reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Lipiec 2009

Takie sa plany:

a) w przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie:
  • w 2009 r. - 20 tygodni,
  • w 2010 r. i 2011 r. - 22 tygodni,
  • w 2012 r. i 2013 r. - 24 tygodni,
b) w przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka przy jednym porodzie:
  • w 2009 r. - 31 tygodni,
  • w 2010 r. i 2011 r. - 34 tygodni,
  • w 2012 r. i 2013 r. - 37 tygodni.

reklama
Nie slyszalam zeby ktoras z nas nosila w sobie tyle maluchow :) ale na wszelki wypadek podaje:

Od 1 stycznia 2009 r długość urlopu macierzyńskiego będzie zależeć od tego ile dzieci pracownica urodzi podczas jednego porodu.

A wiec urlop macierzyński będzie wynosił :
  • 20 tygodni - gdy pracownica urodzi jedno dziecko
  • 31 tygodni - gdy pracownica urodzi bliźniaki
  • 33 tygodni - gdy pracownica urodzi trojaczki
  • 35 tygodni - gdy pracownica urodzi czworaczki
  • 37 tygodni - gdy pracownica urodzi pięcioraczki

Ja to zupeanie nie w temacie z tymi urlopami
Wiec przysloguje nam 20 tyg a pozniej wychowawczy i jak on dlugi jest i od kogo zalezy:confused::confused:

Dzień dobry Kobietki!!!
Dziś czuję się niezbyt dobrze, chyba jakieś choróbsko mnie dopadło:wściekła/y:, no ale nic, będziemy walczyć mlekiem, miodem i czosnkiem :-pNie pierwsza taka batalia w tej ciąży.

Rozmawialam dzis z kuzynka ktora pracuje w kadrach i powiedziala mi ze od 1 stycznia zwolnienie w ciazy jest nie 182 tylko 270 dni ciesze sie nie bede musiala skladac papierow o zasilek rehabilitacyjny do ZUSu

Słońce wyprzedziłaś mnie, właśnie to samo chciałam napisać dla pocieszenia, mówili o tym w Wiadomościach razem z faktem przedłużenia urlopu macierzyńskiego.

nie macie litości dla nieobecnych :wściekła/y:
nie wiem co chciałam napisać, musiałam przebrnąć przez chyba 20 stron.
Więc tylkoWas pozdrowie :tak::-D:rofl2:
Co prawda to prawda, mamy chyba wyjątkowo rozgadany wątek, ale to dobrze. ;-)

Calla , oby Cię puścili w pracy tam gdzie chcesz, myśle, że wygrasz.:-)

Lecę poczytać jak się mają Wasze dzidzie po badaniach.
Buziaki.

Co do wychowawczego to sama dokładnie właśnie tez nie wiem....???
A orientujecie się czy ten wychowawczy jest płatny czy nie?? Bo szczerze mówiąc słyszałam juz 2 opinie.... i jestem w kropce!

No to fajnie, ze jest chociaż o 2 tyg dłuższy :-) W następnym tyg czeka mnie rozmowa z szefem, który jeszcze o mojej ciąży nie wie :baffled:. mam nadzieję, zże się nade mną zlituje i da mi normalna umowę o pracę, bo póki co jestem na umowie o pracę na czas zastępstwa, a taka umowa niestety nie daje mi prawa do macierzyńskiego :baffled:. Liczę mocno na jego dobre serce.

Teraz mamy 20 tygodni urlopu maciezyńskiego przy jednym dziecku.
Szczerze mówiąc nie bardzo doczytałam jak jest przy kolejnym dziecku ale na pewno tez sie zmieniły przepisy o urlopach dla mam które rodzą bliźniaki i więcej......
Iwon, niestety przy kolejnym dziecko, jeśli chodzi o macierzyński nic się nie zmieniło :wściekła/y:, tzn było 20 tygodni i pozostało tyle samo.Niesprawiedliwe.:wściekła/y:

Slyszalam, ze na urlopie wychowawczym mozna byc nawet 3 lata ale nie jest on platny, wiec jak dla mnie odpada. Moj biedny M nie da rady utrzymac mnie, maluszka i jeszcze kredyt hipoteczny. Tak wiec czeka mnie wybor odpowiedniej niani.

reklama
Ja nie jestem pewna, ale jak znajoma rodziła w październiku i się dowiadywała jak to jest z macierzyńskim i wychowawczym, to powiedziała mi tak: macierzyński jest płatny 100% (kasę wypłaca ZUS), wychowawczy jest bezpłatny :baffled:.

Do góry