reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy 2023

To jednak w Irlandii jest pod tym względem lepiej, w zależności od pracodawcy albo masz przez 6 miesięcy taki zasiłek albo pełna wypłatę a później mozesz 4 miesiące wziąć bezpłatny macierzynski. Zawsze narzekam ze w UK domy, samochody, jedzenie tańsze ale czasem jednak w irlandii jest lepiej 😜
L4 na ciążę tez nie ma, pracuje się do 2 tyg przed planowana data porodu ale za to jest płatne chorobowe.
Kurcze niby w pl narzekamy a pracownik l4 i maciezynski ma jak pączek w maśle 😄🙈 nie wyobrażam sobie pracować w ciazy w przedszkolu do końca 🤯 chyba że nauczyciele maja tam inaczej przecież to są te same zarazki od dzieci itp. Oczywiście pracownicy małych firm maja najgorzej i tutaj jest bardzo źle u nas... :(
w sumie fajnie mieć urodziny w wakacje chociaż moje dzieciaki zawsze ubolewaly nad tym,że nie mogą przynieść do szkoły cukierków z okazji urodzin :)
Ja mam w wakacje i miało to dwie strony medalu, imprezy na ogrodzie grill itp ale czasami wszyscy byli na wakacjach i kogo tu zaprosić 😕😄😄
Mi jak z palca zmierzyła miałam 98 więc byłam zdziwiona przeważnie mam 70-80 na czczo a później z krwi wyszło mi 79 . Tak więc mniej niż z palca. Tak samo u diabetyka na innym glukometrze inny pomiar niż na moim. Trzymam kciuki ✊
Ja miałam z palca 92 a z krwi 80🤔 ale w normie wszystko
Jakbym miała za mało stresu to właśnie zobaczyłam ze śluz mam zabarwiony delikatnje na brązowo- różowo 🤦🏽‍♀️ mam nadzieje, że to kwestia odstawienia luteiny.
Stres mi teraz wzrósł do maksimum 😭
Dziś masz wizytę może zadzwoń do lekarza poinformuj go
Ciężko stwierdzić co tam widziała :p u nas 13+4 jak dobrze pamiętam był siusiak i moszna widoczna. Z dziewczynami podobno jest tak, że może coś tam wyrosnąć hehe o okazać się chłopak, ale jak już jest siusiak to niby małe prawdopodobieństwo że będzie jednak dziewczynka
U mnie od razu widać więc chyba nie będzie pomyłki ze to chłopak 🙈 ______________________________________________ _Zaraz zbieram się na wizytę do mojego lekarza wczoraj niby przez sekundę słuchałam małego ale ten lekarz z tym łożyskiem mnie zestresowana, choć wydaje mi się że nie mam przodującego, jest na przedniej ścianie a to różnica chyba. Mam nadzieję że wszystko ok...

Ostatnia edycja:
reklama
Ponieważ podczas operacji rozcinają miesnie brzucha i po operacji są tak osłabione że może być ciężko hamować a w szczególności to się dotyczy hamowania awaryjnego. Gdybym prowadziła i miala wypadek moje ubezpieczenie by tego nie przyjęło.
W irlandii tez przy cukrzycy ciążowej należy zgłosić to do ubezpieczalni i jest taka zasada ze należy zdać cukier przed prowadzeniem pojazdu ale nie myślę że wiele kobiet się tego trzyma.
Też miałam na wypisie ze szpitala zakaz prowadzenia przez 6 tyg.

Tak teraz każda kobieta po porodzie ma macierzyński. Jeśli nie z ZUS to albo wypłaca KRUS 1000 zł w przypadku rolników albo OPS też 1000 zl
A tak z ciekawości zapytam skoro wiesz więcej bo znam dziewczynę która pracowała na umówię zlecenie do 4 mięs bo pewnie l4 bezpłatne by miała a teraz ona dostaje jakieś macierzyński czy nic 0 ewentualnie jakieś kosikowe 1000 zł? I 500+???

Czy ja wczoraj pisałam,że mam mdłości ale bez wyrzutu na zewnątrz ? 🙈 No to dziś rano był porządny wyrzut 😁 A dziś ju mnie 14+2, to chyba już oficjalny drugi trymestr? 🙂

@ewkm współczuję nerwów 😔 Dobrze,że miałaś wcześniej zrobione Nifty. Jednak ta Pappa może naprawdę narobić niepotrzebnego stresu w ciąży... Co ostatecznie zdecydował Twój lekarz prowadzący? Zostajecie przy dobrym wyniku Nifty czy chce Cię mimo to kierować na amnio?
Ja jestem na heparynie i akardzie, mam złą krzepliwość. mój lekarz zasugerował mi że te wyniki pappa przez to takie złe, a z dzieckiem mówi że jest wszystko ok przy tych zespołach jest wielowadzie a po tym ani śladu w usg. Poza tym sugerował nie wprost że moje dziecko nie przeżyje amnio, że trzeba do tego odstawić leki.

Ja musze powiadomić pracodawcę że nie wrócę w maju do pracy bo jestem w kolejnej ciąży. Pewnie będzie niezadowolony bo ponoć miał już wobec mnie jakieś plany. Przepracowałam 12 lat na tym stanowisku i byłam przez ten czas tylko 3 razy na chorobowym i teraz jestem na macierzyńskim. Ogólnie nie mam wyrzutów sumienia że nie wracam chociaż na mnie czekają. Myślę że sobie zapracowałam na to przez tyle lat. No i ja to budżetówka więc trochę inaczej niż w prywatnej firmie.

A tak z ciekawości zapytam skoro wiesz więcej bo znam dziewczynę która pracowała na umówię zlecenie do 4 mięs bo pewnie l4 bezpłatne by miała a teraz ona dostaje jakieś macierzyński czy nic 0 ewentualnie jakieś kosikowe 1000 zł? I 500+???
Ten 1000 zł to jest właśnie tzw kosiniakowe a rzeczywiście wlasciwa nazwa to świadczenie rodzicielskie. Jeśli złożyła wniosek to napewno dostaje a 500+ jest dla wszystkich więc jej miesięczna wypłata to 1500 zl

Ja jestem na heparynie i akardzie, mam złą krzepliwość. mój lekarz zasugerował mi że te wyniki pappa przez to takie złe, a z dzieckiem mówi że jest wszystko ok przy tych zespołach jest wielowadzie a po tym ani śladu w usg. Poza tym sugerował nie wprost że moje dziecko nie przeżyje amnio, że trzeba do tego odstawić leki.
Skoro USG wyszło dobrze i wynik Nifty jest prawidłowy to tego się trzymajmy i lekarz musi mieć rację 🙂 👍 W końcu Pappa to tylko statystyka..

reklama
A ja zawsze się cieszyłam, że w swoje urodziny nie muszę wstawać rano i iść do szkoły 🤣
Ja do tej pory biorę urlop na każde urodziny 😂 żeby mieć poczucie, ze nie marnuje życia w pracy, a jestem z sierpnia to zazwyczaj jest piękna pogoda i można coś porobić ;-)
Ufff nadrobiłam wczorajszy wieczór, ale nie jestem w stanie odpisywać na poszczególne wiadomości 🙈

Dziś ciężki dzień dla mnie, ale po południu mam prenatalne więc oby zakończył się dobrze ✊🏼✊🏼
Trzymam mocno kciuki za prenatalne! 🍀🍀 daj znać po :-)
Ja już po wypiciu glukozy, nie było źle. Teraz czekam. Trochę się zdziwiłam jak mi zmierzyła cukier glukometrem z palca i wyszło 113 na czczo. Ja nigdy nie miałam takiego cukru na czczo tym bardziej że jem niski IG więc trochę słabo i pewnie wyjdzie cukrzyca ciazowa 😢. W ogóle rano przy myciu zębów mnie trochę mdlilo ale po wypiciu tego ulepka właśnie nie i się zastanawiam czy z ciąża wszystko w porządku
A propos mycia zębów, żaliłam się tu kiedyś, ze nie moge być zębów, bo tak mnie ciągnie na wymioty…. Poradzilyscie mi pastę dziecięca i taka tez kupiłam…. Ale niestety u mnie działa jakiś inny mechanizm i jak tylko coś mam dłużej w buzi czego nie połykam (np sama szczoteczkę do zębów) to już mam zryw na wymioty :-/ masakrę z tym mam, więcej płuczę zeby teraz płynem, a mycie zębów to próby po 10 sek 🤦‍♀️🤦‍♀️ Nie chce wiedzieć co porobi mi się z zębami 🤦‍♀️
Ja musze powiadomić pracodawcę że nie wrócę w maju do pracy bo jestem w kolejnej ciąży. Pewnie będzie niezadowolony bo ponoć miał już wobec mnie jakieś plany. Przepracowałam 12 lat na tym stanowisku i byłam przez ten czas tylko 3 razy na chorobowym i teraz jestem na macierzyńskim. Ogólnie nie mam wyrzutów sumienia że nie wracam chociaż na mnie czekają. Myślę że sobie zapracowałam na to przez tyle lat. No i ja to budżetówka więc trochę inaczej niż w prywatnej firmie.
Ja tez budżetówka, a spodziewam się obrazy szefowej, bo u mnie niestety jest bardzo osobiste podejście do pracy ;-)

Do góry