reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcówki w kuchni

Śledzie po Kaszubsku



DSCN9595.jpg
Składniki


1/2 kg płatów śledziowych
3 cebule pokrojone w drobną kostkę
Do śledzi przygotowujemy następującą zalewę:
3,5 szkl.wody
1 szkl.octu
2 listki laurowe
ziele angielskie
pieprz w ziarnach

Dodatkowo :
4 duże cebule cienko pokrojone w piórka
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
troche ostrego ketchupu
1/2 łyżeczki cukru
sól
pieprz
oliwa


Zalewę zagotowujemy i wystudzamy.Śledzie kroimy w 3 cm paseczki i na przemian z cebulka układamy w 1l słoiku warstwami, zalewamy wystudzoną zalewą i władamy do lodówki na 12 godzin. Potym czasie Śledzie odcedzamy z zalewy i wrzucamy bez cebulki do miseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy pokrojoną cebulę do zeszklenia. Dodajemy koncentrat, ketchup, cukier , sól i pieprz do smaku. Chwilę dusimy i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu dodajemy do śledzi , mieszamy i chowamy do lodówki w celu przegryzienia> Włala:)
 
Ostatnia edycja:
reklama
Ryba po grecku

DSCN9495.jpg


[h=2]Składniki[/h]4 filety ryby ( np. dorsza)
Mały słoiczek koncentratu pomidorowego
ostry ketchup
2 łyżeczki musztardy ostrej
3 listy laurowe
4 ziela angielskie
kilka ziaren pieprzu
3-4 duże cebule
4 marchewki
2-3 pietruszki
średni seler
kawałek pora
oliwa z oliwek
łyżeczka cukru
woda do podlewania warzyw




[h=2]Sposób przygotowania[/h]1.Warzywa obieramy , myjemy i ścieramy na dużych oczkach. Cebulę kroimy w pól talarki. Rozgrzewamy oliwę podsmażamy starte warzywa (marchew, pietruszkę, seler) wrzucamy do nich ; listek, ziele i pieprz. Lekko solimy i po kilku minutach przykrywamy patelnię. Zaglądamy do warzyw – podlewamy wodą i dalej dusimy. W tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy rozmrożoną rybę ( obtoczoną w mące i jajku). Usmażone kawałki odkładamy na talerz, by ociekły z nadmiaru tłuszczu, smażymy cebulkę na lekko złoty kolor . Przekładamy cebulę do garnka oraz warzywa z patelni . Wkładamy trochę koncentratu, trochę ketchupu, musztardę, cukier do smaku. Kiedy już dobrze doprawimy dusimy jeszcze kilka minut i wyłączamy w celu ostudzenia. Po wystudzeniu układamy w półmisku na zmianę: warzywa, ryba.

 
hmmm jak sie laseczki rozkreciły :)))
ja nie przepadam za sledziami nigdy nie lubialam ;/ jadlam tylko raz do roku zmuszana przez babcie ze zeby dostac prezenty musze zjesc 12 potraw :) na szczescia babcia juz nie robi wigilii nie lubie takich spedow tym bardziej jak ktos na kogos zle patrzy z rodziny hehe

jesli chodzi o rybe po grecku to ja daje mintaja w jaju i bulce smaze
i przykrywam warzywami ale bez cebuli
 
PARÓWKI W NALEŚNIKU

ciasto nalesnikowe:
- pol kg maki przesiac
- szczypta soli pieprzu
- mleka dodac tyle by ciasto nie bylo zbyt geste ani zbyt zadkie

na usmazone nalesniki w zasadzie dajemy na nalesniki to co chcemy
parowke papryke ogorka i zolty ser posypujemy oregano i bazylia oczywiscie nie mozemy przesadzic z iloscia dodatkow
zawijamy smazymy
mozemy takze obtoczyc w jajku i bulce i potem smazyc

SMACZNEGO

parowkiwciesciepiwnympo.jpg


parowkiwnalesnikupopupw.jpg

parwkiwnaleniku.jpg
 
Ostatnia edycja:
daje przepis prostego jabłecznika

Składniki:
5 średnich jabłek
100g masła
2/3 szklanki mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 jajka
2/3 szklanki cukru
300g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej1. Mleko i posiekane masło przełożyć do rondelka. Podgrzewać mieszając, aż masło się roztopi, zdjąć z ognia.
2. Jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienna i pokroić na kawałki. Posypać dwoma łyżeczkami cynamonu, wymieszać.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i jedną łyżeczką cynamonu. Dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, wymieszać.
4. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę (ubijać przez 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty).
5. Do puszystej masy, ciągle mieszając łyżką, powoli wlewać roztopione masło z mlekiem. Wsypać mąkę i wymieszać dokładnie łyżką.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Na wierzchu poukładać kawałki jabłek, wciskając je w ciasto.
Jabłecznik piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 60-65 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

prosty-jablecznik1.jpg
 
DSCF5444.jpgDSCF5445.jpg

Lasagne ;)
forma 24X 30

Sos mięsny
-500 g mielonego mięsa
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- koncentrat pomidorowy słoiczek
- oregano, bazylia, sól pieprz

Sos beszamelowy
- 1/4 kostki masła
-czubata łyżka mąki
- 2,5 szklanki mleka
- gałka muszkatołowa, sól

ser żółty 30 dag

Cebulkę kroimy w kostkę podsmażamy na oleju, dodajemy mięsko, gdy soki odparują dajemy koncentrat z wodą , czosnek posiekany, sól, pieprz oregano i bazylię( dużo;) ja sypię po pół paczki) Najlepiej aby płyn wystawał ok 1 cm ponad mięsko

sos II masło rozpuszczamy w garnku dodajemy mąkę, energicznie mieszając dolewamy mleko , następnie sól i gałka (nie za dużo)
Niektórzy dodają parmezan ale my wolimy tą tańszą wersję ;)

formę smarujemy masłem i układamy płaty makaronu następnie sos beszamelowy posypany serem żółtym oraz sos mięsny

Ja układam 3 warstwy sosów na wierzch makaron sos besz. oraz resztę zółtego sera

piec 40 min w temp 180 stopni

Smacznego ;)
 
Ostatnia edycja:
reklama
Nowy obraz.jpg

Gołabki ;)

1,5 kg mielonego mięsa
2 torebki ryżu ugotowanego
3 jajka
1 średnia cebula
sól, pieprz

1 kapusta , włoska lub głowiasta ( większa)
1,5 słoika koncentratu
ziele angielski
liść laurowy

Z kapusty wykroić głąb ;) następnie włożyć (dziurką do dołu) do garnka z wodą zagotować. Za pomocą 2 widelcy oddzielamy liście z kapusty.Z liści ścinamy zgrubienie na końcu

Mięso mielone , ryż, jaja, pokrojoną w kostkę cebulkę (sól, pieprz- ilość wg uznania) wyrabiamy.

Na dnie dużego garnka układamy kilka liści kapusty( te mniejsze jakieś połamane) następnie formujemy kotlety i zawijamy je w kapustę następnie układamy w garnku zagięciem do dołu. Gdy wszystkie gołąbki mamy gotowe przykrywamy pozostałymi liśćmi.

W misce mieszamy koncentrat, wodę liść laurowy ziele, pieprz i sól, takim wywarem zalewamy całość i gotujemy do miękkości

Ok 1,5 h na wolnym ogniu.

Przyprawy wg uznania można vegetę dodać ale mój maluszek nie toleruje jej ;)
:tak:
Smacznego
 
Do góry