reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2008

Czarna85- nawet jesli twoja mama ci powiedziala,ze masz B Rh- lekarz powinien powtorzyc badanie na okreslenie twojej grupy krwi i pewnie tak zrobi:-)... wazne jest tez jaka ma grupe twoj partner i w zaleznosci od tego bedziesz pod szczegolna obserwacja lekarza... w pierwszej ciazy zadko zdarza sie konflikt ( zachodzi on tylko jesli kobieta ma czynnik Rh- a mezczyzna Rh+ - jesli jest odwrotnie nie ma to znaczenia,bo nie wystapi konflikt,tak mi tlumaczyla moja rodzinna),w kazdym badz razie w ciagu chyba 72 godzin po porodzie musza ci podac odpowiedni lek ( nie pamietam jak on sie nazywa) aby konflikt nie wystapil przy kolejnych ciazach... najwazniejsze jest zebys wiedziala na pewno jaki masz czynnik Rh i aby twoj lekarz toba odpowiednio pokierowal,co na pewno zrobi :-)... jesli masz jakiekolwiek watpliwosci to koniecznie jego pytaj o wyjasnienia i pamietaj,ze jesli chodzi o zdrowie nie ma glupich pytan i nie ma sie czego wstdzic je zadajac,a lekarz musi ci na kazde tak odpowiedziec i tyle razy abys dokladnie zrozumiala.... nie czytaj za duzo na necie tez,bo czasami ludzie takie brednie wypisuja,ze az chce sie plakac i niepotrzebnie strasza nimi.... a tak w ogole witaj wsrod nas ;-):-)
wybaczcie,ze malo pisze,ale moja infekcja jest bardzo dotkliwa i mam wrazenie jakby wzmagala sie intensywnoscia zamiast polepszac....
Lipcoweczki zycze milej niedzieli!

reklama
Czarna, grupę krwi musisz mieć przyprzyjęciu do szpitala na porodówkę - wieć to na pewno Cie nie ominie (tak przynjamniej jest u nas).
Izabelka, ja nie zastanwiałabym się. W pierwszej ciąży robiłam 2 razy (chyba nie płaciłam, ale powiem szczerze, że nie pamietam) i jak teraz będę miała zalecenie, to tez na pewno zrobię. Z takimi chorobami żartów nie ma.

Witajcie!!! Także byłam w piątek u lekarza,ciąża potwierdzona było robione USG narazie widać małą fasolke 6 mm.
Teraz mam zrobić badania gr.krwi,glukoze,mocz i jakieś tam jeszcze.No i toksoplazmoze gdyż mamy kota co prawda domowego no ale jest.
Za 2 tyg.następne badanie może już będzie słychać serduszko.
Czuje się rewelacyjnie,nawet moge śmiało powiedzieć że mam więcej energii niż zwykle.Apetyt normalny także staram się zdrowo odżywiać.
Narazie samopoczucie ok i wszystkim takiego życze:tak:

hej dziewczyny.ja mam takie pytanko bo mnie to nurtuje.czytam wasze wypowiedzi i kazda z was juz ma zlecone badania a ja nic tylko toxo, wizyte mam na 11 grudnia i pewnie wtedy mi da skierowania na te badania. lekarz jest bardzo dobry podobno najlepszy w miescie ale jednak mnie to martwi ze nie mam tych badan teraz do zrobienia.to byla moja pierwsza wizyta praktycznie na potwierdzenie ciazy ale jednak sie przejmuje tym. mam sie czym martwic?? aha zrobil mi usg i na nim wyszlo ze jestem w 5 tc i ta mala kuleczka na usg ma 9 mm,no to bylo tydzien temu:-)

a co z doswiadczenia moze wiecie na temat palaczek w ciazy??

ps.pozdrawiam i zdrowka dla przyszlych MAM.:-)

renek-ale pewna jesteś Zuzi, a jak wyjdzie Zuzinek?:-)
u mnie samopoczucie jakbym była na ciągłym kacu-łeb wielki.... zawroty głowy, jakieś nudności niewielkie....

:-)Witajcie dziewczynki, pozdrawiam serdecznie zadomowione i nowe. Nie pisalam przez chwile ale podczytuje Nas regularnie. U mnie nie dzieje sie NIC. Jeszcze zadnych badan, zadnych wynikow. Tak jak w Kanadzie czy w Anglii pierwszy trymestr nie jest tu powaznie traktowany... Tak jak pisalam wczesniej, gdyby nie to, ze poszlam prywatnie do lekarza w 5-tym tygodniu nie bylabym do tej pory pewna.. czy wczesna menopauza :szok: czy to ciaza (poki co to drugie :rofl2: ).

We wtorek mam pierwsza wizyte u poloznej rejonowej, ktora bedzie mnie prowadzic przez cala ciaze. Podobno te polozne sa specjalnie przeszkolone, wiec mam nadzieje, ze bede w dobrych rekach. I wtedy dostane skierowanie na badania krwi etc.
Wizyta u lekarza tylko w razie komplikacji i pierwsze usg w 13 tyg :-(. Bardzo bym chciala zobaczyc Babelka wczesniej, ale tu panuje opinia, ze jesli nawet usg nie jeszcze szkodliwe to moze byc dla malenstwa nieprzyjemne. Ewa-Krystyna rowniez o tym napisala gdzies na poczatku watku.
Ale mimo wszystko! Sprobuj sie tu nieprzejmowac mamusko!
No dobrze, poopowiadalam, napisze jak poszly badania. Narazie poza lekkimi do srednich mdlosciami czuje sie niezle. Tylko mecze sie szybko i w nic sie juz nie mieszcze! Wg wagi przybylo mi tylko 0.5-1kg.. Czy przybralyscie na wadze cokolwiek? Czy w pierwszym trymestrze powinno sie w ogole przytyc? A jesli tak to ile?
Caluski z bardzo mokrych listopadowych Helsinek

czarna - lekarze czesto zakladaja karte ciazy, zlecaja badania i na "powaznie" traktuja ciaze blizej 10-12 tygodnia ciazy. Ja z pierwszymi badaniami mam sie stawic na wizyte w 12 tyg - a zlecenie dostalam w 8 tyg. Wtedy tez zalozy mi karte ciazy. Poprzednie dwie karty trzymam na pamiatke - jedna ma pierwszy wpis w 11 a druga w 12 tygodniu ciazy

Ja tez sie czuje jak na wielkm kacu - lotnisko

ja schudlam narazie 3-4 kg
gdzies mialam taka rozpiske - ale wejdz sobie na noworodek.pl i w zakladce kalkulatory bylo cos takiego...uwzglednia wage poczatkowa - i oblicza ile mozesz i powinnas przytyc

Izabelko mam BRH- z tego co wiem od mojej mamy wiec moj pewnie musi zrobic swoja grupe krwi.na konflikt serologiczny przyjmuje sie jakies leki?? czy jak?? szczerze mowiac nie wiem nic na ten temat.w moim miescie za badanie na toxoplazmoze placi sie niecale 70 zl tam gdzie kazal mi isc moj lekarz.moim zdaniem lepiej poswiec i zrob na wszelki wypadek to badanie,lepiej dmuchac na zimne :-)

Witajcie dziewczynki.
Ja nadal nic niewiem tz. wszystko trzeba sprawdzać tysiąc razy. Jutro mam wizyte u ginka i zobaczymy co dalej. Narazie czuje się dobrze i mam nadzieje, że dzidzia jednak urosnie. Ginek stwierdził, że brak echa zarodka i prawdopodobnie ciąża obumarła, ale tak siedze i czytam na necie i widze, że często się zdarza, że w 6 tygodniu nie widac fasolki i nie ma echa. Poczekamy zobaczymy. Jak pisalam w poniedzialek ide na kolejną wizyte i ginek chce mi dac skierowanie do szpitala. Ja czuje się dobrze, nie mam już rzadnych planień i bólu podbrzusza, a za to zaczyna mnie mdlić. Może to objaw tego, że niby cała ciąża rośnie, a fasolka nie, ale ciągle mam nadzieje.
Dziewczynki, a mam pytanie - co widziałyście na USG w 6 tygodniu? U mnie jest tylko ciemną plama, a w środku malusieńka mała biała.

Czarna85 napewno musisz szybko zrobić grupe krwi, bo jesli masz konflikt i nie dostałas przeciwciał to ciąża może utzymac się tylko do max 8 tygodnia. Ja mam konfilkt z moim mężem - ja mam BRH-, a on A1Rh+. Generalnie rzecz ujmując jest to najgoryszy konflikt, bo Rh i grup. Jeśli to pierwsza ciąża to nie masz się co martwić, bo przeciwciała generalnie występują dopiero w drugiej. Coprawda ja pierwszą straciłam wlasnie przez konflikt. Lekarz napewno będzie kazał Ci często robić badania na przeciwciała i to powinno wystarczyć.
Nie mart się tym, ale napewno musisz o tym powiedziec ginkowi.

jest to moja pierwsza ciazajestem w 6 tyg ciazy od poczecia a wizyte mam dopiero za 3 tyg. niewiem co mam w tej sytuacji zrobic.bo moj partner nie wie jaka ma grupe krwi i tez musi zrobic badania. nie wiem co mam robic szczerze mowiac nastraszylas mnie z tym konfliktem :(

reklama
Hej Lipcoweczki!

Potrzebuje porady. Czy wiecie co jest dobre na utrate glosu? Nagle stracilam glos, a jest on narzedziem mojej pracy bo jestem tlumaczem telefoniznym. Znacie jakies domowe sposoby??? Oczywiscie biore tabletki ale wydaje mi sie, ze nic nie pomagaja.:no:
Czesc Beaa¨! Troche z opoznieniem... Mam nadzieje, ze Twoj glos powrocil, ale mam rade na przyszlosc. Sama borykam sie z glosem bo ucze w szkole od kilkunastu lat. Po wielu nadaremnych probach zrobienia cos z fantem, trafilam do lekarza, ktory leczy spiewakow operowych. Generalnie zaleca, zeby wziac pare lekcji z emisji glosu, zwlaszcza jak trzeba mowic troche glosniej, tak jak w klasie. Ale to, niestety musi w moim wypadku poczekac. Planuje zreszta rok macierzyskiego :tak:, wiec gardlo mi odpocznie.
Oczywiscie nic-nie-mowienie (z mezem oczywiscie mozesz sobie szeptac :-D) przez pare dni regeneruje gardlo, ale w praktyce z reguly nie mamy tych paru ani.

Wg mojego lekarza najwazniejsze jest nawilzenie gardla. Przepisal mi taki spray z wody zrodlanej/mineralnej tak na doraznie(niestety nie pamietam nazwy) i zalecil ciagle picie wody. Mam w klasie butelke z woda (mineralna niegazowana albo kranowa, tutaj jest i czysta i smaczna) i popijam po kazdym dluzszym mowieniu i w czasie przerw. Pozwalam sobie na zamieszczenia tego postu tutaj, jako, ze nam ciezaroweczkom rowniez zaleca sie duzo plynow ;) Caluski!

Do góry