reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcówki w kuchni

A ja jak mnie nie było tu :) to gościłam swojego K. po delegacjach :) i musiałam zmierzyć się z poziomem restauracji hotelowych :p choć nie musiałam - bo jak Twierdzi mój mąż, nawet zwykła kanapka z szynką w domu lepsza niż od jedzenia w restauracji :) ja tam bym się przeszła do jakiejś dobrej - ale wiadomo, na dłuższą metę może to być męczące...

tak więc - zrobiłam coś co jest MEGA szybkie i proste

FASZEROWANE PIECZARKI I GRZANKI Z SALSĄ

>>> FASZEROWANE PIECZARKI

- kilka dużych lub średnich pieczarek (kolacyjnie trzeba liczyć ok.6-8 na głowę)
- papryka czerwona
- szynka lub boczek
- ser żółty starty na tarce
- kawałek sera pleśniowego jeśli ktoś lubi (lazur / camembert - wg uznania - zapiekamy potem więc w ciąży można!!! wywiedziałam się)
- świeży szczypiorek / pietruszka
- zioła prowansalskie i bazylia
- oliwa z oliwek

1. Pieczarki obieramy z zewnętrznej skórki i patroszymy (uwaga - są mega kruche) i kładziemy na blaszce do pieczenia
2. Szynkę, paprykę i ser kroimy w drobną kostkę i upychamy w każdą pieczarkę
3. Na wierzch posypujemy startym żółtym serem i dekorujemy zieleniną (np. szczypiorkiem / pietruszką)
4. Doprawiamy, skrapiamy oliwą z oliwek
5. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach

SALSA

- czerwona papryka
- czerwona cebula
- czosnek
- pomidory
- zioła do smaku (ja używam zioła do sałatek kamisa)

Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy w rondelku z niewielką ilością oliwy. Gdy papryka mięknie dodajemy pokrojony w kostkę pomidor ze zdjętą wcześniej skrórką (objętościowo - tyle pomidora co papryki). Gdy z pomidora zrobi się papka dodajemy czosnek i przyprawy - gotowe.

GRZANKI

- bułeczki
- oliwa z oliwek
- zioła

Bułeczki zrobiłam już bez czosnku bo był w salsie, ale można również Z. Skropiłam oliwą, posypałam bazylią, ziołami prowansalskimi i zapiekałam w piekarniku razem z pieczarkami - ale nieco krócej.


Wszystko robi się w ok.. 25 minut + 15 minut pieczenie

a to efekt

20130222_184040.jpg20130222_184047.jpg
20130222_184640.jpg20130222_184652.jpg
20130222_192249.jpg20130222_192301.jpg

polecam :)
 
reklama
Ha, a ja nie wstawię przepisu, ale będę serdecznie zachęcać do zrobienia domowych hamburgerów :-) ja zrobiłam po prostu mielone, tylko płaskie i bez bułki, a dodałam dużo drobno pokrojonej cebulki, która się pięknie skarmelizowała :-) dodatki według uznania, upapraliśmy się straaasznie, ale radości i smaku - ogrom!
DSC_0286.jpg
 
Dziewczyny ja dodam od siebie mój przypadkowy wynalazek - zastrzyk witamin na chłodne dni. Miał być shake a wyszło tak ...

1 mango + 1 średnie jabłko nie za słodkie nie za kwaśne + około połowy grejpfruta + połowę banana.
Wszystko na kosteczki lub inne drobne cząstki, grejpfruta trzeba obrać z błonek. Wszystko miksujemy. Teraz trzeba spróbować jak za kwaśne to dodać trochę więcej banana a jak za słodkie to grejpftuta.
Wychodzi super mus, genialny do lodów, chociaż ostatnio podjadam go samego.
3 dni spokojnie wytrzymuje w lodówce.
 
reklama
Do góry