reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcówki w kuchni

reklama
hej kochane szukam jakis ciekawych przepisow na sylwestra bo wybieramy sie do znajomych
i tak mi sie przypomnialo jak kiedys robilam kotlety w waflu ktore na studiach robily furore
prosty przepis:
mieso przypraw jak na kotlety mielone
walfe takie duze potrzebne beda
rozloz mieso warstwa okolo 0,5-1cm i przykryj kolejna warstwa wafla
pokroj na male kwadraciki lub trojkaty i szybko w jajku i w bolce i na rozgrzany tluszcz
troche to kaloryczne ale pyszne i inne

znalazlam wlasnie cos podobnego ale troche inaczej robione
Na przygotowane mięso ułożyć obrane z osłonek parówki. - Kotlety mielone z parówką w waflu - Zdjęcie - Mięso mielone - Wieprzowina - Mięsa - przepisy - Gotujmy.pl

a tak wygladaja te z mojego przepisu
http://i2.pinger.pl/pgr407/d621bf3d000d2aea4d5bba80/10+-+kostki+miesne+w+waflach.JPG
 
Kobitki ratujcie...

zostały mi znaczne ilości masy serowej i teraz nie mam pomysłu co z tym zrobić... jutro na pewno naleśniki z masą serową, ale co dalej ????? H E L P !!!!!!!


aha kolejny sernik odpada, bo nawet moi sernikożercy mają już dość
 
Ostatnia edycja:
Viv pierogów ruskich nie znoszę, chłopaki zaś tak popluwająco jedzą.... zaraz wygoogluję sobie to ciacho...

Viv znalazłam ... aż się oblizałam ... jutro biorę się do roboty :)
 
Ostatnia edycja:
hej kochane z okazji zblizajacego sie sylwestra opracowując menu a raczej to co przygotuje dla znajomych gdyz nas zaprosili zrobie swoje popisowe dania pizze i salatke kebebowa zapodaje przepisy godne polecenia

SAŁATKA KEBABOWA:
salatka.jpg
Składniki:

  • 80dkg piersi z kurczaka
  • średnia kapusta pekińska
  • puszka kukurydzy
  • 6 dużych ogórków konserwowych.
  • ketchup [najlepiej kotlin pikantny]
  • majonez średni
  • 2 male czerwone cebulki lub por jak kto lubi
  • przyprawa kebab-gyros
  • sól, pieprz
  • papryka czerwona lub pomidor

  • PRZEPIS:

    Pierś umyć pod bieżącą wodą, pokroić w grubszą kostkę i włożyć pokrojone kawałki do głębszej miseczki lub do głębokiego talerza. posypac 2 łyżkami stołowymi przyprawy, pomieszac odstawić na ok. 30-60 minut, żeby przegryzło


    -W tym czasie można spokojnie pokroić wszystko w kostkę i posiekać kapustę na drobniejsze paseczki.

    -kurczaka z gyrosem smażymy na rozgrzanej patelni, aż będą wysmażone.

    Bierzemy głęboką misę i kolejno warstwami układamy:

    -usmażone kawałki piersi
    -majonez rozsmarować
    -ketchup rozsmarować
    -ogórek
    -cebula
    -majonez rozsmarować
    -kukurydza
    -ketchup rozsmarować
    - pomidor lub papryka
    -posolić, popieprzyć wg własnych upodobań
    -kapusta pekińska [można posypać gyrosem lub vegetą] i rowniez rozsmarowac majonezem

    Odstawiamy sałatkę na ok. godzinę do chłodnego miejsca, nabiera lepszego smaku.


    PIZZA:
    domowa_pizza.jpg

  • ciasto:
    - pol kg. maki
    - pol kostki drozdzy
    - pol litra cieplej wody
    - pol kostki margaryny (roztopic) lub pol szkl. oleju
    - szczypta soli i cukru

    skladniki wg. uznania z czym kto lubi
    ja daje wedlinke
    papryke
    cebule
    pomidora
    kukurydze itp.
    koncentrat pom.
    bazylia oregano
    zółty ser

    SOS :
    na rozwalkowane lub rozsmarowane ciasto:
    pol sloiczka koncentratu pom. i 2 lyzki ketchupu dodajemy przyprawy takie jak oregano bazylia sol pieprz mieszamy

    make przesiac do wysokiej miski dodac sol i cukier
    najlepiej w kuflu rozdrobnic pok kostki drozdzy, zalac pol l. cieplej wody wymieszac
    do maki wlac tluszcz pomieszac i po malu wlewac rozwodnione drozdze mieszamy

    i teraz jak kto lubi ja robie ciasto nie do walkowania na duzej blasze wylewam ciasto namaczam rece w oleju i rozsmarowywuje
    jak chcesz ciasto bardzo maczyste dodaj wiecej maki same zobaczycie ile potrzeba by sie nie kleilo

    jak juz wylozycie ciasto na blache smarujemy sosem pomidowowym i rozkladamy skladniki i przykrywamy tartym serem
    polecam miedzy skladnikami posypac bazylia i oregano

    pieczemy okolo 30-45min w temp. 180-200c

    SMACZNEGO!!!! w razie pytan piszcie
 
Ostatnia edycja:
wrzucam Wam przepis na rewelacyjne ciasto, moja siostra robiła je w Święta i zrobiło furrorę:)


Ciasto wiśniowe


250 g cukru
250 g margaryny
6 jaj [białko ubić]
2 łyżeczki proszku do pieczenia
400 g mąki
2 łyżeczki kakao i trochę sody


Cukier , margarynę , żółtka utrzeć dodać mąkę z proszkiem i pianę wymieszać i podzielić na dwie części.


Do jednej części dodać kakao i sodę ( sody na koniec łyżeczki) wymieszać i wyłożyć na blachę.
Następnie na to rozłożyć pozostałe ciasto (białe) i ułożyć drylowane wiśnie np. z kompotu lub mrożone.


Piec około 40 minut w temp. 180-200 stopni. Po wystygnięciu posmarować kremem budyniowym i polać polewą ( najlepiej z gorzkiej czekolady).


Krem budyniowy


0,5 litra mleka + 2 budynie waniliowe ugotować i po wystudzeniu dodać kostkę miękkiego masła i wymieszać mikserem, ale masła dodawać po trochu.
 
reklama
Do góry