reklama
H
Huuuura
Gość
Taki mi się w domu znalazł 
aniolek1986
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 2 Grudzień 2012
- Postów
- 737
hej kochane dzis moja mamcia troche pichci w kuchni i wynalazla przepis taki:
USTA ADAMA - MojeGotowanie.pl - Przepisy - Desery - USTA ADAMA
nazwa super USTA ADAMA
jak narazie zapach po domu sie unosi nieziemski
USTA ADAMA - MojeGotowanie.pl - Przepisy - Desery - USTA ADAMA
nazwa super USTA ADAMA
jak narazie zapach po domu sie unosi nieziemski
Filet kroję na cieńsze plastry i bardzo delikatnie rozbijam. Solę, pieprzę.
Szpinak: na patelni rozgrzewam masło, dodaję ząbek, albo więcej czosnku i pół serka topionego. Filet smaruję cienko szpinakiem, na brzegu układam cienkie paski fety i pokrojonego w paski suszonego pomidora. Od tego boku zaczynam zwijanie roladki, wciskając boki do środka, żeby farsz nie wypłynął. Żeby roladki ładnie trzymały formę zawijam ścisło w folię spożywczą i robię z tego "cukierka". Mocno ściśnięte roladki trzeba włożyć na godz do lodówki, wtedy zachowają kształt. Później obsmażam na patelni i do piekarnika. W ten sposób roladki nie tracą kształtu. Jak mam na wierz układam prosciutto, ale cienko pokrojony boczek wędzony też się sprawdza. Czasem rolady wychodzą sporawe, więc podając kroję w grube plastry i każdy bierze ile zje. A z pieczonymi ziemniakami smakuje super!
Anka, wielkie dzięki za przepis! Dziś robiłam i wyszły rzeczywiście genialne. Bardzo fajne połączenie smaków.
anka-skakanka
Fanka BB :)
coleta cieszę się, że ci smakowało 
aniolek1986
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 2 Grudzień 2012
- Postów
- 737

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (lub 300g)
- 4 żółtka
- łyżka spirytusu (może być też ocet 6%, ale ja daję zawsze spirytus)
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
- ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
- olej lub smalec do smażenia
- cukier puder do posypania (lub cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym)
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Kolejno przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15min. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając go, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem). Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków.
- Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. Ważne jest, aby ciasto i blat posypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto pokroić najpierw na paski grubości ok. 3- 4cm, kolejno na prostokąty lub równoległoboki (o długości ok. 9- 10cm. Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały). Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.
anka-skakanka
Fanka BB :)
Aniołek aż ślinka cieknie!!!
reklama
kota-behemota
Q & H team
Aniołek, zrobiłam kilka dni temu Twoją kebabową sałatkę, REWELACJA, już tego samego dnia jej nie było
pycha.
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 70
- Wyświetleń
- 7 tys
G
Podziel się: