reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2009

justysia gratulacje!!!:-) chciałaś mieć jeszcze jednego dzidziusia to może nawet będzie łatwiej tak jedno po drugim, na pewno sobie poradzicie, tylko trzeba się oswoić z tą myślą:tak:trzymam kciuki za dziewczynke. widzę plan budowy opracowany więc życzę dużo siły na realizację tego, samozaparcie macie, a to przecież robocizna jest najdroższa w budowie. 60tys. trochę mało, ale właśnie niektóre pomieszczenia możecie wykończyć w trakcie.

dmuchawiec, bardzo ci współczuję, bo ledwo się dowiedziałaś a już takie wieści smutne. Trzymaj się dzielnie, zawsze to ty wszystkich pocieszałaś i nie ma chyba wiekszego eksperta w tym od ciebie.Najważniejsze jest że masz teraz swoją Zosię przy sobie i jej uśmiech na pewno ci pozwala oderwać od tych mysli:tak:
beata ja też nie długo do pracy i strasznie to przeżywam, jak zostawiłam raz małego na 8h bo jechaliśmy do kina to płakałam na filmie, tak tęskniłam, a co będzie jak tak codziennie mam mojego zostawiać, eh co zrobić, pracować trzeba, dlatego życzę jak najmniej stresu i żeby czas w pracy minął szybciutko.

Ostatnia edycja:
reklama
BETKO I NIE WPÓSCIŁAS JEJ!!!!:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D
DOBRZE JEJ TAK!!!
KSIADZ NIE DZWONIŁ ZE PRZYJDZIE,ALE NA AMBONIE OGŁASZAŁ.
WIEC JAK NIE ZADZWONI TO NA AMBONIE NIECH POWIE:-D:-D:-D!!!

A mąż był w domu jak ona dzwoniła i nie otworzył,heeehee!!:-D:-D:-D:-D

dominia a ty tyle nie gadaj tylko prasuj kiecke i nakładaj papiloty na włoski!!!;-)
BEDZIE DOBRZE!!:tak::tak::tak::tak::-)

Justysia-wg moich danych garaż liczony jest osobno i na niego środków kredytu nie dostaniesz
Kredyt z dopłatą na dom z garażem - wyjaśnia Ministerstwo Budownictwa - prawo, budynek mieszkalny - Kredyty i pożyczki - Muratordom.pl

Ale najlepiej proponuje iść do Banku PKO BP lub innego, w którym jest program rodziny na swoim i zapytać. Bo może będziesz mogła skorzystać z tego progarmu. Jaki jest tego plus? Przez 8 lat niższa rata, potem po 8 latach...możesz zmienić bank na inny, który da niższe oprocentowanie i korzystne warunki. Ja mam marże 2%. Spóźniłam się tydzień bo miałabym 1,8%. Dodam że nie pracuje w PKO BP.

Co do kredytów w walutach obcych to ja się trochę ich boję. Czasem można zyskać, ale można też sporo stracić a takich sytuacji widziałam w życiu sporo.

DZIEKI WILSONKA!!
BĘDZIEMY PYTAĆ~ no wiadomo ,że na garaż 60tys. nie starczy!!;-)

DZIĘKI makro !!
Wogóle WAM dziękuje KOCHANE za wsparcie!!
Powiemy dopiero po skonczeniu 1 trymestru ,jak zawsze ,żeby nie zapeszyć.
ALE BĘDĄ MIELI MINY!!!:-D:-D:-D

DOMINIA maż potrafi ,stolaż jest .Potrzebne beda maszyny tylko.
Jakieś są,ale jeszcze z dwie trzeba!!;-)
a jak kiecka sie prasuje??

Witam się w końcu i ja!
Dzisiaj mój Aniołeczek został z opiekunką na 4 godzinki. Poszli na trochę na spacerek, zjadł obiadek i się bawił. Był ponoć bardzo grzeczny, nie płakał w ogóle i zjadł cały słoiczek. Także jestem trochę spokojniejsza zanim wrócę do pracy.
Także Beatko nie martw się, będzie dobrze. Nasze maluszki są jeszcze malutkie i łatwiej im będzie się teraz przyzwyczaić do innej opieki niż za parę miesięcy.
Jedyne co mi się nie spodobało, to że ta opiekunka jak dawała mu obiadek, to włączyła mu bajki w tv. No i dzięki temu zjadł słoiczek, a z reguły marudzi i nie chce za dużo jeść. Ale czytałam, że nie powinno się kształtować takiego nawyku u dzieci, bo dziecko je wtedy nieświadomie.... I nie wiem co z tym zrobić, czy zwrócić jej na to uwagę i poprosić żeby tak nie robiła:confused: Jak myślicie? Boję się tylko, że wtedy nie będzie chciał zjadać całych obiadków. Bo ja sobie z nim potrafię poradzić, ale obca osoba może nie dać rady go nakarmić jak on marudzi.
I to jest mankament powrotu do pracy. Nie ma się do końca wpływu na wszystko co związane z dzieckiem. Zawsze znajdą się jakieś inne nawyki, sposoby wychowywania itp. Pocieszam się tym, że to tylko 2, czasem 3 dni w tygodniu.

Stopi
- Lenka rzeczywiście Aniołeczek, że tak dzielnie wytrzymała taką długą podróż. Też życzę, żeby Wam się udało odbudować, to co się popsuło... !

Ada- to rzeczywiście może być skomplikowane... Ale uda się. Bądź twarda i trzymaj się swojego zdania. Powiedz im, że mały się męczył po coli, brzuszek go bolał itp. I po prostu zabroń. Przecież chyba się nie obrażą jak powiesz "Proszę więcej mu nie dawać takich rzeczy. Jest jeszcze na to za mały!":confused:

Justysia
- ja też się piszę na te klocki:tak: Chętnie zamówię, jak tylko już będą w sprzedaży:-)
"WIEC JAK NIE ZADZWONI TO NA AMBONIE NIECH POWIE" Ale się uśmiałam:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-p

Agnieszko-już jestem i piszę:tak: Nie wiem tylko z któej strony to ugryźć, żeby Ci w główce zbytnio nie zamieszać i jak najwięcej pomóc. Mam nadzieję, że będzie dobrze, gdy zacznę tak:

Do zapłodnienia są niezbędne trzy rzeczy:
1) dojrzała komórka jajowa
2) śluz szyjkowy typu płodnego
3) dojrzały(to ważne;-)) plemniczek

ad.1) Dojrzała komórka jajowa zostaje wydalona do jajowodu i żyje sobie w nim do 24 godzin, z czego tylko 12 godzin jest zdolna do zapłodnienia. I to by było na tyle, jeśli chodzi o komórkę.

ad. 2) Śluz szyjkowy to wydzielina szyjki macicy. Jej wygląd zmienia się w zależności od momentu cyklu. Pełni ona bardzo ważną funkcję :
a) odżywia plemniki, dzięki czemu mogą one przeżyć w pochwie nawet 6 dni
b) w odpowiednim momencie cyklu ułatwia plemnikom przedostanie się do komórki jajowej.

Taka wydzielina występuje u każdej kobiety i pewnie mniej więcej tak samo wygląda. Opiszę jak to przykładowo może wyglądać:
Moja miesiączka trwała zwykle 5 dni. Szóstego i siódmego dnia nie było żadnej wydzieliny. Ósmego dnia cyklu pojawia się śluz typu niepłodnego- jest biały, gęsty, przypomina budyń:-). Podobnie wygląda dnia dziewiątego i 10tego. 11tego dnia coś zaczyna się zmieniać- śluz staje się przezroczysty (juz nie biały) i lekko się rozciąga. W kolejnych dniach śluz staje sięcoraz bardziej przezroczysty, a ż 14 dnia przypomina białko jajka (jest zupełnie bezbarwny, rozciaga się w bardzo długie nitki) To właśnie taki śluz-przypominający białko-jest śluzem typu płodnego (inaczej śluz najlepszej jakości, najlepszy śluz). W następnych dniach śluz robi się znów lekko białawy, aż w końcu znów wygląda jak budyń.

Dlaczego ten śluz jest taki ważny? Tylko śluz typu płodnego jest w stanie przepuścić dalej plemniczki. Jeśli kochacie sie w czasie, gdy sluz przypomina budyń, plemniki nie przedostaną się dalej i po kilku godzinach zginą.
A co najważniejsze- śluz typu płodnego pojawia się zwykle przed samą owulacją. Czyli, jeśli będziesz obserwować śluz, możesz z duzym prawdopodobieństwem wiedzieć kiedy masz owulację.
Bo to nieprawda, że przy 28dniowych cyklach owulacja jest w 14 dniu. Czasem pewnie przypadkiem tak się zdarza, ale raczej rzadko.

ad.3) A teraz plemniczki. Wydawało by się, że żeby zaciążyć wystarczy kochać się codziennie:-D i przecież w końcu się utrafi w owulacje, Otóż nie:no:. Żeby się udało warto nie kochać się jakiś czas, ale dać plamniczkom szansę na to , by dojrzały (to naprawde bardzo ważne) Czyli (z własnych doświadczeń) radziłabym działać dopiero wtedy, gdy śluz jest już prawie jak białko.

Czyli podsumowujac:
  • obserwuj śluz (przy kazdej wizycie w toalecie zbierz troszke na papier i zapisz jak wyglada) zapisywanie może przydać się kolejnym razem, gdy za pierwszym się nie uda z dzidziusiem
  • kochajcie się wtedy, gdy śluz jest prawie jak białko
To prawda, że po porodzie cykl jest rozregulowany-szczególnie jesli karmi się piersią. Jeżeli chcesz zajśc w ciążę, radziłabym odstawić starsze maleństwo od piersi. Wtedy cykl szybciej się normuje i jest dużo łatwiej.
Jednak mimo tego rozregulowania, śłuz normuje się bardzo szybko i dość wcześnie można go obserwowaćnawet przy pełnym karmieniu.
Ja w dalszym ciągu karmię wyłącznie piersią, a śluz wyglądał tak jak przed porodem już 6 tygodni po urodzeniu Zosi.
Obserwacja śluzu nie jest łatwa z poczatku, ale potem, gy się dojdzie do wprawy nie ma nic prostszego:tak: Trzeba zaufać sobie.

A zapis śluzu może wyglądać tak:

1 (dzień cyklu)- miesiączka
2 -miesiączka
3- miesiączka
4- miesiączka
5 -miesiączka
6 -nic nie ma
7 - nic nie ma
8 - śluz bardzo gęsty, biały, nie rozciaga się
9 - śluz bardzo gęsty, biały
10- śluz gesty, biały z przezroczystymi nitkami, rozciaga się -1 cm
11 - śłuz rzadszy, biały z przezroczystymi nitkami, rozciąga się- 3cm
12 - śłuz przezroczysty z odrobiną białego, rozciąga się -5 cm (kochacie się:tak:)
13 - śluz przezroczysty, bardzo rozciągliwy -10cm (poprawiacie:-D)
14 -śluz przezroczysty z białymi nitkami, rzadki
15 - śluz białawy, średnio gęsty
16 - sluz biały, srednio gęsty
17 - śluz biały, gęsty

Mozna jeszce dokładniej określić moment owulacji poprzez jednoczesne mierzenie temperatury poprzebudzeniowej, ale w Twoim przypadku chyba nie ma to sensu na razie.
Mam nadzieję, że troszkę pomogłam.

To, co wcześniej napisały dziewczyny - że jak się pokochacie 5 dni po miesiączce, to bedzie dzidzius- nie jest prawdą:-D. Bo każdy cykl jest inny, no i kazda kobieta również. U mnie np owulacja zdarzała się dopiero 18tego lub 19tego dnia cyklu, czyli gdybym kochała się 5 dni po miesiączce, czyli 10 dnia cyklu, to nic by z dzidziusia nie wyszło, bo wtedy śluz byłby budyniowaty. A taki śluzik działa jak koreczek -zamyka ujście szyjki macicy i nie przepuszcza plemniczków.

Olcia ja na poczatku po porodzie też czułam się zagubiona, ale gdy temperatura się nie ustabilizowała, bierze się pod uwagę tylko śluz i odczekuje nie trzy wyższe temperatury, ale cztery dni po szczycie śłuzu. Czyli, gdy określisz dzień z najlepszym śłuzem, odliczasz cztery dni po nim następujące i czwartego dnia wieczorem mozna się kochać (gdy sie nie planuje dzidziusia)

W razie jakichkolwiek pytań, służę pomocą:-).
Mam nadzieję, że nie jest to zbyt chaotyczne i coś jednak da się z tego zrozumieć?:confused:

Ostatnia edycja:
DOMINIKA - katowicka jest dobra :-) My jechalismy na Poznan i do autostrady i pozniej od Poznania do granicy jednopasmowka i same tiry. Nic nie dalo sie wyprzedzic (oczywiscie jadac z dzieckiem los nie szalal ) Ja bym jechala na Waszym miejscu. jest tylko jedno ale!! Zobacz na pogode . Faktycznie maja byc sniezyce i zamiecie. Moze przygotuj sie do wyjazdu, ale przed sama podroa zerknij w internet na mape Polski z podgladem z kamer na drogi w jakim sa stanie. jak tera zpatrzylam wsyztskie sa odsniezone (czarne) Jednak sniezyce maja nadejsc od pd.-zach i faktycznie kamerka z tego rejonu Polski pokazywala zasniezona krajowke,

Ja sie zastanawiam czy nam lotu nie odwolaja jak zacznie sypac i w Niemczech:confused::confused::confused:

Gustlicku-własnie ogladałam Cie na nk:-). Dzieki za zaproszenie! No i wyczytalam, ze jestes z Bartoszyc:tak: A ja mam tam znajomych bardzo fajnych, byłam u nich nawet, raz na slubie i drugi przejazdem:-D, ale zawsze.

reklama
A taka Kamila,Walczewska się nazywała -rocznik 1983 i mąż Kamili - Paweł Kucharewicz:tak:. Ale oni już w Bartoszycach nie mieszkają. Rodzinki tylko odwiedzają.

Do góry