Z pichceniem nie mam większych problemów, na imprezki zawsze ktoś prosi, by mu coś upichcić czy upiec.....wrzucę Wam kilka przepisików:
PYSZNE CIACHO CAPPUCINO:
BISZKOPT:
6 całych jaj
1,5 szkl cukru
1 cukier waniliowy
Wszystko ubić na lekką pianę- dość długo...
Dodać:
1 szkl mąki tortowej
0,5 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piec ok 30- 35 minut w 180 stopniach.
Rozpuścić kawę czekoladową cappucino:
1,5 szkl gorącej wody + 10 łyżeczek kawy czekoladowej cappucino
MASA:
1 kostka Kasi
3 łyżki cukru pudru
2,5 szkl mleka w proszku
3 serki homogenizowane waniliowe
Utrzeć z tych wszystkich składników masę.
Biszkopt przekroić na pół, nasączyć kawą cappucino. Podzielić masę na 3 częsci- ale na wierzch zostawić tylko troszkę.
Wyłożyć jedną część masy na nawilżony biszkopt,następnie ułożyć równo biszkopty nasączone też kawą cappucino, na biszkopty drugą część masy. Na to biszkopt i trzecia część masy, a na nią lekko sypiemy przez sitko mieloną kawę.
Przechowujemy w lodówce. Smacznego !!!!!
BISZKOPT:
6 całych jaj
1,5 szkl cukru
1 cukier waniliowy
Wszystko ubić na lekką pianę- dość długo...
Dodać:
1 szkl mąki tortowej
0,5 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piec ok 30- 35 minut w 180 stopniach.
Rozpuścić kawę czekoladową cappucino:
1,5 szkl gorącej wody + 10 łyżeczek kawy czekoladowej cappucino
MASA:
1 kostka Kasi
3 łyżki cukru pudru
2,5 szkl mleka w proszku
3 serki homogenizowane waniliowe
Utrzeć z tych wszystkich składników masę.
Biszkopt przekroić na pół, nasączyć kawą cappucino. Podzielić masę na 3 częsci- ale na wierzch zostawić tylko troszkę.
Wyłożyć jedną część masy na nawilżony biszkopt,następnie ułożyć równo biszkopty nasączone też kawą cappucino, na biszkopty drugą część masy. Na to biszkopt i trzecia część masy, a na nią lekko sypiemy przez sitko mieloną kawę.
Przechowujemy w lodówce. Smacznego !!!!!
PYSZNE CIACHA ROZPŁYWAJĄCE SIĘ W USTACH:
SKŁADNIKI:
1,5 szkl gęstej śmietany
1 kg mąki
2 kostki margaryny
2 dkg drożdży
4 żółtka
1 jajko
Mąkę posiekać z tłuszczem. Dodać po kolei żółtka, jajko i drożdże. Dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Wałkować i wykrawać ciastka. Ja jak ułożę na blasze na papierze do pieczenia to smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję cukrem. REWELACJA , są kruchutkie jak francuskie ciacha.....