reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2011

Witam;)
My od poludnia u siebie ale pisac mi sie nie chcialo. Maly byl grzeczny,cieszyl sie bo chodzil z rak do rak;-)
Dalej zabkujemy co jest TRAGEDIA, tamte zabki wyszly bez problemu a teraz nie wiadomo co z nim robic. Wazy 8300 i ma 74 cm
Miczka o to juz masz co ponoscic, ja mojego nie biore na rece jak juz to gdy siedze bo kregoslup boli.
Mateuszkowa u nas przy alergii byl sluz w kupce, sucha skora na buzi i za uszkami

reklama
Czy któraś z mam zakupiła bądź planuje zakupić dla swojej pociechy fotelik samochodowy dla dzieci od 9 do 36 kg? Ja zastanawiam się nad tą opcją, gdyż wydaje mi się to bardzo praktyczne, ale z kolei na stronie fotelik.info jest napisane:

" Odradzamy eksploatację fotelików przez okres dłuższy niż 5 lat od daty zakupu. Właściwości produktu mogą niepostrzeżenie ulec pogorszeniu wskutek starzenia się plastiku (m.in. pod wpływem działania promieni słonecznych), co może być niewidoczne. Konstrukcje starsze niż 4 lata nie odpowiadają również obecnym osiągnięciom w tej dziedzinie i znacznie słabiej chronią pasażerów".

Fotelik dla dzieci od 9kg do 36 jest do 12 r.ż. Mam teraz dylemat...

evelinka - jeszcze w tamtym tygodniu powidzialabym ze ja kupie, bylam zdecyowana na recaro young sport 9-36, tez polecany strasznie w sklepie, testy ok, sliczny cacy i mial dlugo posluzyc przez co wydawal sie nam ekonomicznym zakupem bo na lata..
pogadalismy z mezem, maz zrobil 'wywiad' w pracy co i jak z fotelikami - a jest pare osob ktore maja dzieci i wszyscy uzywaja fotelikow 9-18, myslielismy - no ale za chwile trzeba nowy..hmm.. no wlasnie ale za jaka chwile? corka mojej kuzynki - Julka ma 2,5 roczku i jezdzi w foteliku 9-18, wazy 17 kg a dluga jest na... kupuja jej na 116 cm ubranka wiec mala nie jest ( jak to sie przeklada to nie wiem, narazie jestem na etapie jak wygladaja nasze dzieci ;-) ) , pomyslelismy: kurcze, w takim foteliku, 9-36 dziecko bedzie nam jezdzilo z 10 lat?? bo nawet jak wagi nie osiagnie to musi miec powyzej 150 cm wzrostu zeby jezdzic z sama wkladka.. wiadomo, czas uzytkowania dlugi..az za dlugi, fotelik sie wygniecie ( mozliwe?? ) material sie podniszczy nawet jak mozna go prac.. poza tym zwrocilismy uwage na zaglowek w fotelikach 9-36 - dla malego dziecka jest doscyc luzny, dla sredniego jest super, a dla wiekszego..robi sie zbyt dopasowany, te foteliki to takie "sredniaki" oczywiscie nie w kwesti bezpieczenstwa tylko chodzi mi o ich uzywalnosc.. sprawdzilismy foteliki 9-18 - zaglowek dopasowany, siedzisko tez troche miejsze - male siedzi troche jak w nosidelku kolysce - dodatkowo opcja prawie ze polozenia siedziska jak male zasnie, w modelach 9-36 jest tylko lekki wychyl do tylu- starsze sobie poradzi, gorzej z malym jak mu glowka zleci..
zdecydowalismy ze kupimu 9-18 maxci cosi, recaro albo roemer w kwesti bezpieczenstwa nie ma co oszczedzac zeby potem nie pluc sobie w brode ze moglam kupic inny albo moglam inaczej..

nie wiem jak sprawuje sie grupa 9-25 bo jest znacznie mniej modeli ale przypuszczam ze podobnie jak 9-36..

btw - w kolyskach male musza pojezdzic najdluzej jak sie da, albo jak rpzekrocza 13 kg ( ja mam do 13kg wlasnie ) albo jak glowa zacznie wystawac..
niestety minusem jest to ze moje male przestaje sie pomalu miescic zwlaszcza w kombinezonie - wyjelam juz wkladke dawno! pasy przepielam na wyzej zapinane, a i tak ciasnawo..jakby teraz bylo lato - problem by sie sam rozwiazal no ale.. ;-)

malami zdrowka dla mateuszka
anula,miczka ale ciezarki. bicepcy pewnie cwiczycie. my w czwartek na szczepienie wiec zobacze ile moj wazy.
evelinka oj wiesz trudny wybor z tymi fotelikami. ja wlasnie myslalam 9-36, ale wlasnie czy posluzy na tak dlugo,aby sie nie zniszczyl. narazie mam maxi cosi do 13kg. pewnie z czasem wyjdzie co i jak.
mateuszkowa ja nie pomoge z alergia.

Mateuszkowa Dziękuję za trafne spostrzeżenia i przydatne informacje. U mnie jest podobny problem- maluch już praktycznie nie mieści się w nosidełku. Strasznie krzyczy i płacze jak go tam wkładamy. Jest mu tam po prostu niewygodnie. Myślałam jeszcze nad opcją 9-25kg, ale na fotelik.info są tylko 2 modele, które przeszły crash testy i mają ocenę 3 (czyli są bezpieczne). Obydwa modele sa ciężko dostępne (nawet nie ma ich na allegro!). Teraz zastanawiam się nad opcją 9-18kg, choć mój mąż twierdzi, że to wyrzucanie pieniędzy, bo lepiej kupić coś co dłuzej posłuży. Ehhh :sorry2:.

Mateuszkowa Dziękuję za trafne spostrzeżenia i przydatne informacje. U mnie jest podobny problem- maluch już praktycznie nie mieści się w nosidełku. Strasznie krzyczy i płacze jak go tam wkładamy. Jest mu tam po prostu niewygodnie. Myślałam jeszcze nad opcją 9-25kg, ale na fotelik.info są tylko 2 modele, które przeszły crash testy i mają ocenę 3 (czyli są bezpieczne). Obydwa modele sa ciężko dostępne (nawet nie ma ich na allegro!). Teraz zastanawiam się nad opcją 9-18kg, choć mój mąż twierdzi, że to wyrzucanie pieniędzy, bo lepiej kupić coś co dłuzej posłuży. Ehhh :sorry2:.

Mój twierdził to samo, nawet taki kupiliśmy i co? Teraz mamy już trzeci, bo ten 9-36 to totalna głupota. Leży w garażu i czeka aż Milunia podrośnie. A do tego jeszcze daleko, bo moje dziecię ledwo 7kg waży.

Mateuszkowa - niestety, chropowate plamy mogą oznaczać alergię. Przeanalizuj co dawałaś mu do jedzenia, jakieś nowości? Nowe kosmetyki? Mydło?

evelinka - to jest "tylko" to co ja zauwazylam, mamy ktore mialy albo maja doczynienia z takimi fotelikami napewno widza wiecej - moze zalety ?? tez chcielismy zaoszczedzic ale kupowanie "kombajnu" chyba sie nie sprawdzi - jak maly sie do niego przesiadzie bedzie tak maly ze sie "utopi"nawet z wkladka niemowleca, jest to oszczednosc, bo tak to kupujesz jeden a tak to musisz dwa, ale trzeba pomyslec, kiedy drugi fotelik trzeba zmienic ? za rok ? za dwa lata ? i slyszalam ze najlepiej wziac dziecko i je"przymierzyc" do danego fotelika bo ponoc wieksze maluchy moga marudzic ze cos niewygodnie, ale czy to prawda to nie wiem ..
kasiulka - dzieki! do jedzenia dostal jagodki - ale te chropowate miejsca mial juz wczesniej - ma 2 takie obszary wielkosci paznokcia u kciuka i palca wskazujacego, z kosmetykow uzywamy tych samych od narodzin, nic nie zmieniam.. jak bede na wizycie u lekarza to zapytam

dobranoc :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
My też się meldujemy. Jeszcze odpoczywamy u rodziców, jutro wracamy do siebie. Maluszek był mega grzeczny, do wszystkich się uśmiechał, ale za to tak mi się przestawił, że zasypia po 22.

My w tej chwili mamy fotelik 7-letni... Następny będzie już nowy i myślę o 9-18 maxi cosi.

reklama
Witam lipcowe mamy,
jak dla mnie Święta mogą trwać;) ( staram się je zawsze przedłużac az do Nowego roku).Zapas jedzenia mamy na tydzień od mojej babci- co nie zjadłam na Wigili mogę codziennie próbować po trochu. I takim sposobem było juz prawie wszystko poza grochem z kapustą.Mała nie miała nawet kłopotów ani po pierogach ani po kapuscie wigilijnej.
Dzień przed Wigilią Natusia dostała pierwszy prezent- śliczną kłującą dolną jedyneczkę:) Jest nieźle, w Święta byliśmy raz ujednych , raz u drugich i wszędzie była grzeczna. Śmiejemy się z mężem że Cyganicha nam rośnie-aklimatyzuje się wszędzie , zasypia wszedzie, na ręce pójdzie do kazdego heheh
kkasiulka mi też noszenie czegos innego niz dresik podobało się;)
Buziaki kochane....

Do góry