kinderek - ale narobiłaś smaka!!! a ja mam mocne postanowienie jedzenia slodkosci tylko w weekend.... a TU PONIEDZIAŁEK!!!
Wklejam przepis na PYSZNE I ZDROWE ŚNIADANIE
SAŁATKA PIĘKNOŚCI - przepis. Agnieszki Maciąg
to takie ala muesli - tylko gęstrze
porcja dla 2 osób
składniki:
płatki owsiane (ok. 2-2,5 szklanki)
mleko (ok. pół szklanki)
miód - 1 łyżka
jabłko
banan (1 lub 1,5 zaleznie od upodobań i wielkości)
garść orzechów włoskich
mały jogurt naturalny
cynamon
(cytryna - ja nie dodaję, ale w oryginalnym przepisie jest)
1. W mleku rozpuszczamy miód i zalewamy nim płatki owsiane (najlepiej w średniej wielkości misce). Ilość mleka dostosowujemy do ilości płatków - wszystkie muszą mieć styczność z wilgocią aby napęczniały.
2. Wstawiamy do lodówki na noc
3. Rano dodajemy: starte na tarce z grubymi oczkami jabłko (ze skórką najlepiej), pokrojonego w kostkę banana, rozkruszone orzechy, jogurt i przyprawiamy do smaku cynamonem - ja lubię duzio - można dodać jeszcze parę kropelek cytryny, ale wolę bez.
4. Mieszamy i jemy
* ilość mleka, jogurtu najlepiej jak jest dostosowana wg upodobań... ja wolę ciut więcej mleka i nie żałuję tez jogurtu, bo wolę rzadszą konsystencję sałatki.
s m a c z n e g o
Wklejam przepis na PYSZNE I ZDROWE ŚNIADANIE
SAŁATKA PIĘKNOŚCI - przepis. Agnieszki Maciąg
to takie ala muesli - tylko gęstrze
porcja dla 2 osób
składniki:
płatki owsiane (ok. 2-2,5 szklanki)
mleko (ok. pół szklanki)
miód - 1 łyżka
jabłko
banan (1 lub 1,5 zaleznie od upodobań i wielkości)
garść orzechów włoskich
mały jogurt naturalny
cynamon
(cytryna - ja nie dodaję, ale w oryginalnym przepisie jest)
1. W mleku rozpuszczamy miód i zalewamy nim płatki owsiane (najlepiej w średniej wielkości misce). Ilość mleka dostosowujemy do ilości płatków - wszystkie muszą mieć styczność z wilgocią aby napęczniały.
2. Wstawiamy do lodówki na noc
3. Rano dodajemy: starte na tarce z grubymi oczkami jabłko (ze skórką najlepiej), pokrojonego w kostkę banana, rozkruszone orzechy, jogurt i przyprawiamy do smaku cynamonem - ja lubię duzio - można dodać jeszcze parę kropelek cytryny, ale wolę bez.
4. Mieszamy i jemy
* ilość mleka, jogurtu najlepiej jak jest dostosowana wg upodobań... ja wolę ciut więcej mleka i nie żałuję tez jogurtu, bo wolę rzadszą konsystencję sałatki.
s m a c z n e g o