj w naszym gronie :-)

Ja dzis bylam na dlugim spacerku, na ktorym pod koniec musialam odpoczac na laweczce i posilic sie biszkoptami, bo tak mi glosno zaburczalo w brzuchu :-D A jadlam przed wyjsciem. Jak widac jak na dluzszy spacerek sie wybieram to albo musze cos miec do przegryzienia albo wczesniej ciut wiecej zjesc ;-)

milego dnia dziewczyny :-)

Hej, wiesz co? U mnie też dziś tak dzień wyglądał :laugh2:: Piekne słońce, więc poszłam na długi spacer do parku z torebką BISZKOPTÓW;-). Niby jadłam porządne śniadanie, a już takie uczucie ssania w żoładku miałam. Siedziałam na ławce i jadłam biszkopty. Czyli znów tak samo jak Ty (i maki też lubię:-D)
Pozdrowionka!

Cześć Mamuśki!!
Byłam dzisiaj na moim pierwszym ciążowym USG... Widziałam moje maleństwo i jego wielkie bijące serduszko :))) Jestem szcześliwa :))) Ufff.... szczeście że to nie bliźniaki, a śniły mi się po nocach :))
Mam pytanie co ile chodzicie do gina??? Chodzi mi o dziewczyny które nie miały żadnych plamień, poronień i tp
Teraz lece nadrabiać co naskrobałyście :))

Ja też się zastanawiałam, czy nie za długo muszę czekać na kolejną wizytę. Pierwsze usg miałam w 7 tc., i teraz czekam na 28.04. (więc odstęp 5 tygodni)
Lekarz mówił, że będę przychodzić co miesiąc. Znów odliczam dni do tego magicznego dnia kolejnego usg. Będziemy badać m.in. przezierność karkową.:happy:

Cześć Mamuśki!!
Byłam dzisiaj na moim pierwszym ciążowym USG... Widziałam moje maleństwo i jego wielkie bijące serduszko :))) Jestem szcześliwa :))) Ufff.... szczeście że to nie bliźniaki, a śniły mi się po nocach :))
Mam pytanie co ile chodzicie do gina??? Chodzi mi o dziewczyny które nie miały żadnych plamień, poronień i tp
Teraz lece nadrabiać co naskrobałyście :))

TO wspaniale...:)

Witajcie...:)
ja nadla czuje sie swietnie;) heheh tylko chodze jak nacpana ciagle senna...az juz mnie to zlosci...:wściekła/y:

dobra ide LULU....Dobranocka;::)

reklama
Jam mam to samo. Zmuszam się rano do zjedzenia chociaż trochę płatków kukurydzianych z mlekiem. A dziś to mam mocniejsze nudności. Idę zaraz kupić sobie chyba rzodkiewkę i twarożek.
Największy apetyt mam na wieczór.

A ja mam pytanie do was Dziewczyny: czy w czasie ciąży u dentysty jest możliwe znieczulenie? A poza tym mam do wyrwania ósemkę i nie wiem czy to też jest teraz możliwe. Staram jeść się tak, żeby w pożywieniu było sporo wapnia, ale i tak boję się że pójdzie mi w zęby a szkoda by było stracić.

Z osemka lepiej bym poczekala, jesli nie boli. Moga byc z nia powazne komplikacje i jeszcze gorsze samopoczucie po usunieciu, lepiej wiec takie zabiegi wykonywac przed planowana ciaza, albo po rozwiazaniu.

Do góry