Tort Szwarcwaldzki
Biszkopt:
• 6 jajek
• 5 pełnych łyżek mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 szkl cukru
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 pełne łyżki kakao
• 1 cukier waniliowy
• szczypta soli
Wykonanie:
Oddziel żółtka od białek, połącz mąki , proszek do pieczenia, kakao i wymieszaj
Ubij pianę z solą i cukrami,dodaj żółtka, następnie dodaj sypką mieszankę i wymieszaj łyżką
Piec w temperaturze 170 – 180 stopni C przez 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Wstaw do nagrzanego piekarnika forma 24 cm odstawić ciasto do całkowitego wystygnięcia
Poncz:
• 200 ml soku z wiśni
• 50g wiśniowki
(ja dałam 250 ml soku)
Mus wiśniowy:
• 800 g mrożonych wiśni bez pestek (lub ze słoika)
• 2 łyżki cukru
• 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
• 1 cukier waniliowy
Krem śmietanowy:
• 800 ml śmietany kremówki (30%)
• 2 cukry waniliowe
• 5 łyżeczek żelatyny
Wiśnie na mus wstawić zalane szklanką wody, zagotować ,dodać cukry i rozmieszczaną w wodzie mąką ziemniaczaną zagotować i odstawić do wystygnięcia
Krem : śmietanę ubijać na wysokich obrotach dodać cukier oraz rozpuszczoną wystudzoną żelatynę
Placek podzielić na 3 części , poncz, kisiel wiśniowy i krem, wierzch namaczamy i dajemy sam krem , następnie dekorujemy
SMACZNEGO!!!