reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2009

witam :-)

ja spie chyba glownie na plecach, bo po calym dniu lezenia z glowa w lewo to nie mam ochoty juz na spanie na lewym boku [kompa mam po lewej stronie]
a z tym prawym bokiem to jest tak, ze macica uciska na tetnice i to utrudnia doplyw krwi do lozyska, w lezeniu na plecach ten ucisk jest mniejszy, a najlepiej juz na lewym boku - tak gdzies czytalam
tylko mysle sobie, ze 1) nie jestesmy w stanie spac tylko na jednym boku, 2) natura to chyba tak wymyslila zebysmy krzywdy dzieciom nie zrobily, 3) reka do gory kto kontroluje swoja pozycje we snie? ja tego nie potrafie ;-) wiec sie wierce i zmieniam pozycje :-D

a przed ciaza najlepij mi sie spalo na brzuchu [co podobno tez nie jest zbyt dobre dla piersi]

kasiurek, ja mam ten kojec i faktycznie fajnie sie na tym spi [chociaz teraz to raczej robi mi za walek pod glowe] kumpela mi go polecala i kupilam sobie zaraz na poczatku ciazy

reklama
Witam was kochane w tak piekny,cieply i sloneczny ''poranek'' :-);-)

Juluszka
ja slyszalam o tym spaniu dokladnie tak samo jak ty piszesz...dlatego(chociaz nie lubie) staram sie spac na lewym boku. Jak klade sie na plecach to mala zaczyna kopac i sie wiercic i musze sie odrazu odwrocic:confused2:
Kasiurek fryzurka sliczna!! I nogi jak do tej pory to tylko raz mi spuchly jak sie tak duzo nachodzilam...staram sie pic duuuzo wody i jakos pomaga:-) Musze sie pochwalic ze jeszcze nie mam ani jednego rozstepu!! smaruje sie Vichi specjalnie dla kobiet w ciazy na rozstepy...mam nadzieje ze bedzie tak dobrze az do samego porodu:tak: a jak nie to trudno:eek: Ogolnie to przechodze fajnie ciaze.Jedyne co denerwuje to to, ze juz od 5 miesiaca cieknie mi siara! i jest to dosyc uciazliwe:baffled:
Dziewczyny jak to jest z tym twardnieniem brzucha!!?? bo jak sie troche narobie to mam wrazenie jakby mala ''wychodzial do przodu brzucha'' i taki twardy sie robi w tym miejscu. troche mnie to niepokoi bo to pierwsza moja ciaza i nie wiem czy to normalne.-a do wizyty u lekarza jeszcze 2 tygodnie!!!
Pozdrawiam i sle buziaki!

Ostatnia edycja:
Witam Lipcoweczki :-) Ja spie tak jak mi jest wygodnie - we wszystkich pozycjach po za lezeniem na brzuchu i zanim zasne to sie tak wierce ,ze z 10razy zmieniam pozycje. Zawsze tak mailam. Mi akurat brzuszek :-) jescze nie przeszkadza w spaniu i czasem jak zasypiam wogole zapominam ,ze ktos tam w tym brzuszku zamieszkal. Jak ukladam sie niewygodnie dla Malej to ona daje o tym wyraznie znac.KASIUREK - sliczna fryzurka!!!!!!!!! slicznie w niej wygladasz :-) :-) :-)

dziekuje z akomplementy odnosnie fruzyrki :]
Agnieszka - ja tez nie mam rozstepow a brzuch i piersi smaruje najtanszą oliwka dla dzieci baby dream - z rosmana jets najlepsza szybko sie whclaniai nie jest taka tłusta no i kosztuje 6 złotych a ewefkt taki ze skora super jest nawizlozna i na dzien dzisiejsyz zero rozstepow !

ufff
jestem po glukozie i smaczne to nie było choć da się przeżyć;-)

ja śpię raczej na boku, staram się na lewym ale jak mi cierpię to na prawy, na plecach mi niewygodnie, brzuch się dziwnie rozciąga i brakuje mi powietrza...
chyba że tak jak napisała Iwon oglądam tv to mam głowę wysoko to na plecach, ale to tak na wpół siedząco
powinno się spać na lewym boku bo wtedy macica nie uciska żyły głównej i dziecko jest lepiej dotlenione, ale wiadomo że się nie da całej nocy na lewym boku przespać
Kasiurek
fajna fryzurka:-)
a z kocem robię podobnie i nie wiem jak to działa ale biodra mnie mniej bolą po nocy niż bez tego koca
Agnieszka
ja rozstępów jeszcze też nie mam, ale z tego co czytałam to nie znamy dnia ani godziny kiedy mogą nas dopaść, mam nadzieję że choć to mnie ominie choć za bardzo w cuda nie wierzę...
a co do brzucha, inaczej się odczuwa gdy to dziecko się wierci i wypina brzuch a inaczej gdy macica twardnieje, wtedy nawet ciężko się chodzi i ma się wrażenie jakby ktoś obręcz zaciskał na niej, zresztą wtedy twardnieje cała a dziecko na ogół wypina się w pewnej części

A ja w ciazy przestalam uzywac balsamow itd. Oliwke stosowalam moze z 4razy po kapieli - zapominam :-) I nigdy w zyciu nie miala ladniejszej skory na ciele niz teraz, jak nic nie stosuje. Rozstepow nie mam, choc obawiam sie ,ze mi brzuch gwalotownie wyskoczy i wtedy niestety zacznie sie przygoda z rozstepami. :-) AGNIESZKA - z brzeuszkiem twardym to ja mam od poczatku ciazy do czynienia. Codziennie mam twardy i dlatego biore magnez i bralam nospe forte jak przez kilka dni nic nie odpuszczal, albo bolal. Czasem mam tak ze tylko po jednej stronie jest twardy - chyba tam gdzie mala go wypycha. :-)

Stopi
u Ciebie niestety jest takie ryzyko że brzuszek gwałtownie wyskoczy i mogą wyskoczyć rozstępy, ale nie ma reguły, jeśli skóra jest nawilżona to się rozciągnie i nie powinno być tak źle, moja skóra w ciąży jest okropnie sucha i jeden dzień bez balsamu wystarczy żeby po niej pisać paznokciem

A ja w ciazy przestalam uzywac balsamow itd. Oliwke stosowalam moze z 4razy po kapieli - zapominam :-)

to tak jak ja, w balsamach to nie wiadomo co jest, a na kremy na rozstepy to jestem zbyt malo systematyczna
dla spokoju sumienia kupilam w niemczech oliwke pod prysznic seba med - u nas to jest drogie, wtedy w niemczech wychodzilo taniej o 5-10 zlotych w zaleznosci od kursu, teraz tylko to stosuje i chyba nie mam jeszcze rozstepow [widze tylko czesc brzucha ;-) ]

ROBACZKU wiem wlasnie, ze mam spore ryzyko tych cudownych razstepow :-) Najgorsze jest to, ze one moga wyskoczyc dopiero pod sam koniec ciazy... Niemila niespodzianka po 9msc :-( Trudno jak beda mialy byc to beda, nic na to nie poradze. Co do skory to ja zwlaszcza na brzuchu mm super nawilzona - az sama jestem w szoku jakim cudem jak nic nie stosuje!! FILETOWA - ta oliwka pod prysznic to chyba fajna sprawa. Ja do cierpliwych i systematycznych tez nie naleze, wiec cos takiego byloby dobrym rozwiazaniem, jak bedzie trzeba skore nawilzyc :-)

reklama
witam wszystkie szczesliwe Mamusie:)
Ja rowniez mam termin na lipiec 2009, a konkretnie 17 lipiec. Moj brzusio juz jest ogromny i zaczynam sie bac co to bedzie dalej. Waga wzrosla mi o 7 kg, ale na szczescie rozstepow jeszcze nie widac:) Poki co zaczynam sie czuc jak slon :-p Moj Brzdac kopie mnie ze wszystkich sil, ostatnio po pecherzu, co nie jest niczym przyjemnym:-p Od jakis 2 tygodni zaczynaja mi powaznie dokuczac plecy, juz nie tylko bol krzyza, ale calych plecow zarowno przy siedzeniu jak i lezeniu bleee czuje sie jakbym juz byla w conajmniej 8 miesiacu:-) Jako ze to moje pierwsze Dzieciatko, to ja - jako 'szalona' Mamuska juz mam prawie wsio pokupowane:-D teraz rozmyslam nam imieniem i musze przyznac ze mamy z tym wielki problem... Rozgladam sie rowniez za szpitalem do porodu i prawdopodobnie bede rodzic w Wodzisławiu, wiec teraz tylko musze tam zadzwonic i umowic sie na szkole rodzenia... Ostatnio zastanawialam sie na tym czy badanie KTG jest obowiazkowe w ciazy? Ja jestem w 27 tygodniu i nie miala go jeszcze i nie wiem czy to jest normalne? Jak to u Was wyglada Dziewczny? Mialyscie juz takie badanie?? pozdrawiam cieplo Magda:)

Do góry