reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcówki w kuchni

A ja jak mnie nie było tu :) to gościłam swojego K. po delegacjach :) i musiałam zmierzyć się z poziomem restauracji hotelowych :p choć nie musiałam - bo jak Twierdzi mój mąż, nawet zwykła kanapka z szynką w domu lepsza niż od jedzenia w restauracji :) ja tam bym się przeszła do jakiejś dobrej - ale wiadomo, na dłuższą metę może to być męczące...

tak więc - zrobiłam coś co jest MEGA szybkie i proste

FASZEROWANE PIECZARKI I GRZANKI Z SALSĄ

>>> FASZEROWANE PIECZARKI

- kilka dużych lub średnich pieczarek (kolacyjnie trzeba liczyć ok.6-8 na głowę)
- papryka czerwona
- szynka lub boczek
- ser żółty starty na tarce
- kawałek sera pleśniowego jeśli ktoś lubi (lazur / camembert - wg uznania - zapiekamy potem więc w ciąży można!!! wywiedziałam się)
- świeży szczypiorek / pietruszka
- zioła prowansalskie i bazylia
- oliwa z oliwek

1. Pieczarki obieramy z zewnętrznej skórki i patroszymy (uwaga - są mega kruche) i kładziemy na blaszce do pieczenia
2. Szynkę, paprykę i ser kroimy w drobną kostkę i upychamy w każdą pieczarkę
3. Na wierzch posypujemy startym żółtym serem i dekorujemy zieleniną (np. szczypiorkiem / pietruszką)
4. Doprawiamy, skrapiamy oliwą z oliwek
5. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach

SALSA

- czerwona papryka
- czerwona cebula
- czosnek
- pomidory
- zioła do smaku (ja używam zioła do sałatek kamisa)

Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy w rondelku z niewielką ilością oliwy. Gdy papryka mięknie dodajemy pokrojony w kostkę pomidor ze zdjętą wcześniej skrórką (objętościowo - tyle pomidora co papryki). Gdy z pomidora zrobi się papka dodajemy czosnek i przyprawy - gotowe.

GRZANKI

- bułeczki
- oliwa z oliwek
- zioła

Bułeczki zrobiłam już bez czosnku bo był w salsie, ale można również Z. Skropiłam oliwą, posypałam bazylią, ziołami prowansalskimi i zapiekałam w piekarniku razem z pieczarkami - ale nieco krócej.


Wszystko robi się w ok.. 25 minut + 15 minut pieczenie

a to efekt

20130222_184040.jpg20130222_184047.jpg
20130222_184640.jpg20130222_184652.jpg
20130222_192249.jpg20130222_192301.jpg

polecam :)
 
reklama
Ha, a ja nie wstawię przepisu, ale będę serdecznie zachęcać do zrobienia domowych hamburgerów :-) ja zrobiłam po prostu mielone, tylko płaskie i bez bułki, a dodałam dużo drobno pokrojonej cebulki, która się pięknie skarmelizowała :-) dodatki według uznania, upapraliśmy się straaasznie, ale radości i smaku - ogrom!
DSC_0286.jpg
 
Dziewczyny ja dodam od siebie mój przypadkowy wynalazek - zastrzyk witamin na chłodne dni. Miał być shake a wyszło tak ...

1 mango + 1 średnie jabłko nie za słodkie nie za kwaśne + około połowy grejpfruta + połowę banana.
Wszystko na kosteczki lub inne drobne cząstki, grejpfruta trzeba obrać z błonek. Wszystko miksujemy. Teraz trzeba spróbować jak za kwaśne to dodać trochę więcej banana a jak za słodkie to grejpftuta.
Wychodzi super mus, genialny do lodów, chociaż ostatnio podjadam go samego.
3 dni spokojnie wytrzymuje w lodówce.
 
reklama
Do góry