reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcówki w kuchni

reklama
NOWY PRZEPIS NA PIZZE !!!!!
CHRUPIĄCE CIASTO i pyszny sos !!!! smakuje jak w pizzerii

ciasto:

- pol kg. maki
- pol szklanki kaszy manny
- pol kostki drozdzy

- szklanka letniej wody
- 3 lyzki oleju
- szczypta soli i cukru oraz przyprawy na pizze oregano bazylia czosnek itp.
- pomidor
- czosnek 2 zabki

skladniki wg. uznania z czym kto lubi
ja daje wedlinke
papryke
cebule
pomidora
kukurydze itp.
koncentrat pom.
bazylia oregano
zółty ser

SOS :
na ciasto:
pol sloiczka koncentratu pom. i 2 lyzki ketchupu dodajemy przyprawy takie jak oregano bazylia sol pieprz mieszamy plus 2 zabki czosnku wczesniej wycisnietego oraz 2 plastry pomidora pokrojone w kostke,
dolac wody i wymieszac

make przesiac do wysokiej miski dodac sol i cukier i troche przypraw
w kubku rozdrobnic pol kostki drozdzy, zalac ciepla woda dodac 3 lyzki oleju wymieszac
do maki po malu wlewac rozczyn drozdzowy mieszac tak aby ciasto sie nie kleilo
zrobic z niego kulke i odstawic w cieple miejsce

jak ciasto urosnie posypcie na stolnice troche kaszki mannej i uformujcie kolo lub kwadrat na blache jak kto lubi
manna jest po to by pizza byla chrupiaca
jak juz wylozycie ciasto na blache smarujemy sosem pomidowowym i rozkladamy skladniki (najpierw ser) potem inne skladniki na koniec posypac jeszcze oregano bazylia troche soli i pieprzu

pieczemy okolo 30-45min w temp. 200-250c

A macie jakieś przepisy na ciasta bez pieczenia? Bo mi piekarnik siada i grzeje jak chce, a nie lubię się narobić, a potem żeby nic miało z tego nie być...

Duża porcja:
8 paczek herbatników,
1 kg sera białego mielonego (wg mnie najlepszy jest President w "kiełbasce"),
dobre masło (NIE MARDARYNA, czy m. roślinne)
1,5 - 2 szkl. cukru (w zależności jak bardzo słodkie lubicie), może być puder, ja daję ten drobny
ew. kilka kropel olejku zapachowego
i ew. kakao.
Wykonanie:
masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Powoli wkręcać ser. Dodać olejek zapachowy. I teraz: jeśli chcesz dwukolorową podziel masą na 2 części (1/3 i 2/3). Do mniejszej dodaj kakao.
Na ścierce połóż kawałek folii aluminiowej. Na folii rozkładaj herbatniki w 3 rzędach (ja robię po 7 szt w każdym). Na to wyłóż białą masę, do dociągaj jej do końca, zostaw wolne brzegi. Na środkowy rząd ułóż drugą warstwę herbatników (na masę) i połóż masę z kakao.

Zawołaj męża do pomocy. ;-)
Złóżcie z tego długi trójkąt, zawijając najpierw jeden bok, później drugi. Zawiń w folię i do lodówki na całą noc.
Z tych składników wychodzą 2 porcje, więc czynność powtarzacie ;-) Najlepsze jest jak herbatniki nasiąkną serem.
Można zrobić polewę czekoladową, ale ja nie robię...
Mam nadzieję, że napisałam to w miarę logicznie ;-)

reklama
Do góry