reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcówki w kuchni

reklama
O LUDZIE...............ale Wy jesteście zdolne:-Dpo prostu jestem przy Was niedorajdą kulinarną!!!!!!!idę sobie zjeść jakieś stare ciastko........:cool2:
 
Dziewczynki wklejam przepis na pyszną szyneczkę:

2 kg schabu
2 litry wody
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka pieprzu mielonego
8 ząbków czosnku
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
1/4 szklanki soli
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka soli peklowej

Schab zagotować w zalewie i gotować 10min. Odstawić do wystudzenia, na drugi dzień gotować 5 min. i odstawić do wystudzenia. Można obsypać ziołami (czosnek, papryka, majeranek).

Oraz ciasto, które mam zamiar zrobić na Święta:

Piegusek cappuccino
Ciasto makowe:
6-7 jajek
1,5 szklanki suchego maku
ok. 1 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto ciemne:
4 jajka
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 kopiasta łyżeczka cynamonu
3-4 zmiażdżone goździki
Krem:
2 szklanki mleka
5 żółtek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
5 łyżek kawy cappuccino
1,5 kostki margaryny
Poncz:
1 szklanka przygotowanej, wystudzonej wody
2 łyżki spirytusu
aromat rumowy
2 łyżki cukru
Polewa:
1/2 puszki masy krówkowej
1/2 kostki margaryny
Ponadto:
dowolny dżem
polewa czekoladowa

Ciasto makowe:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę (dość długo). Dodajemy pozostałe składniki i pieczemy ok 30 min.
Ciasto ciemne:
Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki i pieczemy ok 30min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Krem:
Odlewamy część mleka do rozrobienia budyniu. Resztę zagotowujemy. Do pozostałego mleka dodajemy obie mąki, zółtka, cukier oraz capuccino i dobrze rozprowadzamy. Wlewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając do powstania budyniu. Studzimy. margarynę ucieramy z budyniem
Poncz:
Wszystkie składniki ponczu połączyć i wymieszać
Ciasto makowe kroimy na pół i lekko nasączamy. Jedną część smarujemy dowolnym dżemem i wykładamy połowę przygotowanego kremu. Następnie kładziemy ciasto ciemne i dobrze nasączamy ponczem, smarujemy dżemem i wykładamy pozostały krem. Przykrywamy drugą częścią ciasta makowego i lekko nasączamy. Wierzch ciasta smarujemy masą krówkową utartą z margaryną. Ozdabiamy polewą czekoladową.
 
Z pichceniem nie mam większych problemów, na imprezki zawsze ktoś prosi, by mu coś upichcić czy upiec.....wrzucę Wam kilka przepisików:

PYSZNE CIACHO CAPPUCINO:

BISZKOPT:
6 całych jaj
1,5 szkl cukru
1 cukier waniliowy
Wszystko ubić na lekką pianę- dość długo...
Dodać:
1 szkl mąki tortowej
0,5 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piec ok 30- 35 minut w 180 stopniach.

Rozpuścić kawę czekoladową cappucino:
1,5 szkl gorącej wody + 10 łyżeczek kawy czekoladowej cappucino

MASA:
1 kostka Kasi
3 łyżki cukru pudru
2,5 szkl mleka w proszku
3 serki homogenizowane waniliowe
Utrzeć z tych wszystkich składników masę.

Biszkopt przekroić na pół, nasączyć kawą cappucino. Podzielić masę na 3 częsci- ale na wierzch zostawić tylko troszkę.
Wyłożyć jedną część masy na nawilżony biszkopt,następnie ułożyć równo biszkopty nasączone też kawą cappucino, na biszkopty drugą część masy. Na to biszkopt i trzecia część masy, a na nią lekko sypiemy przez sitko mieloną kawę.
Przechowujemy w lodówce. Smacznego !!!!!

BISZKOPT:
6 całych jaj
1,5 szkl cukru
1 cukier waniliowy
Wszystko ubić na lekką pianę- dość długo...
Dodać:
1 szkl mąki tortowej
0,5 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piec ok 30- 35 minut w 180 stopniach.

Rozpuścić kawę czekoladową cappucino:
1,5 szkl gorącej wody + 10 łyżeczek kawy czekoladowej cappucino

MASA:
1 kostka Kasi
3 łyżki cukru pudru
2,5 szkl mleka w proszku
3 serki homogenizowane waniliowe
Utrzeć z tych wszystkich składników masę.

Biszkopt przekroić na pół, nasączyć kawą cappucino. Podzielić masę na 3 częsci- ale na wierzch zostawić tylko troszkę.
Wyłożyć jedną część masy na nawilżony biszkopt,następnie ułożyć równo biszkopty nasączone też kawą cappucino, na biszkopty drugą część masy. Na to biszkopt i trzecia część masy, a na nią lekko sypiemy przez sitko mieloną kawę.
Przechowujemy w lodówce. Smacznego !!!!!

PYSZNE CIACHA ROZPŁYWAJĄCE SIĘ W USTACH:


SKŁADNIKI:
1,5 szkl gęstej śmietany
1 kg mąki
2 kostki margaryny
2 dkg drożdży
4 żółtka
1 jajko

Mąkę posiekać z tłuszczem. Dodać po kolei żółtka, jajko i drożdże. Dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Wałkować i wykrawać ciastka. Ja jak ułożę na blasze na papierze do pieczenia to smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję cukrem. REWELACJA , są kruchutkie jak francuskie ciacha.....
 
reklama
Pyszna pierś w koszulce :
Składniki


  • podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawa kebab-gyros
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • olej

    Przepis:

    Pierś myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki (większe) lub plasterki- wg uznania. Obtaczamy dokłądnie w przyprawie kebab-gyros a następnie wstawiamy do lodówki Ja jak zwykle na całą noc, wtedy mięso ma piękny aromat i smak, ale można krócej.
    Z pozostałych składników (jajko, mleko, mąka) miksujemy gęste ciasto naleśnikowe. Moczymy kawałki kurczaka w cieście i smażymy na złoty kolor pare minut.
    piers_w_koszulce_medium_recipe_watermark.jpg
 

Załączniki

  • piers_w_koszulce_medium_recipe_watermark.jpg
    piers_w_koszulce_medium_recipe_watermark.jpg
    36,2 KB · Wyświetleń: 33
Do góry