reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Lipiec 2009

"Urlop wychowawczy przysługuje w wymiarze do trzech lat, nie dłużej niż do ukończenia czterech lat. Może być wykorzystany w 4 częściach.Urlop ten przysługuje w takim samym wymiarze zarówno dla pracownicy, która urodziła lub przyjęła na wychowanie jedno dziecko, jak i więcej dzieci.

W przypadku, gdy pracownica urodzi lub przyjmie na wychowanie kolejne dziecko, ma prawo do następnego - nowego urlopu wychowawczego...."

"
Od zasady, że urlop wychowawczy przysługuje wymiarze trzech lat są wyjątki. Po pierwsze pracownik zatrudniony na podstawie umów terminowych ma prawo do urlopu wychowawczego na okres nie dłuższy niż do końca okresu, na jaki umowa została zawarta. W przypadku jeśli pracodawca udzieli urlopu na okres dłuższy niż czas przewidziany w umowie o pracę, uznaje się, że strony zawarły nową umowę o pracę."

reklama
Witam
ja także mam termin na lipiec, dokładnie 6.wg OM a usg o tydzień później
ogolnie poczatek ciazy był kiespki, musze do tej pory częściej chodzić niż chodzić, robiły mi się krwiaczki w macicy obok dzidziusia, ale z bobasem wszystko ok :) biore duphaston 2x i zastrzyki przeciwzakrzepowe
ma już córeczkę, Jagódkę, która 30 grudnia skończyła 3 latka :) w tej ciązy też miałam krwiaczki, także to chyba mam już zakodowane ;/
oraz mam 2 aniołki

witajcie,
z gory :sorry2: za to ze rzadko tu zagladam, ale po przyjezdzie do polski korzystam z komp i neta mlodszej siostry meza, same rozumiecie- od czasu do czasu .:sorry2:

nurtuje mnie i martwi bardzo jedna sprawa- bardzo bola mnie posladki, jakby ktos mnie skopal po tylku ;-):-), tak jakby koscie lub miesnie . nie boli mnie kregoslup ani plecy ,tylko na tej wysokosci jak sa mozna powiedziec tak ogolnie wysoko uda/biodra i posladki. maz mi mowi ze to moze kosci mi sie rozszerzaja lub miesnie mocno pracuja ....sama juz nie wiem, boli mocno, jak np schylam sie, duzo chodze lub leze, raz tak bardzo mocno bolalo ze nie dalam rady przewracac sie na boki jak lezalam w lozku.

dziewczyny mialyscie takie bole, nie bol brzucha z przodu ale z tylu promieniujacy w dol.... martwie sie, mam nadzieje ze to nic groznego, dodam ze nigdy wczesniej nie mialam takich dolegliwosci i ze ogolnie jestem bardzo szczupla w tali i biodrach... hmmmm ??? jak myslicie ????

Gemini25 myśle, że to mięsnie się rozlużniają, a może to rwa kulszowa, najlepiej skontaktuj się z lekarzem, a będziesz spokojniejsza

mnie tez tak czasami zaboli, właśnie w pośladkach. Kiedyś znajoma, która jakiś czas temu była w ciąży tłumaczyła mi dlaczego tak się dzieje, niestety już nie pamiętam :sorry2:. Musiałabym ją dopytać albo przewertować internet :happy:. W każdym razie ona też tam miała i to ponoć normalne, więc się nie przejmuj (choć wiem, ze to nie łatwe bo potrafi zaboleć i przez chwilkę nie można się ruszyć).

Mnie poza tym złapał ostatnio tak silny skurcz w łydce... myślałam, ze odjadę :angry:. Trzymał ponad minutę !!! Kiedyś już mnie takie skurcze łapały, ale przechodziły znacznie prędzej, a tu nie dość, ze długo trzymał, to miałam wrażenie, ze mi zaraz łydkę rozerwie !!!

ja wrócę do urlopów wychowawczych - iwon dokładnie opisała co i jak, dodam tylko, że jeżeli śerdni miesięczny dochód na osobę rodzinie z roku poprzedzającego okres zasiłkowy (pomniejszony o nasze dochody utracone z powodu wychowawczego) nie przekroczy 504,00 zł to można ubiegać się o dodatek (do zasiłku rodzinnego) z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego w wys. 400,00 zł miesięcznie (+ 48,00 rodzinnego), do tego jednorazowo 1000,00 dodatku oraz 1000,00 tzw "becikowego" (to ostatnie niezaleznie od dochodu, ale od tego roku trzeba będzie miec zaświadzcenie od lekarza, że od 10 tyg. ciąży kobietka była pod stałą opieka )
Załatwia sie to w Urzędach Miast i Gmin lub Ośrodkach Pomocy Społecznej.

Dziewczyny tak mi narobilyscie apetytu na zurek, ze musialam ugotowac :) - pycha. A moze stworzymy watek kulinarny, gdzie bedziemy mogly wymieniac sie przepisami na rozne ciazowe "zachciewajki"?
Ten watek tak sie rozrosl a w dodatku jestesmy tak aktywne :), ze czasem ciezko znalezc potrzebne informacje i piszemy po kilka razy o tym samym (patrz: urlop macierzynski). Moze warto zakladac wiele zroznicowanych tematycznie watkow? Latwiej nam bedzie sie odnalezc w gaszczu informacji :)

reklama
Matylda ja jestem za takim watkiem. z powodu siedzenia w domu, nic nie robienia z checia poznam moze jakies nowe przepisy. a poza tym jedna napisze ze cos gotuje i druga ma juz pomysl na obiad.
ja tez zurek wlasnie wcinam. pycha. a i robie babke ale czuje ze znow zakalec wyjdzie...

Do góry