reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcówki w kuchni

kinderek - ale narobiłaś smaka!!! a ja mam mocne postanowienie jedzenia slodkosci tylko w weekend.... a TU PONIEDZIAŁEK!!!

Wklejam przepis na PYSZNE I ZDROWE ŚNIADANIE
SAŁATKA PIĘKNOŚCI - przepis. Agnieszki Maciąg

to takie ala muesli - tylko gęstrze

porcja dla 2 osób

składniki:
płatki owsiane (ok. 2-2,5 szklanki)
mleko (ok. pół szklanki)
miód - 1 łyżka
jabłko
banan (1 lub 1,5 zaleznie od upodobań i wielkości)
garść orzechów włoskich
mały jogurt naturalny
cynamon
(cytryna - ja nie dodaję, ale w oryginalnym przepisie jest)


1. W mleku rozpuszczamy miód i zalewamy nim płatki owsiane (najlepiej w średniej wielkości misce). Ilość mleka dostosowujemy do ilości płatków - wszystkie muszą mieć styczność z wilgocią aby napęczniały.

2. Wstawiamy do lodówki na noc

3. Rano dodajemy: starte na tarce z grubymi oczkami jabłko (ze skórką najlepiej), pokrojonego w kostkę banana, rozkruszone orzechy, jogurt i przyprawiamy do smaku cynamonem - ja lubię duzio :) - można dodać jeszcze parę kropelek cytryny, ale wolę bez.

4. Mieszamy i jemy :)

* ilość mleka, jogurtu najlepiej jak jest dostosowana wg upodobań... ja wolę ciut więcej mleka i nie żałuję tez jogurtu, bo wolę rzadszą konsystencję sałatki.

s m a c z n e g o
 
reklama
Kiełbaska w słoikach

0,5 kg schabu
0,5 kg łopatki
0,5 kg surowego boczku

majeranek ( wedle uznania)
3 łyżeczki soli
2 łyżeczki pieprzu
odrobina wody

Przyrządzenie:

mięsko mielimy , dodajemy przyprawy i troszke wody - dokładnie mieszamy . Przygotowujemy sobie około 6 słoików ( takie od śledzi , czy mieszanki marchewka-groszek) , napełniamy mięsem ok 3/4 i zakręcamy.
Teraz słoiki wstawiamy do gara z wodą, woda w garnku ma sięgać do ok 3/4 wysokości słoika i gotujemy przez 1 h, po tym czasie wyłączamy ogień a zawartość garnka zostawiamy do wystudzenia.
Następnego i trzeciego dnia czynność powtarzamy . Gotowe !!!
Smaczenego :-)
 
Podzielę się przepisem na dobry pasztet, mięso właśnie się gotuje ;-)


[FONT=&quot]SK[/FONT][FONT=&quot]L[/FONT][FONT=&quot]ADNIKI: [/FONT] [FONT=&quot] [/FONT] [FONT=&quot]70 dag. karkówki[/FONT]
[FONT=&quot] 70 dag. łopatki wieprzowej[/FONT]
[FONT=&quot] 70 dag. surowego podgardla[/FONT]
[FONT=&quot] 50 dag. wątróbki drobiowej[/FONT]
[FONT=&quot] 70 dag. rozbratu wołowego[/FONT]
[FONT=&quot] włoszczyzna – 3 marchewki, 3 pietruszki, por, pół selera[/FONT]
[FONT=&quot] 3 ząbki czosnku[/FONT]
[FONT=&quot] pieprz[/FONT]
[FONT=&quot] sól[/FONT]
[FONT=&quot] ziele angielskie – 4 ziarenka[/FONT]
[FONT=&quot] 3 liście laurowe[/FONT]
[FONT=&quot] płaska łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej[/FONT]
[FONT=&quot] 3 jajka[/FONT]
[FONT=&quot] 3 bułki, mogą być „wczorajsze”[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT] [FONT=&quot]PRZYGOTOWANIE: [/FONT][FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot]1. Mięso myję i wkładam do dużego garczka[/FONT]
[FONT=&quot]2. Włoszczyznę obieram, dorzucam do mięsa. Wszystko zalewam wodą[/FONT]
[FONT=&quot]3. Dodaję łyżeczkę soli, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy[/FONT]
[FONT=&quot]4. Wszystko gotuję około jednej godziny[/FONT]
[FONT=&quot]5. Ugotowane mięso wyjmuję z wywaru, studzę, a następnie kręcę w maszynce – najlepiej dwa razy[/FONT]
[FONT=&quot]6. Razem z mięsem mielę trzy bułki namoczone w wywarze, powstałym po gotowaniu mięsa[/FONT]
[FONT=&quot]7. Zmielone mięso przekładam do dużej miski, doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową[/FONT]
[FONT=&quot]8. Do doprawionego, zmielonego mięsa dodaję 3 jajka i wyrabiam na jednolitą masę[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]9. Gotową masę przekładam do foremek i wstawiam do rozgrzanego piekarnika[/FONT]
[FONT=&quot]10. Pasztet piekę 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni[/FONT]
 
SZYBKI PROSTY I PYSZNY MURZYNEK
Składniki:
3 szk. mąki, 2 jajka, 1,5 szk. cukru, pół szk. oleju, 2 - 3 łyżki kakao, 1 szk. mleka, 2 - 3 łyżki powideł (może być dżem np. czarna porzeczka), 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej (rozpuścić w 3 łyżkach mleka), aromat waniliowy albo rumowy. troszke proszku do pieczenia

Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać robotem. Blachę wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką (mogą być 2 keksówki). Piec ok. 45 - 50 minut w 180 stopniach. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Można przełożyć powidłami lub inną masą. Wierzch polać rozpuszczoną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi lub kolorowa posypką. Ciasto łatwe do wykonania, szybkie i pyszne. Piekę je od wielu lat i zawsze wychodzi. Polecam.


dałabym fotke ale juz go nie ma :)))
 
Ostatnia edycja:
Mój dzisiejszy wymysł obiadowy... sakiewki z kurczaka nadziewane suszonym pomidorem, pesto z bazylii i żółtym serem. Do tego ugotowana kasza gryczana z kroplą oliwy - wszystko zapieczone w piekarniku i surówka z selera naciowego, marchewki i jabłka...

Wyszło pyszne! Polecam...dodałabym zdjęcie ale w sumie już nie ma czemu robić zdjęcia :szok::-D
 
no i mnie wzięło na gotowanie...co oczywiście uwielbiam, a odkąd zaszłam w ciąże odrzuciło mnie od gotowania kompletnie, a teraz wraca chęć :-)
Dzisiejszy wymysł:
Pikantna zupa z soczewicy
szklanka zielonej soczewicy
seler naciowy - połowa pęczka
pietruszka korzeń - zetrzeć
pół papryki
Wszystko pokroić i wrzucić do garnka
2 duże pieczarki i jedna cebula - pokroić i podsmażyć i dodać do pozostałych
ziele, pieprz, liście laurowe, łyżka ostrej papryki lub więcej (wedle uznania), 2 kostki rosołowe, pięć wyciśniętych ząbków czosnku, łyżka majeranku
Jak się już trochę podgotowało dodałam puszkę pokrojonych pomidorów i dwie łyżki łagodnej pasty paprykowej.

Wyszło ostre, sycące i pachnące:-) można złagodzić zimnym jogurtem naturalnym:-)
 
reklama
Witam,

tak czytam z przyjemnością ten przepis na zupę z soczwicy, ale .............. dziewczyny Wy używacie kostek rosołowych i innych wzmacniaczy? Ja już od paru lat nie. Na spacerach z dzieckiem poznałam babcię, emerytowaną kucharkę. Fajną, ciepłą Panią i trochę mnie edukowała z zakresu gotowania. Po co się wyślilać, kroić, dusić, wrzucać dużo różnorodnych warzyw, jak na końcu dosypiecie chemię? Szkoda zachodu i Waszego czasu.
Gotuje bez ulepszaczy. Kwestia wprawy i naprawę można uzyskać przyprawami mocny, aromatyczny smak. Dla przykładu rosół gotuje na kadłubku z indyka i dodatkowo jego skrzydle. Dzięki takiej ilości mięsa, warzywom i przyprawom uzyskuje świetny smak. Gdy próbowałam ugotować na "kurze rosołowej" ze sklepu, to nie było opcji, żeby bez chemi coś z tego wyszło.
 
Do góry