reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2011

Hej
Ale się umordowałam. No dwa dni Staś cały czas na rękach, płacz jakby ze skóry obdzierali. Żal mi go i martwię się. Lekarka nie stwierdziła zmian osłuchowych, gardełko czyste. Katar, kaszelek. Nie ma gorączki. Nie wiem, czy takie zachowanie to z powodu choroby czy ząbkowanie? A może brzuszek? Już nie wiem sama... Najgorsze, że takie epizody zdarzają się od 2 tygodni. Tylko było raz dziennie, a teraz całe dni. Lekarka nie widziała, żeby jakiś ząbek się wykuwał. A teraz dopiero biedulek zasnął po paracetamolu. Co myślicie? Bo ja już zgubiłam się w domysłach i okropnie się martwię. :-(

reklama
Ania właśnie. Najgorsze, że to jakoś tak dość długo się ciągnie. A przecież wczoraj byliśmy u lekarza i ten na nic nie wpadł. Przychodzi mi do głowy, że może być zapalenie pęcherza moczowego, wirusówka, zębole i ból brzuszka.:baffled:

No to jeśli np. teraz wezmę 10 dni i z pracy zrezygnuję a nowej nie znajdę w tym roku to kiedy mi wypłacą za resztę?

Nie będzie Ci się reszta należała, bo 26 dni masz na rok, ale w ciągłości zatrudnienia. Czyli pracując do końca czerwca należy Ci się 13 dni urlopu z 2012 roku. Jeśli teraz weźmiesz 10, to wypłacą Ci tylko za 3. Na przykład jak pójdziesz do pracy od września, to tam dostaniesz 9 dni urlopu. To się liczy tak:
26/12=2,17 (tyle mamy dni urlopu na miesiąc, trochę ponad dwa dni, w uproszczeniu)
pracujesz 6 miesiący (styczeń-czerwiec)
6*2,17=13 (zaokrąglamy zawsze na korzyść pracownika)
praca od września (czyli 4 miesiące)
4*2,17=9

Wiesz już?

kkasiulka - dzięki kochana! odnośnie2 dni opieki to skoro macierz. kończy mi się 23 grudnia to teoretycznie wracam do pracy tylko biorę urlop wypoczynkowy a dopiero potem urlop wychowawczy. To co? nie należą mi się te 2 dni za 2011? Mój mąż ma działalność gosp.to on chyba nie bardzo ma możliwość wzięcia 2 dni opieki :p

Ale mnie ćwiczycie :-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D To tak żebym nie zapomniała, nie? ;-)

malami - oczywiście należy Ci się, macierzyński do 23 grudnia, 24-26 święta, 27-28 opieka, potem urlop wypoczynkowy. W ten sposób 2 dni urlopu wyp. przechodzą Ci na następny rok.

Magia - to się umęczycie strasznie!! :zawstydzona/y::-( Bidulek malutki......Oby szybko minęło

Miczka - jeśli w styczniu weźmiesz cały urlop, to nie dostaniesz już wcale u następnego pracodawcy. Ale jak nie pójdziesz do pracy...hm......muszę sprawdzić. :-)

Spadam!!!!! Na kolejne pyt. odpowiem jutro, albo na priv. Buziaki dla Was i maluszków, śpijcie szybko

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry