Szczerze?
Dla mnie każda religia jest głupia.
Uważam, że każda z nich powstała z myślą aby żerowac na naiwnych ludziach, aby nimi manipulować, aby tą religią straszyć, wyciągac pieniądze i wywierać szeroko pojęte wpływy.
Nie mówię tu tylko o chrześcijaństwie.
Ale to co religie robią z mózgami ludzi jest dla mnie straszne.
Większość z tych niby wierzących lata do kościoła bo trzeba obejrzec sąsiadów i się pokazać, no bo jak nie -no to co ludzie powiedzą.
Nie wiem czemu , ale znam dużo osób , które są no okropnymi ojcami czy mężami a latają ze złożonymi rączkami do kościółka co niedziela.
Ja mam ślub kościelny, bo mój mąż tego chciał i moi teściowie, a mnie było obojętne czy będzie to cywilny czy kościelny.
Do kościoła chodzę tylko w święta i traktuje to jako element tradycji. W związku z tym święcę jajka, ubieram choinkę itd ale czynię to jako obyczaj jako tradycję , bo w takim zyjemy kraju.
Przecież nie pójdę sobie w Wigilię po 17 00 na zakupy
Dziecko też ochrzczę, i mam gdzieś , że ktos mnie nazwie hipokrytką.
W naszym kraju inaczej albo zniszczą moje dziecko dzieci w szkole, albo na każdym kroku ktos mi będzie robił wyrzuty.
Większość księży jest hipokrytami, leniami smierdzącymi, którzy wykrzykują jakie to mają powołanie, a dla mnie poprostu najlepiej by leżeli, oglądali tv, czasem mszę odprawili a wieczorem pobzykali sobie jakąś panienkę albo ministranta. Na dodatek wielu z nich jest alkoholikami..
Nie znoszę księży i instytucji kościoła, bo sa bardziej zakłamani niz my wszyscy "zwykli" ludzie.
Nie wiem czy wiecie ile jest spraw o molestowanie o gwałty, ile jest afer z udziałem księży.
Nawet niedawno u Drzyzgi ksiądz przyznał sie w ukrytej kamerze co wyprawiał z 15 letnia dziewczynką.
Mój brat ma teraz byc chrzestnym u kuzynki, poszedł po zaświadczenie i ksiądz miał odpięte 5 guziczków w sutannie-przygotowanych na kasiorkę- jak brat dał mu kopertę to myk pod pazuchę.
Do szału mnie to doprowadza jak księża podchodzą do ludzi, jak wyciągają kasę i jak nami manipulują i na dodatek robia to z usmiechem na ustach.
KONIEC TEMATU :-)