reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2008

Czesc dziewczyny, prawie wszystkie piszecie o mdlosciach- ja odpukac narazie nic takiego nie przechodze!! Zaczyna mi sie chyba dawac w znaki zmeczenie, bo pokladam sie dzisiaj rowno, gdzie i kiedy sie tylko da:baffled: Pozdrawiam lipcoweczki:-)

reklama
Czesc dziewczyny! Ale duzo mialam do czytania. Ale to bardzo mile, bo czuje sie dosc samotna...Poki co, moje malenstwo ma weekendowego tatusia, a niewiele osob jeszcze wie, wiec milo sie dzielic wrazeniami.
Nie mialam zadnych badan! W tym zimnym kraju stosuje sie chyba zimny wychow i liczy na selekcje naturalna, bo pierwsza wizyta u poloznej jest ok 9-10 tygodnia, a u lekarza ok. 13 i wtedy usg.
Gdyby nie to, ze poszlam do prywatnej przychodni, nie bylabym pewna niczego.
Ale i tam mi grzecznie wytlumaczono, ze to w koncu stan naturalny a nie choroba. No niby tak, ale......

Biust mi sie zwiekszyl o jeden rozmiar, a brzuch co najmniej o dwa (ale to chyba wzdecia...) No i mdlosci nie-tylko-poranne :baffled:
Co do tej wody z cytrynka, to ja na szklanke daje jeden plasterek, a jak mnie najdzie ochota to jeszcze lyzeczke miodu i wtedy sie robi calkiem fajne picie.
Dalej chodzi za mna kawa (w tym kraju NIKT ciezarnym nie wzbrania ani kawy ani sauny!) Bez sauny zyc moge, ale przynajmniej jedna cieniuchna kawe musze rano wypic.

Trzymajcie sie wszystkie
.
Mamusiu-synusia! Badz dzielna i sie nie poddawaj!

witam
Mamusiasynusia nie zalamuj sie ,tylko walcz! jestesmy z toba
ja jutro mam wizyte i ciekawi mnie czy zrobi mi usg, bo poprzednim razem kazali mi przyjsc dopiero w 10 tyg ciazy; hmmm a ja bym chciala cos zobaczyc
tez dalej walcze z mdlosciami; za rada ktorejs z was wypilam pare lukow zimnego mleka-nie bez obrzydzenia oczywiscie hihi ale przeszlo; wypilam malymi lykami szklanke i do teraz nic :-)
trzymcie sie cieplutko

Maggie2412 u nas z połozna to ma sie do czynienia albo w dniu porodu albo na kilka tygodni przed jesli chcesz sie umówic na poród rodzinny.Jezeli o lekarza to ja chodze rywatnie i na kazdej wizycie mam usg wiadomo ze teraz jest tzw. wewnetrzne ale jest kazdorazowo.Wiec fotek fasolki mam cały plik. Zastanawiam sie czesto jak wlasnie odbywaja sie takie wizyty bez usg jak lekarz stwierdza co i jak sie rozwija i czy wszystko w pzadku? no i na jakiej podstawie orócz braku @ stwierdza ciaze?? wiem ze to dziwne pytanie ale tak mnie ono nurtuje. Bo ja juz mmialam sprawdzony stan mamcicy i czy sie nic nie odkleja......
czy bicie serduszka albo czy ciaza jest wlasciwie umiejscowiona??

Heksa, ja miałam w poprzedniej ciąży tylko 3 USG i teraz też się tak zapowiada. Na pierwszej wizycie miałam badanie ginegologiczne - nie znam się, ale pewnie ono też coś mówi ;-) USG pomiędzy 11-13 tc jest ważne, bo wtedy bada się przezierność karku i inne parametry. Bicie serduszka usłyszałam wcześniej (niż pierwsze USG), jakimś urządzeniem przyłożonym do brzucha. Myslę, że gdyby moje samopoczucie było złe, jakieś bóle, krwawienia, to na pewno miałabym więcej badań. No i myślę, że badania krwi i moczu też wiele pokazują.
Tak sobie to wszystko tłumaczę;-):tak::-) Aha, no i nie powiem, że nie zazdroszczę tej możliwości częstrzego podglądania rosnącego maleństwa:tak:

renek staram się nie poddawać tylko boje się, że zrobie sobie nadzieje, a potem znowu będzie ogromy ból. Walcze, ale przyzwyczajam się do mysli, że to koniec.

heksa dbaj o siebie. Ważne, że widziałas już serdeszko maleństwa. Wszystko będzie ok. Dzięki za słowa otuchy.

Izabelka daj znac co u ginka na wizycie. Ja teraz po swoich oświadczeniach wiem, że chciałbym miec wcześnie USG, aby uspokoić swoje nerwy i być pewnym. Może przesadzam, ale przy drugiej stracie chyba człowiek robi się nerwowy.

Ja ciągle czekam - czuje się dobrze - jutro USG - padam z nerwów.

Mamusiasynusia al tez i duzo mysle i trzymam cały czas kciuki za ciebie. Jestem dobrej mysli w przypadku nas obu.
KasiaDe ja ntw. samolot(ten fotel) to juz nie siadam i tam nie mam badan sporadycznie tylko dla sprawdzenia czy macica wlasiwie sie trzyma. a co do usg 11-13t to wiem ze wazne dla mnie wszystkie po mimo ze ich tak duzo sa wazne.a badania krwi i moczy oczywiscie mi kazali na hiv podobno obowiazkowe na hgb tez cukier wr itd mam juz za soba

witam
klikam z pracy, bo mam okienko i sącze mleko, bo znowu mnie okropne mdlosci napadly; cale szczescie u nas rozdaja mleko w kartonikach codziennie-kozystam hihihihi i juz lepiej; polecam sprubujcie kochane
co do tego jak lekarz okresla czy ciaza jest to mysle,ze wlasnie przez usg tylko i test; jak jest wczesna ciaza, to lekarz sam zleca zrobienie testu lub badania krwi; a jak jest juz pare tyg, to widac pecherzyk na usg
ja tez szybciej sluchalam serduszka poprzednio niz zobaczylam dzidzi na zywo :-)
pozdrawiam

reklama
witajcie...
u mnie z badaniami jest troche inaczej jak w Polsce... na pierwszej wizycie,na ktora poszlam zdecydowanie za wczesnie ( 3t5d) w sumie tylko potwierdzilam ciaze kolejnym testem sikanym w gabinecie i umowieniem sie na kolejna wizyte za 5 tygodni.. dostalam tez papiery na badania krwi i usg ( to tylko dlatego tak wczesnie,bo poronilam w sierpniu i ja chcialam to badanie,normalnie robia dopiero ok 12-13t6d), nastepnie bede miala wizyte u mojego lekarza rodzinnego ,na kolejnej mnie dokladnie zbada wlacznie z zrobieniem cytologii; nastepnie bede chodzic na comiesieczne wizyty do ok 20 tc wlasnie do rodzinnej; do ginekologa bede miec wizyte dopiero po 20tc chyba,ze beda jakies duze problemy wczesniej; nawet poronieniem zajmuje sie rodzinny... usg podczas calej ciazy bede miec nie wiecej niz 3 - chyba,ze sa jakies przeslanki aby je robic czesciej... ciazy do 3 miesiaca nie podtrzymuja...
pozdrawiam :-)

Do góry