reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Lipiec 2011

Moja siostra była u Kopernika z chlopakami i bardzo zadowolona :-) ja się tak podniecam wózkiem bo w zyciu nie rozłozyłam żadnego na czynniki pierwsze. Mam nadzieję, ze nie zostaną mi zbędne części jak będę skladala. Ja dzis chyba nie robie obiadu, nie chce mi się. Choc pewnie za 3 godziny poczucie obowiązku spowoduje , ze wymysle cos na cito. W końcu Nika wraca ze szkoły, a Cezar od rana walczy na budowie

reklama
Mi tez ostatnio lekarz mówił ze rodzą sie dzieci w 38 tyg i oddychac nie potrafią ze są powikłania itd. Ja swoje starsze dzieci rodziłam w terminie teraz mam cc 2 tyg wczesniej,troszkę sie obawiam.... no ale cóż.

z tym donoszeniem to chyba rzeczywiście bardziej chodzi o wagę dziecka i stopień rozwoju, a że zazwyczaj te 2-3 tyg przed terminem dzieciaki są już w miarę duże i wszystko mają rozwinięte to to się często pokrywa właśnie z 38 tyg
chyba płuca rozwijają się w pełni najpóźniej

balkan no wyobrażam sobie że nie jest lekko, za to jak wystartujesz z wózkiem na spacer, to już nic cię nie zatrzyma

no właśnie wiem, że część ekspozycji to bym mogła tylko popatrzeć :-(w powstania byłam i szczerze mówiąc nie mam teraz nastroju na takie poważne tematy;-) no nic, Kopernik nie zając, wyskoczymy kiedyś tam, jak już mała będzie na świecie

Mi lekarz mówił że donoszenie oznacza co innego niż poród w terminie, który może być +/- 2 tyg od terminu... Przecież zdarzają się przypadki gdzie dziecko rodzi się w 38 tyg. (czyli donoszona) ale kondycja dziecka wykazuje oznaki wcześniactwa... I na odwrót, u mnie siostra urodziła 5 tyg. za wcześnie i mały nie miał żadnych oznak wcześniactwa.

Dzieciątko urodzone po skończonym 37tyg nie jest uznawane na wcześniaka. A że zdarzają się przypadki? Oczywiście, zawsze i wszędzie. Ale nic nie zrobisz, jeśli pcha się na świat - pomimo leków, leżenia itd. Nie ma co wpadać z panikę.....Na pewnie rzeczy nie mamy wpływu.

Maragerita - to co z tym obiadem??? Bo ja też nie wiem, mam pieczarki, makaron, ser żółty - może jakaś zapiekanka??

Hej dziewczyny.
Dotarlo do mnie ze mam niewazny dowod i karte NFZ. Od rana dzis biegam i zalatwiam papirkologie z tym zwiazana. Koszmar jakis.

Mam nadzieje ze z ta pelnia sie nie sprawdzi (przynajmniej w moim przypadku) bo malz wyjezdza w czwartek na 2 dni i jakby co bede gleboko w d...

Co do obiadu - ja dzis uskuteczniam placki ziemniaczane.

Wlazl mi jakis bol w prawy posladek, prawie nie umie chodzic.

A mnie lekarz powiedzial ze za donoszone uznaje sie dziecko, ktore wazy min. 3 kilo

Ostatnia edycja:
JAK ja Wam zazdroszcze ze macie gdzie wyskoczyć ....pozwiedzać ...ja mieszkam w małej miescinie (50 tys mieszkanców) tutaj nic nie ma nawet kino zamknęli i otworzyli pepco:crazy: jak chcemy cos obejrzeć musimy jechac do łodzi. Z zakupami to samo bo u nas w sklepach wieś tańczy i śpiewa:nerd:

Corin dzięki ci dobra kobieto przypomnialas mi ze mam jechac podstemplowac legitymację ubezpieczeniową a tak siedze i mysle co ja mialam jeszcze dziś zrobić..

Dzieciątko urodzone po skończonym 37tyg nie jest uznawane na wcześniaka.
Ok, ale takie co ma oznaki wcześniactwa - niska waga urodzeniowa, czy własnie nie w pełni wykształcone płucka jak nazwiesz?

A że zdarzają się przypadki? Oczywiście, zawsze i wszędzie. Ale nic nie zrobisz, jeśli pcha się na świat - pomimo leków, leżenia itd. Nie ma co wpadać z panikę.....Na pewnie rzeczy nie mamy wpływu.

Ja w panikę nie zamierzam wpadać. Urodzi się wcześniej to się urodzi. Tak jak napisałaś na pewne rzeczy nie mamy wpływu. Niektóre tutaj powinny sobie nad łóżkiem to zdanie powiesić.

JAK ja Wam zazdroszcze ze macie gdzie wyskoczyć ....pozwiedzać ...ja mieszkam w małej miescinie (50 tys mieszkanców) tutaj nic nie ma nawet kino zamknęli i otworzyli pepco:crazy: jak chcemy cos obejrzeć musimy jechac do łodzi. Z zakupami to samo bo u nas w sklepach wieś tańczy i śpiewa:nerd:

O, to tak jak u mnie. Otwierają się małe sklepy z odzieżą używaną, bezcłowe, jakieś supermarkety... Nasze miasteczko ma 10 tys. mieszkańców, a mamy 5-6 supermarketów, w tym Biedronkę, Tesco, Netto... No i od czasu do czasu w parku jakieś imprezy w stylu Ukraiński Dzień Buraka, hehe.

Aneta - ja nie jestem alfą i omegą i nie wiem jak to nazwać

Wcześniak- kto to taki? - BabyBoom

Też nie jestem alfą i omegą. Po prostu piszę to, co mi mówił lekarz. EOT.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Psota, super wieści od Maqnio. Wiedziałam, że wszystko będzie w porządku.

Margerita, nie ma tak co tych atrakcji zazdrościć, bo mieszkanie w dużym mieście ma swoje zalety, ale tez i wady.... choć ja akurat Warszawy nie zamieniłabym na żadne inne miasto - taka patriotka lokalna jestem.... :)

Do góry