Czyli nie tylko u mnie brzuch tak ma może rzeczywiście to też już taki czas. Cieszę się, że z córeczka wszystko dobrze to troszkę się uspokoisz. Ale szyjkę to miałaś super długą, moja normalnie ma 39mm takze wowZ tym brzuchem to też mam tak, że jak trochę więcej porobię to czuję, że jest taki ciężki.... normalnie go nie czuję jakoś bardzo a po takim aktywnym dniu już tak. Ale to podobno normalne Może musimy częściej odpoczywać?
No właśnie stresowałam się przez dwie plamki w serduszku ... Na wizycie w 16tc były torbielki w główce i plamka w serduszku. Wynik nifty ok. W 20tc na połówkowych badaniach nie było już torbiele w główce, ale w serduszku pokazała się druga plamka. Dziś w 24tc na usg lekarz nie widział już żadnej z tych plamek w sercu... Na echo pójdziemy, bo na termin czekamy od miesiąca, choć lekarz prowadzący mówi, że według niego struktura i praca serduszka jest w porządku a plamek on już nie widzi (a ma dobry sprzęt i umiejętności, bo wszystkie prenatalne robimy u niego). Przez to właśnie się tak stresowałam... Od początku ciąży jakieś problemy, najpierw miałam krwiaka, brałam duphaston, potem te torbielki i kropki w sercu. Dziś pierwszy raz usłyszałam, że moja córka ma dobre warunki do rozwoju i wzrostu Szyjka mi sie trochę skróciła, bo ma 37mm a miała 46mm, ale też ostatnio się nie oszczędzałam... Zdjęcia nie mamy, bo Natka zasłoniła się rączkami i zasnęła 5 min lekarz probowal ją obudzić stukając w brzuch, ale jedyne co zrobiła to odwróciła się plecami i odpuściliśmy także Dziś 720g i 50 centyli
@Mama3Kinga Mam nadzieję, że u Was ta kropeczka w serduszku też zniknie
reklama
Konsultowałam to z kuzynką, która urodzila dzieci praktycznie rok po roku i ona też mówi, że mimo, że brzuszek jeszcze nie był duzy to jak przesadziła z aktywnością to czuła ciężar brzuszka albo miała takie spinanie brzucha.Czyli nie tylko u mnie brzuch tak ma może rzeczywiście to też już taki czas. Cieszę się, że z córeczka wszystko dobrze to troszkę się uspokoisz. Ale szyjkę to miałaś super długą, moja normalnie ma 39mm takze wow
A co do szyjki to nawet nie wiedziałam, że miałam taką długą Lekarz mi po prostu mówi "na tym etapie ciąży jest ok"
Dziewczyny nie wiem czy już tu rozmawiałyście o wózkach... my wczoraj oglądaliśmy wózki po raz pierwszy w życiu. Facet w sklepie pokazał nam cybexa, venicci, uppababy i bugaboo. Wstępnie spodobał nam się uppababy vista, nie jest może tak dopracowany pod względem wizualnym jak venicci, ale jednak jakość wykonania i praktyczne rozwiązania przemawiają za tym wózkiem. Bugaboo niby jeszcze lepszy, ale wizualnie to juz duzo gorzej niz uppa a cena ok 1000 zl więcej. Czy któraś z Was miała do czynienia z wózkiem uppa?
Fajnie, że masz kuzynkę do konsultacji. Z wózkiem niestety nie pomogę bo w moim bliskim otoczeniu praktycznie wszyscy mieli cybex i chwalili. Ja też byłam bardzo nakręcona na tą firmę ale jak zobaczyłam na żywo to dla mnie był mało zwrotny i nie urzekła mnie jego historia. Stąd my poszliśmy w muuvo, fajnie mi się prowadził i wizualnie też pasował. A dodam że o muuvo to wogole nie myślałam bo jak czytalam jakiekolwiek opinie to wlasnie zastanawialam sie nad cybex. Ja tez szukalam wozka, ktory bedzie lekki ze wzgledu na moj kregoslup. Zamówiłam i czekam kiedy zadzwonią że mogę odbieraćKonsultowałam to z kuzynką, która urodzila dzieci praktycznie rok po roku i ona też mówi, że mimo, że brzuszek jeszcze nie był duzy to jak przesadziła z aktywnością to czuła ciężar brzuszka albo miała takie spinanie brzucha.
A co do szyjki to nawet nie wiedziałam, że miałam taką długą Lekarz mi po prostu mówi "na tym etapie ciąży jest ok"
Dziewczyny nie wiem czy już tu rozmawiałyście o wózkach... my wczoraj oglądaliśmy wózki po raz pierwszy w życiu. Facet w sklepie pokazał nam cybexa, venicci, uppababy i bugaboo. Wstępnie spodobał nam się uppababy vista, nie jest może tak dopracowany pod względem wizualnym jak venicci, ale jednak jakość wykonania i praktyczne rozwiązania przemawiają za tym wózkiem. Bugaboo niby jeszcze lepszy, ale wizualnie to juz duzo gorzej niz uppa a cena ok 1000 zl więcej. Czy któraś z Was miała do czynienia z wózkiem uppa?
przyszła mama 2023
Zaciekawiona BB
Cześć dziewczyny
U mnie też na badaniach połówkowych wyszło ognisko hiperechogenne. Doktor powiedział, że to nie jest wada serca i żeby się tym nie martwić. Praca i budowa serca jest ok. Nie dostałam żadnego skierowania na echo serca. Doktor powiedział, że niektóre ciąże tak mają. Powiedział, że mamy teraz lepsze sprzęty i wychodzą czasem takie rzeczy. Uspokoił mnie, że powinna ta kropeczka się wchłonąć do końca ciazy. Zdarza się także, że dzieci się rodzą z tym ogniskiem i wchłania im się do pierwszego roku życia.
Dajcie znać jak będziecie po badaniach bo jednak mimo to że Doktor mnie uspokajał to trochę o tym myślę.
U mnie też na badaniach połówkowych wyszło ognisko hiperechogenne. Doktor powiedział, że to nie jest wada serca i żeby się tym nie martwić. Praca i budowa serca jest ok. Nie dostałam żadnego skierowania na echo serca. Doktor powiedział, że niektóre ciąże tak mają. Powiedział, że mamy teraz lepsze sprzęty i wychodzą czasem takie rzeczy. Uspokoił mnie, że powinna ta kropeczka się wchłonąć do końca ciazy. Zdarza się także, że dzieci się rodzą z tym ogniskiem i wchłania im się do pierwszego roku życia.
Dajcie znać jak będziecie po badaniach bo jednak mimo to że Doktor mnie uspokajał to trochę o tym myślę.
CześćCześć dziewczyny
Ja nie dostałam skierowania na echo serca, bo to ognisko nie jest wskazaniem do tego badania na NFZ. Lekarz prowadzący nam po prostu zalecił zrobienie echa. Ja zapisałam się na prywatną wizytę i ponad miesiąc czekam na termin. W środę wieczorem mamy badanie, ale już na ostatnim kontrolnym usg u mojego lekarza nie było widać żadnego ogniska w serduszku (miesiąc temu były dwa, po jednym w każdej komorze). Zrobil nam też badanie dopplerowskie i też wszystko wyszło ok, ale dla pewności idziemy jeszcze na echo
Mnie też lekarz uspokajał, że to nie świadczy o wadzie serca, jeśli budowa i praca serca są ok. Mówił też, że powinno się wchlonąc do końca ciąży. W necie czytałam, że rzadko te ogniska się wchłaniają, a jednak stało się tak jak mówił lekarz Trzymam za Was kciuki, bo wiem jaki to jest stres
Ja z uwagi na cukrzycę dostałam skierowanie na NFZ ale się nie dodałam bo nie ma terminów. Idę na III trymestr .Cześć
Ja nie dostałam skierowania na echo serca, bo to ognisko nie jest wskazaniem do tego badania na NFZ. Lekarz prowadzący nam po prostu zalecił zrobienie echa. Ja zapisałam się na prywatną wizytę i ponad miesiąc czekam na termin. W środę wieczorem mamy badanie, ale już na ostatnim kontrolnym usg u mojego lekarza nie było widać żadnego ogniska w serduszku (miesiąc temu były dwa, po jednym w każdej komorze). Zrobil nam też badanie dopplerowskie i też wszystko wyszło ok, ale dla pewności idziemy jeszcze na echo
Mnie też lekarz uspokajał, że to nie świadczy o wadzie serca, jeśli budowa i praca serca są ok. Mówił też, że powinno się wchlonąc do końca ciąży. W necie czytałam, że rzadko te ogniska się wchłaniają, a jednak stało się tak jak mówił lekarz Trzymam za Was kciuki, bo wiem jaki to jest stres
No wydaje mi się, że z terminami na NFZ może być trudno skoro prywatnie czekałam ponad miesiąc... A z drugiej strony to nie jest tak, ze w ciazy na wizyte u specjalisty powinno się czekać maksymalnie tydzien?Ja z uwagi na cukrzycę dostałam skierowanie na NFZ ale się nie dodałam bo nie ma terminów. Idę na III trymestr .
Prowadzisz ciążę na NFZ? Jak to wygląda z tymi trzema najważniejszymi badaniami usg? Masz wtedy skierowanie do ginekologa z certyfikatem? Wizyty są co miesiąc czy rzadziej? U mnie w okolicy jest tylko jedna fajna Pani doktor, u której rozważałabym powadzenie ciąży na NFZ, tylko właśnie trudno sie do niej dostać. Od początku chodziłam prywatnie... a i tak trafiłam na nieempatycznego dupka i w 7tc zmieniłam lekarza. No i wizyty średnio co miesiąc, wszystkie badania prywatnie... to są ogromne pieniądze, a stres jeszcze większy. Cieszę się, że to już 26tc, za niecały miesiąc mam usg 3 trymestru i ostatnia prosta...
W poradniach ciążowych też termin 7 dni nie obowiązuje. I i Ii trymestr miałam za darmo z uwagi na cukrzycę i krzepliwość. Badania za darmo. Wizytę prowadzę NFZ i prywatnieNo wydaje mi się, że z terminami na NFZ może być trudno skoro prywatnie czekałam ponad miesiąc... A z drugiej strony to nie jest tak, ze w ciazy na wizyte u specjalisty powinno się czekać maksymalnie tydzien?
Prowadzisz ciążę na NFZ? Jak to wygląda z tymi trzema najważniejszymi badaniami usg? Masz wtedy skierowanie do ginekologa z certyfikatem? Wizyty są co miesiąc czy rzadziej? U mnie w okolicy jest tylko jedna fajna Pani doktor, u której rozważałabym powadzenie ciąży na NFZ, tylko właśnie trudno sie do niej dostać. Od początku chodziłam prywatnie... a i tak trafiłam na nieempatycznego dupka i w 7tc zmieniłam lekarza. No i wizyty średnio co miesiąc, wszystkie badania prywatnie... to są ogromne pieniądze, a stres jeszcze większy. Cieszę się, że to już 26tc, za niecały miesiąc mam usg 3 trymestru i ostatnia prosta...
słoneczko91
Zaangażowana w BB
Hej pytanie do mam które są już po krzywej cukrowej wiecie może jakie są normy? Mi wyszło na czczo 97 a jak szukam norm to niby jest do 100 a na niektórych stronach do 92. Dzisiaj odebrałam wyniki jutro wizyta to pewnie wszystkiego się dowiem, ale jestem ciekawa jak to było u Was
reklama
Dla ciężarnych na czczo do 92 więc dostaniesz skierowanie do diabetolog i stwierdzi że masz cukrzycę ciążowąHej pytanie do mam które są już po krzywej cukrowej wiecie może jakie są normy? Mi wyszło na czczo 97 a jak szukam norm to niby jest do 100 a na niektórych stronach do 92. Dzisiaj odebrałam wyniki jutro wizyta to pewnie wszystkiego się dowiem, ale jestem ciekawa jak to było u Was