reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcówki w kuchni

reklama
NOWY PRZEPIS NA PIZZE !!!!!
CHRUPIĄCE CIASTO i pyszny sos !!!! smakuje jak w pizzerii

ciasto:

- pol kg. maki
- pol szklanki kaszy manny
- pol kostki drozdzy

- szklanka letniej wody
- 3 lyzki oleju
- szczypta soli i cukru oraz przyprawy na pizze oregano bazylia czosnek itp.
- pomidor
- czosnek 2 zabki

skladniki wg. uznania z czym kto lubi
ja daje wedlinke
papryke
cebule
pomidora
kukurydze itp.
koncentrat pom.
bazylia oregano
zółty ser

SOS :
na ciasto:
pol sloiczka koncentratu pom. i 2 lyzki ketchupu dodajemy przyprawy takie jak oregano bazylia sol pieprz mieszamy plus 2 zabki czosnku wczesniej wycisnietego oraz 2 plastry pomidora pokrojone w kostke,
dolac wody i wymieszac

make przesiac do wysokiej miski dodac sol i cukier i troche przypraw
w kubku rozdrobnic pol kostki drozdzy, zalac ciepla woda dodac 3 lyzki oleju wymieszac
do maki po malu wlewac rozczyn drozdzowy mieszac tak aby ciasto sie nie kleilo
zrobic z niego kulke i odstawic w cieple miejsce

jak ciasto urosnie posypcie na stolnice troche kaszki mannej i uformujcie kolo lub kwadrat na blache jak kto lubi
manna jest po to by pizza byla chrupiaca
jak juz wylozycie ciasto na blache smarujemy sosem pomidowowym i rozkladamy skladniki (najpierw ser) potem inne skladniki na koniec posypac jeszcze oregano bazylia troche soli i pieprzu

pieczemy okolo 30-45min w temp. 200-250c
 
A macie jakieś przepisy na ciasta bez pieczenia? Bo mi piekarnik siada i grzeje jak chce, a nie lubię się narobić, a potem żeby nic miało z tego nie być...
 
Duża porcja:
8 paczek herbatników,
1 kg sera białego mielonego (wg mnie najlepszy jest President w "kiełbasce"),
dobre masło (NIE MARDARYNA, czy m. roślinne)
1,5 - 2 szkl. cukru (w zależności jak bardzo słodkie lubicie), może być puder, ja daję ten drobny
ew. kilka kropel olejku zapachowego
i ew. kakao.
Wykonanie:
masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Powoli wkręcać ser. Dodać olejek zapachowy. I teraz: jeśli chcesz dwukolorową podziel masą na 2 części (1/3 i 2/3). Do mniejszej dodaj kakao.
Na ścierce połóż kawałek folii aluminiowej. Na folii rozkładaj herbatniki w 3 rzędach (ja robię po 7 szt w każdym). Na to wyłóż białą masę, do dociągaj jej do końca, zostaw wolne brzegi. Na środkowy rząd ułóż drugą warstwę herbatników (na masę) i połóż masę z kakao.

Zawołaj męża do pomocy. ;-)
Złóżcie z tego długi trójkąt, zawijając najpierw jeden bok, później drugi. Zawiń w folię i do lodówki na całą noc.
Z tych składników wychodzą 2 porcje, więc czynność powtarzacie ;-) Najlepsze jest jak herbatniki nasiąkną serem.
Można zrobić polewę czekoladową, ale ja nie robię...
Mam nadzieję, że napisałam to w miarę logicznie ;-)
 
reklama
Do góry