reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2009

Sam,mi na czczo pobierali krew,dali do wypicia glukozę i ponownie po godzinie od wypicia pobrali krew......myślę że to norma,że tak jest wszędzie....

reklama
to zalezy od tego jaka dawkę dostalaś, przy 50 g masz badanie tylko po godzinie a po 75 g i wiecej masz po godzinie i jeszcze pozniej po godzinie...

w ktorym tygodniu macie badanie?
ja jestem w 17 tyg teraz i az sie boje tego badania :( mialam je juz robione bo niestety z natury jestem jakas niedocukrzona i nawet podejrzewali u mnie hipoglikemie... mam nadzieje ze teraz moja trzustka wszystko wytrzyma...lekarz mi kiedys powiedzial ze to niestety kwestia czasu az bede miala cukrzyce.. ale mam nadzieje ze mial na mysli dluzszy czas...
pozdrawiam serdecznie

Ja mam 75 g glukozy i napisane na skierowaniu po 1 godzinie i po 2. Zastanawiałam sie czy to oznacza w sumie 3 godziny. Dobrze, że nie.

włączę się do tematu badań na obciążenie glukozą, z tego co się orientuję są to badania obowiązkowe, a co najmniej zalecane, brak wcześniejszych predyspozycji do cukrzycy i dobre wyniki nie maja znaczenia, dlatego, że zdarza się tzw. cukrzyca ciążowa

Cukrzyca ciążowa (zwana także cukrzycą ciężarnych) - cukrzyca ta jest spowodowana zaburzeniem gospodarki hormonalnej organizmu podczas ciąży. Zazwyczaj całkowicie ustępuje po porodzie, ale zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 w przyszłości. Cukrzyca ciążowa jest groźna nie tylko dla matki ale również dla rozwijającego się płodu. Szczegółowa kontrola poziomu cukru u kobiet ciężarnych, u których wykryta została cukrzyca ciążowa
zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań podczas ciąży.
Ta cukrzyca występuje w przebiegu około 2-8 % ciąż. U 30-50 % kobiet, u których stwierdzono cukrzycę ciążową, w ciągu najbliższych 15 lat rozwija się cukrzyca typu 2.

AsiaJan u nas podobnie mój m oaza spokoju, a ja narwany choleryk; ale jak mowią przeciwieństwa się przyciągają i w naszym związku to sie w 100% sprawdza;-)

Witam 13tego w piatek :-)

Mnie dzis tak zasypalo ze nie miala sily odsniezac wiec siedze sobie w domku i czytam nowy Twoj Styl - uroki zycia na wsi i wlasnej dzialanosci gospodarczej :tak:

Patrycja - witamy w grupie :-)

AsiaJan - ja uwazam ze jak nie chce byc przy porodzie to nie ma co cisnac - sam musi podjac decyzje. Faceci boja sie patrzec na cierpiaca ukochana, po co macie miec potem jakies jazdy? Moj M cisnie na sile ze chce byc przy porodzie, ja wole zeby go nie bylo zwlaszcza ze ciagle mam nadzieje na cesarke - powiedzial mi ze jak go wyrzuce z sali porodowej to sie ze mna rozwiedzie :-) Juz sie boje ;-)

Przede mna chilloutowy weekend a w poniedzialek ide na wywiad do specjalnej szkoly rodzenia - taniec brzucha, medytacje, juz czuje jak ja i moj Groszek laczymy sie z dzika energia Wszechswiata :tak:

Moja ginka mówiła że to obowiązkowe badanie w 24 tyg i właśnie mam przed kolejną wizytą zrobić, w kalendarzu badań w ciąży też mam to badanie zaznaczone jako obowiązkowe...
Sam, współczuję bólu kręgosłupa, mam nadzieję,że nie będzie gorzej:baffled:
bochenek witaj :-)
Asiu ja też jutro wieczorem zostaję sama, tzn no niezupełnie bo z moją miłością synkiem, ale małż wyjeżdża po swojego tatę do Słupska i na noc ma zamiar zostać
Szit chciałam popisać troszkę ale mnie Miś woła więc lecę. Buzia

Cosik się zrobiłam popołudniem jakaś taka nerwowa...pogoda mnie wykończy:zawstydzona/y:...nie wiem jak Wy ale jakoś mnie denerwują niektórzy ludzie,w pierwszej ciąży nie mogłam patrzeć na moją bratową :szok: a teraz powtórka z rozrywki i wkur........mnie mój tatuś :zawstydzona/y:...chyba go walnę bo normalnie nie mogę wytrzymać.....jak mi bardzo tęskno za wiosną niech ta zima se już pójdzie,siooooooo !!!!!!!

A co tu taka cisza??? widze ze ta pogoda nie tylko mnie chyba tak zdolowala. snieg u nas pada od samego rana. do tego cos komputer chcial zyc swoim zyciem ale na szczescie zapanowalam nad nim. to jest dopiero zlosliwosc przedmiotów martwych.
witam nowa mamusie...
a co tego badania z glukoza to sama sie go obawiam bo slyszalam ze nie jedna juz musiala robic kilka podejsc bo niestety wypicie glukozy powodowaly usciski z kibelkiem..

A ja się zajadam moimi pysznymi naleśniczkami

Co do testu obciążenia glukozą, to ja przy Emilce miałam 75g i pobierali mi krew przed wypiciem i po 2 godzinach. Dlatego tak, ponieważ u mnie ryzyko jest większe, obie babcie chorowały na cukrzycę, ciekawe jak to będzie teraz.

Za oknem biało, mała śpi, aja czekam na męża.

Witam nowe mamusie.

reklama
Witam slonecznie:-) Mam nadzieje, ze zima juz sie z nami pozegnala.

Dzis mam luzniejszy dzien, przymusowe wolne, szkola zamknieta, to niestety nie znaczy, ze bede mogla sie calkowicie zrelaksowac, ale za to istnieje szansa,ze pojde spac o bardziej ludzkiej porze.

Wczoraj sie zdenerwowalam, bo okazalo sie, ze dziewczyna, ktora sie nam do tej pory wydawala bardzo mila podkopuje pode mna dolki i poinformowala naszego glownego szefa, ze jestem w ciazy a on zadzwonil do naszej przelozonej i powiedzial, ze jakbym rezygnowala, to on ma na moje miejsce kogos (czyt, JA). Dobrze, ze szefowa nie glupia kobieta i mowi mu, ze ja tylko sie na porod wybieram i wracam. A potem nam powiedziala, ze ona sama wolalaby przyjsc na ten czas niz ja przyjmowac, bo do pracy to ona ma niestety lewe raczki.

Do góry