reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2009

Co do wychowawczego to z tego, co napisała Iwon pracodawca powinien dać ten wychowawczy, czy dobrze to zrozumiałam? Czy po macierzyńskim trzeba wrócić na jakiś czas do pracy i potem złożyć wniosek o wychowawczy, czy można na macierzyńskim to już zrobić? U mnie sytuacja nie jest wesoła, bo umowę o pracę mam do końca sierpnia tylko. Nie wierzę, że będą chcieli mi przedłużyć umowę, tym bardziej, że muszę iść od razu na wychowawczy.

Joasiu to u Ciebie jest jeszcze inna rzecz z tym wychowawczym.
Bo skoro umowę masz tylko do sierpnia a nie przedłużą Ci jej to pójdziesz tylko na normalny macierzyński. I wychowawczy nie będzie Ci się należał. Urlop wychowawczy jest tylko dla mam zatrudnionych!!!

Inaczej będzie jak przedłużą Ci umowę.
Wtedy nie trzeba wracać do pracy ale trzeba napisać pismo/prośbę o urlop wychowawczy. Taki wzór znajdziesz w internecie bez problemu.

Co do tego co wczoraj napisałam o wychowawczym niestety nie jestem pewna czy jest to na tyle świeże i aktualne....

A dla mnie ta pogoda to dar z niebios! :tak: Nie kicham, nie smarczę, nie leci mi z nosa i do tego stopy mi mniej puchną (choć i tak wyglądają jak u słonia)...

Kleo ja mam dokładnie to samo!!! ;-) Dla mnie deszcz to najpiękniejsza pogoda:-D:-D:-D

reklama
Witam się w taki piękny dzień.
Pogoda nie zachęca do spacerów no ale co zrobić. Ja mam w planach ugotować pyszny obiadek i na tym kończą się moje zajęcia. Od ostatniej wizyty u ginka mojemu coś się poprzestawiało i pomimo tego, że wraca zmęczony po pracy ze wszystkim mnie wyręcza i we wszystkim pomaga. Normalnie mam Anioła:-):-):-):-) Ciekawa jestem tylko na jak długo?
Spadam się wziąć za obiadek, bo jak tak brzydko na dworze to mój może w każdej chwili wrócić.
Miłego dnia.

Co do umów i urlopów macierzyńskich i wychowawczych... Ja np. mam umowe do końca września tego roku jeśli nie przedłużą mi umowy (bo nie muszą) to będe dostawała tzw.zasiłek macierzyński - tyle samo co na urlopie macierzyńskim - z ZUS-u ,ale po macierzyńskim jestem poprostu bezrobotna...

A jeśli przedłużą mi umowe to po macierzyńskim moge wrócić do pracy lub jeśli będe chciała skorzystać z urlopu wychowawczego to musze to zgłosić pracodawcy dwa tygodnie przed datą rozpoczęcia tego urlopu, czyli jeśli nie będe chciała na dwa tygodnie wrócić do pracy to musze ten wniosek przynieść dwa tyg. przed końcem urlopu macierzyńskiego.
Urolp wychowawczy może trwać 3 lata ale nie dłużej niż do ukończenmia przez dziecko 4 roku życia...

a ogólnie najlepiej mają osoby zatrudnione na stałe bo nie można ich zwolnić ani na macierzyńskima, ani na wychowawczym, ani też przez rok po powrocie z macierzyńskiego - to jest ponoć nowy przepis niedawno się o nim dowiedziałam.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
WitamMi akurat taka pogoda tez pasuje :-) Jak mam lezec caly czas to wole taka pogode niz ciepelko i piekne slonce. :-)
a ogólnie najlepiej mają osoby zatrudnione na stałe bo nie można ich zwolnić ani na macierzyńskima, ani na wychowawczym, ani też przez rok po powrocie z macierzyńskiego - to jest ponoć nowy przepis niedawno się o nim dowiedziałam.

ooo to o tym nowym przepisie nie wiedzialam - podoba mi sie :-) :-)

Ja mam umowę do końca 2010 roku tak więc spokojnie idę na macierzyński a potem wykorzystam wychowawczy do końca umowy.
A że nie chce wracać do firmy to mam problem z głowy.

Hej kobitki

i ja się witam niby troszke pózno ale pospałam jeszcze troszeczke,ogólnie to leniwiec ze mnie.Ale oczywiscie śniadanko dla mężusia było o 9,a póżniej hopsa do łóżka jeszcze na 2 godz.
Dzisiaj mam ochotę na racuchy z jabłkami,a że ze mnie nie zabardzo kuchara to trzymajcie kciuki,ach i jeszcze prasowanko wiec 2godz.poprasujemy a nastep. ala obiadek.
Ja jestem zatrudniona na stale poniewaz była mi potrzebna umowa na stałe do kredytu mieszkaniowego i szefostwo się zgodz.moje koleżanki mają na 5 lat umowę.Po macierzyńskim któryjest płatny 100% mam zamiar wrócic do pracy-Apteki,ale oczywiscie miała bym chęć posiedzieć z mała dłużej tylko że z tego co się orientuje wychowawczy to chyba jakies marne grosze?Może coś wiecie jak wyglada strona finansowa na wychowawczym.....
Pozdrawiam i humorków życzę lepsiejszych bo ostatnio to coś nie zabardzo było:-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-)

Daisy wychowawczy wynosi 400 zł i płaci go opieka społeczna. Ja też mam zamiar iść na wychowawczy a jeśli mi nie wypali to będę musiała się zwolnić, bo nie mam z kim małej zostawić.

Ale wychowawczy płatny dostaje się jeżeli kwota dochodu na jedna osobę jest poniżej 504 zł. Asiek dobrze pamiętam??

reklama
Do góry