reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcówki w kuchni

kinderek - ale narobiłaś smaka!!! a ja mam mocne postanowienie jedzenia slodkosci tylko w weekend.... a TU PONIEDZIAŁEK!!!

Wklejam przepis na PYSZNE I ZDROWE ŚNIADANIE
SAŁATKA PIĘKNOŚCI - przepis. Agnieszki Maciąg

to takie ala muesli - tylko gęstrze

porcja dla 2 osób

składniki:
płatki owsiane (ok. 2-2,5 szklanki)
mleko (ok. pół szklanki)
miód - 1 łyżka
jabłko
banan (1 lub 1,5 zaleznie od upodobań i wielkości)
garść orzechów włoskich
mały jogurt naturalny
cynamon
(cytryna - ja nie dodaję, ale w oryginalnym przepisie jest)


1. W mleku rozpuszczamy miód i zalewamy nim płatki owsiane (najlepiej w średniej wielkości misce). Ilość mleka dostosowujemy do ilości płatków - wszystkie muszą mieć styczność z wilgocią aby napęczniały.

2. Wstawiamy do lodówki na noc

3. Rano dodajemy: starte na tarce z grubymi oczkami jabłko (ze skórką najlepiej), pokrojonego w kostkę banana, rozkruszone orzechy, jogurt i przyprawiamy do smaku cynamonem - ja lubię duzio :) - można dodać jeszcze parę kropelek cytryny, ale wolę bez.

4. Mieszamy i jemy :)

* ilość mleka, jogurtu najlepiej jak jest dostosowana wg upodobań... ja wolę ciut więcej mleka i nie żałuję tez jogurtu, bo wolę rzadszą konsystencję sałatki.

s m a c z n e g o
 
reklama
Kiełbaska w słoikach

0,5 kg schabu
0,5 kg łopatki
0,5 kg surowego boczku

majeranek ( wedle uznania)
3 łyżeczki soli
2 łyżeczki pieprzu
odrobina wody

Przyrządzenie:

mięsko mielimy , dodajemy przyprawy i troszke wody - dokładnie mieszamy . Przygotowujemy sobie około 6 słoików ( takie od śledzi , czy mieszanki marchewka-groszek) , napełniamy mięsem ok 3/4 i zakręcamy.
Teraz słoiki wstawiamy do gara z wodą, woda w garnku ma sięgać do ok 3/4 wysokości słoika i gotujemy przez 1 h, po tym czasie wyłączamy ogień a zawartość garnka zostawiamy do wystudzenia.
Następnego i trzeciego dnia czynność powtarzamy . Gotowe !!!
Smaczenego :-)
 
Podzielę się przepisem na dobry pasztet, mięso właśnie się gotuje ;-)


[FONT=&quot]SK[/FONT][FONT=&quot]L[/FONT][FONT=&quot]ADNIKI: [/FONT] [FONT=&quot] [/FONT] [FONT=&quot]70 dag. karkówki[/FONT]
[FONT=&quot] 70 dag. łopatki wieprzowej[/FONT]
[FONT=&quot] 70 dag. surowego podgardla[/FONT]
[FONT=&quot] 50 dag. wątróbki drobiowej[/FONT]
[FONT=&quot] 70 dag. rozbratu wołowego[/FONT]
[FONT=&quot] włoszczyzna – 3 marchewki, 3 pietruszki, por, pół selera[/FONT]
[FONT=&quot] 3 ząbki czosnku[/FONT]
[FONT=&quot] pieprz[/FONT]
[FONT=&quot] sól[/FONT]
[FONT=&quot] ziele angielskie – 4 ziarenka[/FONT]
[FONT=&quot] 3 liście laurowe[/FONT]
[FONT=&quot] płaska łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej[/FONT]
[FONT=&quot] 3 jajka[/FONT]
[FONT=&quot] 3 bułki, mogą być „wczorajsze”[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT] [FONT=&quot]PRZYGOTOWANIE: [/FONT][FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot]1. Mięso myję i wkładam do dużego garczka[/FONT]
[FONT=&quot]2. Włoszczyznę obieram, dorzucam do mięsa. Wszystko zalewam wodą[/FONT]
[FONT=&quot]3. Dodaję łyżeczkę soli, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy[/FONT]
[FONT=&quot]4. Wszystko gotuję około jednej godziny[/FONT]
[FONT=&quot]5. Ugotowane mięso wyjmuję z wywaru, studzę, a następnie kręcę w maszynce – najlepiej dwa razy[/FONT]
[FONT=&quot]6. Razem z mięsem mielę trzy bułki namoczone w wywarze, powstałym po gotowaniu mięsa[/FONT]
[FONT=&quot]7. Zmielone mięso przekładam do dużej miski, doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową[/FONT]
[FONT=&quot]8. Do doprawionego, zmielonego mięsa dodaję 3 jajka i wyrabiam na jednolitą masę[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]9. Gotową masę przekładam do foremek i wstawiam do rozgrzanego piekarnika[/FONT]
[FONT=&quot]10. Pasztet piekę 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni[/FONT]
 
SZYBKI PROSTY I PYSZNY MURZYNEK
Składniki:
3 szk. mąki, 2 jajka, 1,5 szk. cukru, pół szk. oleju, 2 - 3 łyżki kakao, 1 szk. mleka, 2 - 3 łyżki powideł (może być dżem np. czarna porzeczka), 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej (rozpuścić w 3 łyżkach mleka), aromat waniliowy albo rumowy. troszke proszku do pieczenia

Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać robotem. Blachę wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką (mogą być 2 keksówki). Piec ok. 45 - 50 minut w 180 stopniach. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Można przełożyć powidłami lub inną masą. Wierzch polać rozpuszczoną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi lub kolorowa posypką. Ciasto łatwe do wykonania, szybkie i pyszne. Piekę je od wielu lat i zawsze wychodzi. Polecam.


dałabym fotke ale juz go nie ma :)))
 
Ostatnia edycja:
Mój dzisiejszy wymysł obiadowy... sakiewki z kurczaka nadziewane suszonym pomidorem, pesto z bazylii i żółtym serem. Do tego ugotowana kasza gryczana z kroplą oliwy - wszystko zapieczone w piekarniku i surówka z selera naciowego, marchewki i jabłka...

Wyszło pyszne! Polecam...dodałabym zdjęcie ale w sumie już nie ma czemu robić zdjęcia :szok::-D
 
no i mnie wzięło na gotowanie...co oczywiście uwielbiam, a odkąd zaszłam w ciąże odrzuciło mnie od gotowania kompletnie, a teraz wraca chęć :-)
Dzisiejszy wymysł:
Pikantna zupa z soczewicy
szklanka zielonej soczewicy
seler naciowy - połowa pęczka
pietruszka korzeń - zetrzeć
pół papryki
Wszystko pokroić i wrzucić do garnka
2 duże pieczarki i jedna cebula - pokroić i podsmażyć i dodać do pozostałych
ziele, pieprz, liście laurowe, łyżka ostrej papryki lub więcej (wedle uznania), 2 kostki rosołowe, pięć wyciśniętych ząbków czosnku, łyżka majeranku
Jak się już trochę podgotowało dodałam puszkę pokrojonych pomidorów i dwie łyżki łagodnej pasty paprykowej.

Wyszło ostre, sycące i pachnące:-) można złagodzić zimnym jogurtem naturalnym:-)
 
reklama
Witam,

tak czytam z przyjemnością ten przepis na zupę z soczwicy, ale .............. dziewczyny Wy używacie kostek rosołowych i innych wzmacniaczy? Ja już od paru lat nie. Na spacerach z dzieckiem poznałam babcię, emerytowaną kucharkę. Fajną, ciepłą Panią i trochę mnie edukowała z zakresu gotowania. Po co się wyślilać, kroić, dusić, wrzucać dużo różnorodnych warzyw, jak na końcu dosypiecie chemię? Szkoda zachodu i Waszego czasu.
Gotuje bez ulepszaczy. Kwestia wprawy i naprawę można uzyskać przyprawami mocny, aromatyczny smak. Dla przykładu rosół gotuje na kadłubku z indyka i dodatkowo jego skrzydle. Dzięki takiej ilości mięsa, warzywom i przyprawom uzyskuje świetny smak. Gdy próbowałam ugotować na "kurze rosołowej" ze sklepu, to nie było opcji, żeby bez chemi coś z tego wyszło.
 
Do góry