reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2009

Hejka:-)
Annie GRATULUJE i miło ze zagladasz:tak:
beata bedzie dobrze nie bój sie słoneczko:tak:
fioletowa oby to tym razem jednak.Mi sie na szczescie udało w 3 cyklu bo tak to nie wiem czy bym z pracy nie zrezygnowała bo pracowac po 240-300 h na miesiac posiadajac rodzine nie jest normalne:crazy:
dmuchawcu to życze podjęcia słusznej decyzji i by się udało szybko synka wyprodukowac:-)
Patra zaciskaj nózie juz tylko chwilkę i malutka bedzie z wami.Faktycznie nie za duża jest to by jeszcze podrosnac mogła.Mój synu ma juz 1865g wiec sporo ale z moja szyjka nie jest dobrze bo sie troche skróciła ma teraz 3 cm ale cholera jedna jest niestety miekka i od wczoraj leże i juz mnie od tego głowa boli tym bardziej ze pogoda deszczowa.
A na szpital nie mam ochoty, wiec leze i czekam na efekty czy sie nie pogorszy,czuje sie dobrze łykam magnez i nospe a jak sie mi pogorszy to mam skierowanie do szpitala i bede pedzic bo na mnie to jeszcze nie czas.

Co do prezentu to Alan jest juz po dostał zjeżdzalnie

Ostatnia edycja:
reklama
Beacia i Patra, zaciskajcie nogi :-)
u mnie szyjka 2,8cm, taka moja uroda że jest krótka.

Ania życzę podjęcia słusznej decyzji, choć to pewnie wcale nie jest łatwe, no i szybko II kreseczek i synusia. Aha czekamy na zdjęcia nowej fryzurki :-p
Fioletowa, Tobie też w końcu II kresek !! :-)

Ewcia boski tort ten z Hello Kitty. Moje dziecko zapragnęło mieć takowy, ale i tak zrobię jej myszkę minnie o ile mi wyjdzie. Dziś na spróbowanie zrobilam biszkopt z barwnikiem niebieskim, wyszedł boski.
Ale mam pytanie do Ewci, czy ta masę cukrową to się je? ja wiem że to może głupie pytanie, ale tak sobie pomyślalam że jak ona taka słodka to pewnie nieźle zemdlić może.

A u nas dobrze, Julka zdrowa, dzidzia kopie, nadal myślimy nad imieniem. A może Wy nam podrzucicie jakieś imię dla dziewczynki ? ;-)

Beatko wczorajszy torcik Hello Kitty zrobiłam w 2,5 godzinki razem z pieczeniem biszkoptu. Sam biszkopt upiekałam w szklanej misce. później na 3 blaty przekroiłam, dałam bitą śmietanę i truskawki. Na to masa maślana i masa cukrowa - stwierdziłam, że zostawię falbanki. Pisakami Oetkera robiłam kwiatuszki, a w środek po jednym czerwonym maczku cukrowym (z takiej posypki). Głowa, brzuch i ręce też z masy cukrowej. nosek żółty pisakiem, a oczka namalowałam rozpuszczonym czarnym barwnikiem i już :-D
Co do spożywania masy cukrowej - dzieciaki wczoraj miały problem z ukrojeniem jej plastikowym widelcem ,więc zjadały "ręcznie" :-D Jak cieniej rozwałkujesz to będzie mniej słodyczy i będzie bardziej zjadliwa, ale za to trudniej nad nią zapanować podczas obkładania tortu.

Ewcia, a kiedy się dodaje barwniki do masy cukrowej? jak już zgęstnieje? pytam bo chcę tą masę podzielić na kilka kolorów. Czy z tego przepisu co mi dałaś link starczy na pokrycie torta ok 20X30cm? czy robić z podwójnej porcji? a może lepiej pokryć kremem, a tylko samą myszkę zrobić z cukru? bo czuję że goście (czyli teściowa, teść, Marka babcia) mogą mieć problem z pogryzieniem jak pokryję cały tort...

jeśli chodzi o barwienie to zależy od barwników. Zdecydowanie łatwiej rozprowadzić barwnik w masie gdy jest jeszcze płynna, ale na tym etapie ciężko jest podzielić ją na kilka różnych kolorów, bo jednak lepiej się wyrabia tą masę gdy jest ciepła (żelatynę, glukozę i plantę rozpuszczasz na małym gazie). Nie wiem jak ci doradzić, bo sama mam z tym problem.

Polecam jednak zrobienie białej masy (może być jeszcze lekko klejąca, ale już dająca się zagniatać rękami. A następnie barwienie części i KONIECZNIE pozostałą masę trzymaj w woreczku wypuszczając całe powietrze, a jeszcze lepiej jakby była przechowywana np. na oknie gdzie świeci słońce, żeby nie wystygła.
Ja mam barwniki w proszku. Dodaję je po wcześniejszym rozpuszczeniu w kropli alkoholu, żeby nei powstawały kropeczki i smugi. Kolor wychodzi jednolity.
Małe elementy możesz też pomalować pędzelkiem nie koniecznie barwiąc całą masę.
Masę maślaną też możesz zafarbować.

Pamiętaj tylko żeby masy cukrowej nie dawać na bitą śmietanę :no:

hej dziewczyny

ja własnie postanowiłam zrobić sobie przerwę od bb... zobaczymy jak długą, planuję przynajmniej 3 tygodnie, do końca urlopu
ale zobaczymy jak wyjdzie
buziaki dla wszystkich i najlepszego dla naszych trzylatków
zapakowanym spokojnych ciąż, terminowych rozpakowań i zdrowych dzieciaków

Beata jak nie jesteś przekonana do masy cukrowej to polecam też pokrycie tortu masą maślaną (lub inna tego typu) ze szprycy/woreczka z końcówką. Chodzi mi o coś takiego:
http://cukierniakasia.home.pl/sklep/files/myszka%20miki.jpg

W mojej galerii na fejsie powinien być właśnie taki Elmo. Robiłam tak jeszcze zieloną gąsiennice, ale nie uwieczniłam jej na zdjęciu. Oczywiście mi nie wyszły takie równiutkie te "kwiatuszki" z masy, ale ogólny efekt był świetny.

dzięki Ewcia, robiłam rok temu Elmo z maślanej, był pyszny i ładnie wyszedł, każdy był zachwycony :-D Ale korci mnie ta cukrowa, najwyżej goście będą ją zdejmować i zjadać sam tort, a jak nie wyjdzie mi ta góra tak jak bym chciała to zrobię kremową i już.

Dmuchawcu ziec sie miewa calkiem niezle ;-) Chociaz zbojek z niego straszny, przezywa na zmiane fascynacje rycerzami, piratami i Spidermanem (chociaz zna go tylko z koszulek) :-D Nasze klocki drewniane odpoczywaja poki co w piwnicy, co jakis czas je wyciagam i potem znowu chowam- gdy sa w pokoju nie wywoluja zadnego zainteresowania. Za to z mojej synowej prawdziwa pani inzynier :-)

Fioletowa kochana trzymaj sie! Odpoczywaj i oderwij mysli od wszystkiego... mam nadzieje ze szybko do nas wrocisz.

Milego wieczorku i weekendu Wam zycze!

reklama
Aaaa Kacper ma ospe! Wg jego lekarki mam rodzic najwczesniej w niedziele a ja czuje ze to lada moment. Ciekawe co na to jutro moj gin..

Do góry