reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcówki w kuchni

a ja dzis robie ciasteczka dostalam przepis od znajomej jak mi wyjda to zapodam wam tez oczywiscie fotencje tez
 
reklama
Mój chłop się śmieje, ze on ma swoją prywatną oponkę i innych jeść nie będzie :-D

Ja tu zaglądam raz na jakiś czas bo tu takie pyszności ze szok! a moi domownicy to okropne wybredziuchy! a sama dla siebie gotować nie lubię
 
Dip do wszystkiego najlepszy na świecie !!!!

- 3 łyżki majonezu (winiary)
- 3 łyżki ketchupu pikantnego (kotlin)
- 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego
- 1 plaska łyżka curry

możecie na sprobe zrobić sobie w mniejszych ilościach
mi najbardziej smakuje z kotlecikami z piersi kuraka lub jajkami na twardo

KONIECZNIE SPRÓBUJCIE !!!!
 
DSCN2143.jpg
oto efekt kilkugodzinnej meczarni z ciasteczkami
musze przyznac wyszly super !!!!

wiec daje przepis :

- 1kg mąki
- 20dag smalcu
- 20 dag margaryny
- 3 jaja plus jedno aby przed wrzuceniem ciach "pomalowac" je pedzelkiem by byly zlociste
- 3 lyzeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- olejek waniliowy

make przesiac, dodac margaryne i smalec (w temp pokojowej) musza byc w miare miekkie by szybciej wyrobic mase
dodajemy reszte skladnikow i wyrabiamy ciasto
jak juz jest nieklejace i nadajace do walkowania
walkujemy wycinamy wzory lub jak macie gotowe szablony to sie przydadza
na koniec malujemy juz wyciete ciacha rozbitym jednym jajkiem i posypujemy drobno cukrem

pieczemy w temp 200 C ok. 15-20 min
no chyba ze predzej dojda
nie musza byc max przyrumienione
 
anka-skakanka, dzięki za przepis na chleb, na pewno wypróbuję.

Ja zapraszam jutro na faworki - według maminego przepisu.
 
A ja zaraz biorę się na smażenie pączków wg Nigelli:

Składniki (na ok. 30 sztuk):
  • 200g ricotty (dałam całe opakowanie 250g)
  • 2 jajka
  • 75g mąki (pół szklanki)
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wymieszać serek z jajkami, dodać resztę składników i ponownie wymieszać. W garnku rozgrzać tłuszcz (olej lub pół na pół olej ze smalcem).
Ciasto nakładać łyżeczką i smażyć na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych, posypać cukrem pudem
 
reklama
co do zupy meksykańskiej ja robię podobną tylko bez kukurydzy i na ostro, ale mniej daję mielonego, bo jak jest za dużo to traci swój smak.

A Faworki robię bez śmietany, moja babcia i mama nie dodawały, a jak nie było spirytusu to szklankę piwa można dolać.
 
Do góry