reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2023

Czy zastanawialiście się pod czym będzie spał maluszek latem (otulacz,śpiworek, rożek)? To nasz pierwszy bejbis i nie wiem jak to wygląda
Mój pierwszy syn urodzil się w sierpniu, w dzień przykrywałam go pieluszka a na noc bawełnianym kocykiem i było w porządku. Teraz myślę, że zakupię taki bawełniany otulacz i zobaczę czy się sprawdzi, bo starszy nie lubił być mocno owinięty wkurzał się

reklama
I powiem Wam, że coraz częściej czuje ruchy małego człowieka i już zapomniałam jakie to jest fajne.
Jak to rozpoznać? U mnie 16+2 i dziś jedząc słodkie ciasto poczułam takie jakby pulsowanie z lewej strony podbrzusza. Najpierw się wystraszyłam, że to bol, ale szybko minęło No u nie bolało mimo wszystko 😅 za jakieś pół godziny znowu to poczułam, potem jeszcze raz i jeszcze... myślałam że może mięsień mi drży albo się przeciążyłam, wieczorem brałam prysznic i jak tylko zmoczylam ciało ciepłą wodą to znowu poczułam takie pulsowanie, ale trwało chwilę dłużej 😃 zastanawiam się czy to już to, czy jeszcze nie :) trudno mi opisać dokładnie to uczucie, ale dziś pojawiło się wielokrotnie a wcześniej nigdy
Ja dziś nawet nieźle się czuje. Nawet byłam z dziećmi na sankach. Wczoraj miałam kiepski dzień. Robiłam porządki w szafie i "o tych spodni to nawet nie miałam na sobie, a w tamte to się nie zmieszczę już" i wiem że w ciąża i że nie pierwsza już, ale jakoś strasznie mi ciężko się przyzwyczaić że dupsko mi rośnie i wskazówka na wadze się dziwnie przesuwa 😔🤔. I jak stanę przodem albo tyłem przed lustrem to jest nawet ok, ale jak bokiem to luuudzie....jakbym zjadła piłkę lekarską a to dopiero 18/19 tydzień
Ja jestem w pierwszej ciąży, całe życie byłam na diecie i ćwiczeniach, a nagle muszę zaakceptować, że waga rośnie 🙈 Przytyłam w sumie 3,5-4kg, nawet dopielam się ostatnio w jeansy sprzed ciąży, oczywiście ich nie noszę bo są za bardzo dopasowane i uciskałyby brzuch... nie martwię się o wagę, najważniejsze jest dziecko, ale też sie boję jak będę wyglądać.... 😵‍💫

My po woli zaczynamy kompletować grubszą wyprawkę bo to pierwsze dziecko wiec musimy kupić wszystko od podstaw 🙈 Mamy już mebelki, łóżeczko, dostawkę do łóżka u nas drewniana. Wózek zdecydowaliśmy się na Anex e-typ, nosidełko z bazą samochodową Isofix, butelki do karmienia, jakaś kołderka. Kupujemy wcześniej bo wszystko jest bardzo drogie i na ostatnia chwile na pewno zaboli wydać duża kwotę a tak rozkłada się na miesiące :D Na razie wszystko uniwersalne bo nie znamy płci dziecka ale czuje że to dziewczynka a mąż liczy na synka 😁 Jeśli chodzi o ciuszki już się nie mogę doczekać zakupów, już szukam uniwersalnych w beżach bo one bada pasować i do chłopca i dziewczynki. No i szukam elektronicznej niani ale doszłam do wniosku że kupimy na ostatnia chwile żeby miała jak najdłuższa gwarancje. Mamusie jak się czujecie ? Mnie ostatnio boli głowa 🙈
O proszę, my jeszcze sie nie zabieramy, ciąża z pewnym ryzykiem więc woleliśmy nie kompletować pewnie zaczniemy za ok miesiąc, my to ciągle teraz po lekarzach latamy, okazuje się że chyba i ginekolog będę musiała zmienić mam w Luxmed wybrana i myślałam że będzie mi łatwiej ją umówić jak będzie prowadzić moja ciążę a tu w ciągu 3 tyg żadnych wolnych wizyt sprawdzam codziennie rano czy ktoś nie zrezygnował 🤦 a jak zadzwonili do mojej ginekolog czy mogą mnie dopisać to nie wyraziła zgody 😳 i co 3tygodnie ciągle problem 😏 specjalnie opłacalam prywatną opiekę roczna by nie było takich problemów a tu teraz gorzej jak z NFZ więc chyba czeka mnie zmiana 😏 czy ktoras z Was też korzysta z takiej opieki i też macie ten problem?

My po woli zaczynamy kompletować grubszą wyprawkę bo to pierwsze dziecko wiec musimy kupić wszystko od podstaw 🙈 Mamy już mebelki, łóżeczko, dostawkę do łóżka u nas drewniana. Wózek zdecydowaliśmy się na Anex e-typ, nosidełko z bazą samochodową Isofix, butelki do karmienia, jakaś kołderka. Kupujemy wcześniej bo wszystko jest bardzo drogie i na ostatnia chwile na pewno zaboli wydać duża kwotę a tak rozkłada się na miesiące :D Na razie wszystko uniwersalne bo nie znamy płci dziecka ale czuje że to dziewczynka a mąż liczy na synka 😁 Jeśli chodzi o ciuszki już się nie mogę doczekać zakupów, już szukam uniwersalnych w beżach bo one bada pasować i do chłopca i dziewczynki. No i szukam elektronicznej niani ale doszłam do wniosku że kupimy na ostatnia chwile żeby miała jak najdłuższa gwarancje. Mamusie jak się czujecie ? Mnie ostatnio boli głowa 🙈
Aaa odnośnie bólu głowy ostatnie dni w końcu spokój dotychczas od samego początku miałam już 3 ogromne migreny i prawie codziennie ból głowy mogłabym na palcach u rąk policzyć ile dni mnie nie bolała 😔

Mamusie czy pijecie kawę w ciąży ? Mojej szwagierce lekarz powiedział że może wypić jedna filiżankę dziennie, sama zapomniałam się dopytać i może to nie mądre ale pije rozpuszczalna z bardzo malutkiej i płaskiej łyżeczki z duża ilością mleka mam nadzieje że to nie zaszkodzi dzidziusiowi. W herbacie tez jest kofeina a lekarz pozwoli mi ja pic jak spytałam czy nie pije za dużo. Robiłam cały dzbanek z cytryna ale później zgaga i jakoś się odzwyczaiłam.
I tu o właśnie nie powinno się przekraczać ok200mg dziennie i pamiętać trzeba że kofeina jest w różnych produktach, nie tylko kawa ale herbata, czekolada, napoje gazowane itd zależne jest to od tego jak kto się odżywia ale też nie jest polecaną 🙂 mnie kawosza prawie od początku ciąży od kawy odrzucało, mysle że i dobrze ale okropne uczucie niskociśnieniowiec i bez kawy 🙃 kiedyś piłam po 3-4 filiżanek a nagle nic, normalnie spałam na stojąco 😅 ale od pewnego czasu mnie nie odrzuca i dziś wypiłam mała mrożona słabsza aaale miałam nagle energii 🙃😜

Ja ostatnio myślałam właśnie o kołderce bo jak będzie gorąco czy dziecko będzie spało pod kołderką czy raczej myśleć o czymś innym? Pierwsze dziecko nie bardzo wiem co tak naprawdę będzie potrzebne na początek. I czy ciuszki szykować bardziej z długim czy z krótkim rękawem. Bo patrząc na rozmiary 50 i 56 to są i takie i takie. Noworodek musi mieć ciepło, ale ciotka mówiła że ubierać dziecko tylko 2 do 5 stopni cieplej niż siebie, ale czy to prawda? Bo ja zawsze z krótkim rękawem czy zima czy lato i tak myślę czy brać te słowa do siebie?
A czy kołderki nie są niezalecane dla noworodków? Czytałam że nie powinno się że bardziej otulacze bo z kolderka może maleństwo sobie nie poradzić

Co do bólów mam podobnie, też się martwiłam bo powinno tylko ciągnąć, w poniedziałek miałam wizytę pani dr tłumaczyła że okres od 13 do 18 tygodnia dziecko rośnie najszybciej dlatego takie bóle, macica i więzadła pracują na pełnych obrotach. Kazała się nie martwić. Mnie dodatkowo łapie ból gdy mam pęcherz pełny (chodź moja ginekolog jest starej daty i nie jest na bieżąco z nowościami w ginekologii) pozostaje mi jej słuchać. Prenatalnych i NiFTY wszystko wyszło super chyba nie ma się czym martwić.
A mnie totalnie nic a bałam się bo mam problemy z lędźwiowym ale to mam dalej tak samo jak wcześniej ale żadnego ciągnięcia a dzidzia niby wielkości jak być powinna aktualnie jesteśmy 18+4 i na razie tylko jak dotykam brzucha to czuję że już jest twardszy ale brzuchola to już mam 🤭 i ostatnio poczułam tzw motylkowanie ❤️

reklama
Cześć dziewczyny 😀
Jak się dzisiaj czujecie ? U mnie szaro, buro i ponuro ale dzień od razu stał się lepszy ponieważ pierwszy raz poczułam ruchy maleństwa ☺️🥰 To takie delikatne muśnięcia, przypominające bulgotanie w brzuszku ale o wiele delikatniejsze. A jak to jest u was mamusie ?
Też ostatnio poczułam ❤️

Do góry