reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcówki w kuchni

A ja dziś ulepiłam pyzy z mięsem :happy2:

wkleję przepis na super zapiekankę z kapusty.Smakowała mojemu mężowi, chrześniakowi i nawet teściowi (wszyscy trzej nienawidzą białej kapusty :-D)

[FONT=&amp] Zapiekanka z bia[/FONT][FONT=&amp]l[/FONT][FONT=&amp]ej kapusty z kurczakiem [/FONT]

[FONT=&amp]SKLADNIKI: [/FONT]
· [FONT=&amp]1 młoda kapusta[/FONT]
· [FONT=&amp]2 filety z kurczaka[/FONT]· [FONT=&amp]10 dkg boczku pokrojonego w paseczki lub kostkę[/FONT]

· [FONT=&amp]5 dkg sera żółtego[/FONT]
· [FONT=&amp]2 cebule[/FONT]
· [FONT=&amp]sól, pieprz, vegeta, sos sojowy, papryka w proszku, olej,[/FONT]
· [FONT=&amp]koperek, natka pietruszki,[/FONT]
· [FONT=&amp]2-3 łyżki majonezu[/FONT]
· [FONT=&amp]200 ml. śmietany 30%[/FONT]
· [FONT=&amp]1 łyżka mąki[/FONT]
· [FONT=&amp]1 łyżka ketchupu[/FONT]
[FONT=&amp]PRZYGOTOWANIE:[/FONT]
[FONT=&amp]Mięso pokroić na płaskie kotlety i delikatnie rozbić. Zrobić marynatę z oleju ,sosu sojowego, soli, pieprzu, papryki w proszku dokładnie wymieszać i włożyć do niej mięso odstawić na bok. Kapustę poszatkować drobno, dodać posiekaną natkę i koperek, wymieszać. Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na złoty kolor. Naczynie do zapiekania natłuścić masłem i układać w nim kolejno poszatkowaną kapustę, na kapustę rozłożyć równomiernie usmażoną cebulkę i połowę boczku, na to wyłożyć surowe mięso z marynaty, mięso posmarować majonezem. Całość zalać śmietaną wymieszaną z mąką i ketchupem, posypać startym żółtym serem, natką, koperkiem i resztą krojonego boczku. Można na wierzch położyć gdzieniegdzie kleksy majonezu. Piec w temperaturze 180-200 stopni ok 50- 60 minut[/FONT]

reklama
Kasiu i jest dobre :) Zwłaszcza pierś marynowana w sosie sojowym! Teraz robiąc kotlety z piersi najpierw mięso marynuję w sobie z przyprawami, dopiero później panieruję. dzięki temu mięso jest wilgotne i soczyste, a nie suchy wiór ;-)

A piekłyście kiedyś chleb? Macie jakieś dobre sprawdzone przepisy?
Jakoś zapragnęłam upiec jakiś domowy chlebek.

Coleta ja dziś zrobiłam zakwas, a w piątek będę piekła chleb z przepisu koleżanki (jadłam, bardzo mi smakował):
1 kg mąki tortowej (typ 450) lub ½ kg maki żytniej i ½ kg mąki pszennej

• ¾ szklanki siemienia lnianego
• ¾ szklanki otrąb pszennych lub żytnich
• ¾ szklanki płatków owsianych (grubych)
• ¾ szklanki ziaren słonecznika
• 2 łyżki soli
• zakwas
• 1 litr i szklanka przegotowanej letniej wody
Wszystko dobrze wymieszać na sucho. Dolać litr wody, wymieszać łyżką drewnianą.
Pozostałą szklankę wody dodać wg uznania (ciasto musi być dość rzadkie). Dalej mieszać
mikserem końcówkami hakowymi ok. 10 min. Odłożyć zakwas ¾ słoika, zamknąć i wstawić do
lodówki (może stać do dwóch tygodni). Do wysmarowanych smalcem blaszek przełożyć ciasto
chlebowe. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 10 godzin.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200º C i piec w takiej temperaturze godzinę i

piętnaście minut. Jeżeli za mocno będzie się przypiekał wierzch wyłączyć górną grzałkę na 15
minut. Po upieczeniu posmarować wodą i odparować lub wyjąć z piekarnika i posmarować olejem

Pączki na serku homogenizowanym Składniki na pełny duży talerz:

• 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia
Dodatkowo:
  • drobny cukier do wypieków wymieszany ze zmielonym cynamonem (na 100 g cukru 2 łyżeczki cynamonu)
Serek wymieszać z jajkami (można roztrzepać rózgą kuchenną). Dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól. Dokładnie wymieszać widelcem. W szerokim i płaskim garnku rozgrzać olej do temperatury 175ºC. Niewielką łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej, od czasu do czasu maczając ją w odłożonym oleju (by ciasto nie kleiło się do łyżki). Smażyć do złotego koloru. Usmażone pączki odkładać na bibułkę do odsączenia. Jeszcze ciepłe obtoczyć w drobnym cukrze.
Smacznego :-).

jutro tłusty czwartek - spróbuję przepisu mama290 na pączki no i oczywiście tradycyjnie muszą być oponki! mój mąż je wprost uwielbia :)

reklama
Aaaaaach, oponki. Mi zawsze będą się kojarzyć z moją babcią. Jako, że ma ser prawie na co dzień to robi je na każdą niedzielę :tak:

Do góry