reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2009

Ja malego na noc ubieram w dlugie body i pajaca albo spiochy.
Temperatura w nocy ok 20stopni.

Co do wyparzania butelek to robimy to raz na tydzien, na dwa.
Smoczki wymieniamy dosyc czesto, ale to dlatego ze pekaja. Uzywam tych z aventu i nie wiem co robie nie tak, ze pekaja.. :eek: Dziurka do picia peka. Moze przy myciu :shocked2:
Musialam jechac w nocy do apteki, bo smoczek pekl, a zapasowego nie bylo. :confused:

Dziewczyny mam pytanie odnosnie tych smoczkow, jakich uzywacie? [chodzi mi o rozmiar, ilosc dziurek itp]

reklama
to ja jestem jakas inna ze sterylizuje butelki codziennie:sorry2: no ale ja strasznie boje sie ze plesniawki wroca, strasznie dlugo sie meczylismy zeby sie ich pozbyc. ja mam sterylizator do mikrofali 6 minut i gotowe. smoczki mi nie pekaja sa bardzo wytrzymale, ale musialam wymienic z wieksza dziurka bo dosc dlugo pila mleko i wkoncu usypiala, teraz zje wszystko zanim usnie:-D

Dzien doberek:-)
Widze ze sie sporo mamusiek odezwało po dłuższej nieobecnosci,witajcie kobitki :-):-):-)
makro ja sie lecze jak mnie złapie wit c,oscillokokcinum czy jakos tak homoepatyczne,syropek homoepatyczny drosetux,a na gardzioło tantum verde do ssania.
A rajstopki zakładam pod spodenki,jak chcem załozyc jakas bluzeczke ze spodenkami,ja mam 3 pary i mi narazie wystarcza:-)
A syncio własnie ucina sobie drzemke,od jakiegos czasu ucze go spac w dzien dłuzej niz 15 min i nawet juz sa jako takie efekty,z moja pomoca dzis juz przespał 1,5h,pobawil sie,zjadł-jakis 40 min i znów spi juz jakis 40 min.A popołudniu znowu go przymusze do pospania.Mysle ze niedługo go naucze ze małe dzieci to spia w dzien :-):-):-)

ja mam 4 butle i jak już wszystkie były wykorzystane to gotuję w garnku;-) kiedyś gdzieś przeczytałam,że dziecku do 6-mcu powinno się porządnie wygotować butle, a gdy zmieniamy mleko na 2 to można już po myciu po prostu wyparżyć. A wiecie może jakie kształty smoczków są najlepsze? Tzn,takie które nie powodują wady zgryzu, wszedzie tylko czytałąm,żeby używać silikonowych nie kauczkowych... a ponoć kształt to obojętny...:sorry2:
a co do ubierania małego na noc to różnie raz ubieram mu boda z krótkim rękawem i na to pajaca ,albo na sto spiochy i przykrywam taki grubym kocem

Ostatnia edycja:
ja mama w mieszkaniu 22-23 stopnie. W nocy 20-21. Ubieram małego w spiochy i body z długim rękawem, śpi pod kocem.powiem szczerze, że mam straszny dylemat jak go ubrać żeby nie przegrzać.
Butelke wyparzam raz na tydzień, ale mały pije z niej tylko herbatke bo dalej cycamy cyca. Kiedys robiłam to częściej,ale jak dostał pleśniawek to lekarka powiedziała, że przesadzam z tą sterylnościa i to dlatego. Kazala myś piersi raz dziennie, smoka płukać nie oblizywać i tyle. jak mały wyszedł ze szpitala, to byłam taka wystraszona, że spirytusm myłam nawet piloty od TV..na wypadek gdyby ktoś małego poxniej dotykał. Teraz juz tak nie szaleje, przestrzegam tylko zasady nie oblizywania smoka. To wszystko pewnie tak jak u Kasiurka...z winy wcześniactwa małego. Przy starszym tak nie było.

Ja mam jeszcze inny problem z małym..spnie. Pomijam już nocne, które końzy się o 4-5. On w ciągu dnia śpi tylko po pół godziny. Nie uwierzyłybyście, chyba ma zegare w pupie. Moja siostra siedziała kiedys tylko po to żeby sprawdzić czy to prawda. Nic nie pomaga, czy śpi ze mną , na mnie w kołysce czy hustawce..pół godziny i koniec. Wydaje mi się, że sypia za mało, czasem tylko 2-3 h za cały dzień. Starszy spał tyle na jeden raz:-(

U nas w dzień temperatura ok 23-24 stopni, w nocy ok 21stopni, wieczorem przed spaniem zawsze wietrzymy ,potem okno jest mikrowentylacji , kaloryfery zakręcone, Maksiu śpi w pajacyku bawełnianym , niekiedy w bodach z długim rękawem i śpiochach, przykrywam go cienką kołderką.

U nas problem ze spacerami , wielmożny pan nie chce leżeć i koniec , bo nic nie widzi, także spacery najlepiej przed spanie (żeby spał), tylko wtedy nic nie zrobię bo spaceruje, albo w chuście ! najgorzej jak jest wiaterek!

Dziewczyny czy u was też tak wieje?? u nas ze spacerku dzisiaj niestety nici, za mocno wieje :-:)-:)-( niby temp jest na plusie a odczuwalna temp jest duzo niższa.

u nas mała śpi w nocy w body z krótkim rękawem, a na to pajacyk i przykrywam ją kołderką, no i zaraz po kąpieli zakładam jej leciutką czapeczkę, ale nim zje i zaśnie to ją zdejmuję i śpi już bez czapeczki.

ja butelki wyparzam dwa razy w tygodniu, a co do smoczków to ja mam aventa i mi jak na razie nie pękają, na razie jeszcze ich nie wymieniałam, ale my na butli jesteśmy dopiero od dwóch tygodni więc na razie się trzymają.

Dziewczny jaka jest prawidlowa temperaura dla naszego dziecka? Mierzona rteciowym termometrem w pupie. I ile czasu powinien trwac pomiar?

Witamy sie i my :-):-):-) Co do temperatury w pokojku w czasie snu staram się utrzymywać 20-22 , Roksanka śpi w bawełnianym pajacyku i pod kołderką z wystawionymi rączkami ona woli jak jest chłodno niż zagorąco :-)
Co do pogody to u nas też zimno i wieje jak cholera, ale i tak muszę porwać malutką na spacer bo inaczej będzie marudna ... ten typ tak ma ;-):-)
Co do sterylizacji to robię to co mycie. Mamy sześć buteleczek i jak używamy ostatniej to reszta ląduje w sterylizatorze, smoczki zmieniam co półtorej miesiaca lub w zależności od wieku avent dzieli je dziurkami teraz lecimy na dwóch dziurkach czyli od trzeciego miesiaca.
daisy26 u nas idealnie na problemy z kupcią sprawdza się PLANTEX cherbatka w saszetkach :-) po wipiciu najpóźniej w ciągu 6-10 godzin mamy śliczną wielką kupcię :-) inna sprawa, że mała nie miała nigdy dłuzszej przerwy niż 48 godzin między kupkami ...
No dobra duże buziaczki dla Was kochane lecę podczytać co w innych wątkach :-) może mi się uda :-):-):-)

reklama
Do góry