reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Lipiec 2011

Beetka, ja będę rodzić na Karowej - ja się tam urodziłam, więc to z sentymentu.... :) co prawda mój Mąż się w Bielańskim urodził, ale mam lekką awersję do tego szpitala - pół dzieciństwa tam spędziłam, bo moja Mama pracowała tam z 10 lat i pamiętam, że jak się na Szaserów przeniosła, to był skok technologiczny.... oczywiście to było ze 20 lat temu, i od tamtego czasu mogło się wszystko zmienić, ale już tak jakoś uraz mi pozostał... :) a fakt mam blisko, bo prawie codziennie niedaleko na spacery chodzę.... :)

reklama
Balkan no wszystko mozliwe ze i przez to , co do córek mysle ze nie zostane szybko babcia chociaz w wieku córki starszej to juz ją miałam dobrze ze nie poszła w moje slady :-D

one juz sie umieja opiekowac maluszkami starsza córka czesto pilnuje małych dzieci niemowlaków i idzie jej to wspaniale

ej dziewczyny, orientuje sie ktoras z was jak wyglada sprawa w naszym przypadku z krwia, jesli ja i D mamy taka sama krew A RH- ?? bo ja wiem ze jesli sa dwie rozne to jest konflikt, ale np dziecko moze odziedziczyc dodatnia krew po krewnych i wtedy tez moze byc problem co nie?

musze sie zapytac lekarza 1 kwietnia jak bede na wizycie czy bede dostawac jakies zastrzyki na to czy nnie ma to wiekszego znaczenia. Sama nie wiem.

Em_ka to chyba tylko w podwójnym plusie jest taka możliwość. Ale nie jestem pewna. Spytaj czy musisz zrobić odczyn Coumbsa. Nika jedna rozkręca się z goraczką :-( To pewnie Sebek Corin ją zaraził ;-)

em_ka powiem ci kochana ze nie mam zielonego pojecia wiem ze gorzej jest jak kobieta ma ujemna a mezczyzna dodatnia wtedy dostaje sie szczypionke na antyciała jakies ale bardziej sie nie orjetuje

mój brat wlasnie ze swoja kobieta maja taki konflikt ona ma ujemna a on dodatnia

Ostatnia edycja:
Emka ja ma konflikt, Ty z tego co wiem nie masz sie o co martwic:-) Konflikt serologiczny może zaistnieć tylko wtedy, gdy matka dziecka ma krew RH–, a ojciec RH+. I oczywiście, gdy płód odziedziczy czynnik RH po ojcu (dzieje się tak w 60 proc. przypadków). Mnie czeka zastrzyk...

Ostatnia edycja:
anula a jesli rzeczywiscie dziecko odziedziczy dodatni po przodkach? czy nie ma to znaczenia? nie rozumiem zbytnio tych zasad. CHyba poczekam do 1 kwietnia i sie zapytam lekarza.

Ja też mam niestety konflikt... Em_ka też mi się wydaje, że u ciebie wszystko ok. Chciaż coś jest na rzeczy z tym co pisałaś o krewnych, bo moi rodzice mają Rh+ oboje a ja mam RH-. O znalazłam coś dla Ciebie:
Dziedziczenie układu Rh (D - oznacza występowanie antygenu D, d - oznacza jego brak)RodzicRodzicDD (Rh+)Dd (Rh+)dd (Rh-)DD (Rh+)DD (Rh+)DD lub Dd (Rh+)Dd (Rh+)Dd (Rh+)DD lub Dd (Rh+)DD lub Dd (Rh+) lub dd (Rh-)Dd (Rh+) lub dd (Rh-)dd (Rh-)Dd (Rh+)Dd (Rh+) lub dd (Rh-)dd (Rh-)

Antygen D oddziedziczony choćby od jednego z rodziców decyduje o tym, że dziecko będzie miało układ Rh+. Może wystąpić przypadek, ukazany w tabelce, gdy oboje rodzice mają układ Rh+ a ich dziecko będzie miało układ Rh-. Natomiast jeżeli oboje rodzice mają układ Rh-, a więc nie mają antygenu D, wtedy ich dziecko też go nie będzie miało i oddziedziczy układ Rh-."
Czyli możesz być spokojna!:-)

heheh powyżej była ładna tabelka ale się spsuła, podaje Ci link do niej:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Grupy_krwi

Emka mi lekarz mowil ze biora pod uwage rodzocow wiec nie masz co sie martwic:-)ale wiadomo ciezarna musi uslyszec do lekarza:-Dja mam 0rh - a moj ma 0rh + wiec zastrzyk musimy bo bez tego moga byc problemy przy 2 ciazy...

reklama
beetka ja też raczej w Bielańskim będę rodzić oczywiście jak będą miejsca.
em_ka ja też mam minusową grupę krwi i z tego co mi wiadomo to dziecko nie może dziedziczyć grupy krwi po krewnym tylko po was więc raczej nie jest możliwe,ze będzie miało grupę dodatnią a więc i konflikt ci nie grozi.

Do góry