reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lista lutowych mamuś

Dziś idę na spotkanie w sprawie pracy - narazie dodatkowej, a jak mnie zwolnia ze szpitala (co jest niestety mozliwe) to będzie jedyna praca... Trzymajcie kciuki, Cioteczki!

reklama
Remeny również trzymamy kciuki.

A my z Paulinką jedziemy dzisiaj w odwiedziny do mnie do robo. Pokażemy kto krył się w brzuszku ;D.

I my się przyłączamy do kciukasów bedzie dobrze Remeny!

Madzia_S do zobaczyska w kinie !! Będe czekac przed multi na świeżym powietrzu !

Dzięki za kciuki, skutecznie trzymałyście :)
No to sytuacja wygląda tak: ze szpitala wylatuję tuż po macierzyńskim (grupowe zwolnienia, niech żyje Służba Zdrowia), a przyjmuja mnie na umowę zlecenie w przychodni, też do pracowni cytologii. Nawet lepiej, bo nie będę musiała chodzić codziennie do pracy - będę dostawać szkiełka do oglądania w domu; muszę tylko zainwestować w mikroskop. Idealnie by było, gdyby dali mi w szpitalu wychowawczy, muszę poczytać jakie są kryteria przyznawania i jak jest ze zwolnieniem na wychowawczym. Wiecie coś o tym? Bo bez wychowawczego może byc krucho, przychodnia mnie nie bedzie ubezpieczac...
A teraz problemy na bok, suniemy na spacer, bo piękna pogoda.

Remeny-gratulacje (oczywiście nie z powodu zwolnienia, tylko możliwości pracy w domu).

A w sprawie wypowiedzenia na wychowawczym Kodeks Pracy mówi:

Art. 186z1. § 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie od dnia złożenia przez pracownika wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego do dnia zakończenia tego urlopu. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy w tym czasie jest dopuszczalne tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy, a także gdy zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika.
§ 2. W przypadku złożenia przez pracownika wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego po dokonaniu czynności zmierzającej do rozwiązania umowy o pracę, umowa rozwiązuje się w terminie wynikającym z tej czynności.

Umowę można więc rozwiązać bez wypowiedzenia oraz w przypadku upadłości bądź likwidacji.

Jeżeli powyższe przesłanki nie wystąpiły należy złożyć odwołanie do sądu (chyba że jest komisja pojednawcza - w takim wypadku jest pouczenie na wypowiedzeniu).
Termin - 7 dni.

Jeżeli jest czas najlepiej nakłonić pracodawcę by cofnął wypowiedzenie - takie pismo (a w zasadzie porozumienie dot. cofnięcia wypowiedzenia) musi zostać podpisane zarówno przez pracodawcę jak i pracownika.

reklama
Do góry