reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcówki w kuchni

reklama
A ja wrzucam przepis, który znalazłam w necie kiedyś. Szukałam go, bo kiedyś w pracy przywieźli nam tą zupę na obiad i oszalałam. W sobotę zrobiłam gar chyba 6-ciolitrowy :sorry2:
i całej rodzinie bardzo smakowała. Zostało mi jeszcze połowę to zawekowałam w słoikach i mąż sobie teraz odgrzewa. Acha, dla lubiących pikantnie opcjonalnie więcej przypraw. Ponieważ ja nie miałam w domu przyprawy meksykańskiej ani ostrej papryczki to dodałam więcej papryki słodkiej, ostrej mielonej i miałam jeszcze jakąś piknatną przyprawę przywiezioną z Grecji. Aaa i jeszcze: poniższy przepis jest gdzie na 3 litry, a jak dodacie więcej wody to będzie trochę rzadsze, jak kto woli.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym - SKŁADNIKI:
· ½ kg mięsa mielonego
· 1 puszka kukurydzy
· 1 puszka czerwonej fasoli
· 1 puszka białej fasoli
· 1 puszka pomidorów
· 3 ząbków czosnku
· 2 cebule
· 1 opakowanie przyprawy do potraw meksykańskich
· 1opakowanie papryki słodkiej
· 2 kostki rosołowe
· 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
· 2 łyżeczki ziół prowansalskich
· 1 łyżeczka bazylii
· liść laurowy
· ziele angielskie
· sól, pieprz, magii
· zielona pietruszka
Zupa meksykańska z mięsem mielonym - PRZYGOTOWANIE:
Zawartość puszek wraz z wodą wlać do dużego garnka (fasola czerwona, biała, kukurydza pomidory). Dolewamy około 0,75l wody i dodajemy kostki rosołowe, sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy oraz pół opakowania papryki słodkiej. Gotujemy na małym ogniu. Mięso mielone podpiekamy na patelni wraz z całym opakowaniem przyprawy meksykańskiej, następnie dodajemy posiekaną cebulkę i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pokrojoną drobno papryczkę i dalej smażymy, do miękkości warzywek. Dodajemy pozostałą część słodkiej papryki, zioła prowansalskie i bazylię, dokładnie wymieszać i przełożyć do gotujących się warzywek. Następnie na patelnię wlewamy około szklankę wody i dodajemy 2 łyżeczki koncentratu oraz przeciskamy 3 ząbki czosnku, doprowadzamy do wrzenia i wlewamy do zupy. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i magii. Zupę posypujemy zielona pietruszką i podajemy pieczywem bądź ryżem.

Kota ja miałam dzisiaj robić, tyle, że Jakub się do truskawek dosadził i starczyło na ryż z truskawkami :-D

ja robię knedle z ciasta na pierogi :-)

reklama
Ciesze sie ze moje przepisy smakuja wiec daje kolejny :)

Super szybka Surowka porowa:
Pol sredniej kapusty pekinskiej
1/3 sredniej marchwi
tak z 5 cm pora

Kapuche kroimi drobno dodajemy ztarta marchew i drobno pokrojona pore
majezon tak z 3 lyzki ( lub jogurt nat.) jednak lepsza jest z majezonem :)
sol pieprz oregano bazylia i merdamy

Takze zrobila furore bo jest prosta szybka i pyszna :)

Do góry