Paulinaa
Mama Adasia '2010
Śledzie po Kaszubsku
Składniki
1/2 kg płatów śledziowych
3 cebule pokrojone w drobną kostkę
Do śledzi przygotowujemy następującą zalewę:
3,5 szkl.wody
1 szkl.octu
2 listki laurowe
ziele angielskie
pieprz w ziarnach
Dodatkowo :
4 duże cebule cienko pokrojone w piórka
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
troche ostrego ketchupu
1/2 łyżeczki cukru
sól
pieprz
oliwa
Zalewę zagotowujemy i wystudzamy.Śledzie kroimy w 3 cm paseczki i na przemian z cebulka układamy w 1l słoiku warstwami, zalewamy wystudzoną zalewą i władamy do lodówki na 12 godzin. Potym czasie Śledzie odcedzamy z zalewy i wrzucamy bez cebulki do miseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy pokrojoną cebulę do zeszklenia. Dodajemy koncentrat, ketchup, cukier , sól i pieprz do smaku. Chwilę dusimy i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu dodajemy do śledzi , mieszamy i chowamy do lodówki w celu przegryzienia> Włala
Składniki
1/2 kg płatów śledziowych
3 cebule pokrojone w drobną kostkę
Do śledzi przygotowujemy następującą zalewę:
3,5 szkl.wody
1 szkl.octu
2 listki laurowe
ziele angielskie
pieprz w ziarnach
Dodatkowo :
4 duże cebule cienko pokrojone w piórka
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
troche ostrego ketchupu
1/2 łyżeczki cukru
sól
pieprz
oliwa
Zalewę zagotowujemy i wystudzamy.Śledzie kroimy w 3 cm paseczki i na przemian z cebulka układamy w 1l słoiku warstwami, zalewamy wystudzoną zalewą i władamy do lodówki na 12 godzin. Potym czasie Śledzie odcedzamy z zalewy i wrzucamy bez cebulki do miseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy pokrojoną cebulę do zeszklenia. Dodajemy koncentrat, ketchup, cukier , sól i pieprz do smaku. Chwilę dusimy i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu dodajemy do śledzi , mieszamy i chowamy do lodówki w celu przegryzienia> Włala
Ostatnia edycja: