reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcówki w kuchni

reklama
O LUDZIE...............ale Wy jesteście zdolne:-Dpo prostu jestem przy Was niedorajdą kulinarną!!!!!!!idę sobie zjeść jakieś stare ciastko........:cool2:
 
Dziewczynki wklejam przepis na pyszną szyneczkę:

2 kg schabu
2 litry wody
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka pieprzu mielonego
8 ząbków czosnku
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
1/4 szklanki soli
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka soli peklowej

Schab zagotować w zalewie i gotować 10min. Odstawić do wystudzenia, na drugi dzień gotować 5 min. i odstawić do wystudzenia. Można obsypać ziołami (czosnek, papryka, majeranek).

Oraz ciasto, które mam zamiar zrobić na Święta:

Piegusek cappuccino
Ciasto makowe:
6-7 jajek
1,5 szklanki suchego maku
ok. 1 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto ciemne:
4 jajka
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 kopiasta łyżeczka cynamonu
3-4 zmiażdżone goździki
Krem:
2 szklanki mleka
5 żółtek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
5 łyżek kawy cappuccino
1,5 kostki margaryny
Poncz:
1 szklanka przygotowanej, wystudzonej wody
2 łyżki spirytusu
aromat rumowy
2 łyżki cukru
Polewa:
1/2 puszki masy krówkowej
1/2 kostki margaryny
Ponadto:
dowolny dżem
polewa czekoladowa

Ciasto makowe:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę (dość długo). Dodajemy pozostałe składniki i pieczemy ok 30 min.
Ciasto ciemne:
Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki i pieczemy ok 30min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Krem:
Odlewamy część mleka do rozrobienia budyniu. Resztę zagotowujemy. Do pozostałego mleka dodajemy obie mąki, zółtka, cukier oraz capuccino i dobrze rozprowadzamy. Wlewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając do powstania budyniu. Studzimy. margarynę ucieramy z budyniem
Poncz:
Wszystkie składniki ponczu połączyć i wymieszać
Ciasto makowe kroimy na pół i lekko nasączamy. Jedną część smarujemy dowolnym dżemem i wykładamy połowę przygotowanego kremu. Następnie kładziemy ciasto ciemne i dobrze nasączamy ponczem, smarujemy dżemem i wykładamy pozostały krem. Przykrywamy drugą częścią ciasta makowego i lekko nasączamy. Wierzch ciasta smarujemy masą krówkową utartą z margaryną. Ozdabiamy polewą czekoladową.
 
Z pichceniem nie mam większych problemów, na imprezki zawsze ktoś prosi, by mu coś upichcić czy upiec.....wrzucę Wam kilka przepisików:

PYSZNE CIACHO CAPPUCINO:

BISZKOPT:
6 całych jaj
1,5 szkl cukru
1 cukier waniliowy
Wszystko ubić na lekką pianę- dość długo...
Dodać:
1 szkl mąki tortowej
0,5 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piec ok 30- 35 minut w 180 stopniach.

Rozpuścić kawę czekoladową cappucino:
1,5 szkl gorącej wody + 10 łyżeczek kawy czekoladowej cappucino

MASA:
1 kostka Kasi
3 łyżki cukru pudru
2,5 szkl mleka w proszku
3 serki homogenizowane waniliowe
Utrzeć z tych wszystkich składników masę.

Biszkopt przekroić na pół, nasączyć kawą cappucino. Podzielić masę na 3 częsci- ale na wierzch zostawić tylko troszkę.
Wyłożyć jedną część masy na nawilżony biszkopt,następnie ułożyć równo biszkopty nasączone też kawą cappucino, na biszkopty drugą część masy. Na to biszkopt i trzecia część masy, a na nią lekko sypiemy przez sitko mieloną kawę.
Przechowujemy w lodówce. Smacznego !!!!!

BISZKOPT:
6 całych jaj
1,5 szkl cukru
1 cukier waniliowy
Wszystko ubić na lekką pianę- dość długo...
Dodać:
1 szkl mąki tortowej
0,5 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piec ok 30- 35 minut w 180 stopniach.

Rozpuścić kawę czekoladową cappucino:
1,5 szkl gorącej wody + 10 łyżeczek kawy czekoladowej cappucino

MASA:
1 kostka Kasi
3 łyżki cukru pudru
2,5 szkl mleka w proszku
3 serki homogenizowane waniliowe
Utrzeć z tych wszystkich składników masę.

Biszkopt przekroić na pół, nasączyć kawą cappucino. Podzielić masę na 3 częsci- ale na wierzch zostawić tylko troszkę.
Wyłożyć jedną część masy na nawilżony biszkopt,następnie ułożyć równo biszkopty nasączone też kawą cappucino, na biszkopty drugą część masy. Na to biszkopt i trzecia część masy, a na nią lekko sypiemy przez sitko mieloną kawę.
Przechowujemy w lodówce. Smacznego !!!!!

PYSZNE CIACHA ROZPŁYWAJĄCE SIĘ W USTACH:


SKŁADNIKI:
1,5 szkl gęstej śmietany
1 kg mąki
2 kostki margaryny
2 dkg drożdży
4 żółtka
1 jajko

Mąkę posiekać z tłuszczem. Dodać po kolei żółtka, jajko i drożdże. Dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Wałkować i wykrawać ciastka. Ja jak ułożę na blasze na papierze do pieczenia to smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję cukrem. REWELACJA , są kruchutkie jak francuskie ciacha.....
 
reklama
Pyszna pierś w koszulce :
Składniki


  • podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawa kebab-gyros
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • olej

    Przepis:

    Pierś myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki (większe) lub plasterki- wg uznania. Obtaczamy dokłądnie w przyprawie kebab-gyros a następnie wstawiamy do lodówki Ja jak zwykle na całą noc, wtedy mięso ma piękny aromat i smak, ale można krócej.
    Z pozostałych składników (jajko, mleko, mąka) miksujemy gęste ciasto naleśnikowe. Moczymy kawałki kurczaka w cieście i smażymy na złoty kolor pare minut.
    piers_w_koszulce_medium_recipe_watermark.jpg
 

Załączniki

  • piers_w_koszulce_medium_recipe_watermark.jpg
    piers_w_koszulce_medium_recipe_watermark.jpg
    36,2 KB · Wyświetleń: 37
Do góry