reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy 2023

Ja przez moje ciężkie pierwsze tygodnie jem stosunkowo mało i tez jem tylko to co dam radę przełknąć. Nie jem w ogóle mięsa ani ryb niestety, bo po prostu nie dam rady. Zazwyczaj w ciągu dnia jem płatki z mlekiem (ale tylko nesquik), kanapki z serem żółtym, białym, pomidorem. Jogurty, różne owoce, lekkie sucharki. Niestety zupy mi śmierdzą i wszystko co jest smażone lub wyjdzie z tostera również. Dam radę zjeść jedynie naleśniki, frytki pieczone w piekarniku, ziemniaki z kefirem, tortillę z samymi warzywami keczupem i majonezem.
Trzeba metoda prób i błędów próbować co da się przełknąć. :)
Rozmawiałam o tym z lekarzem i mówił, żeby się tym nie martwić na razie, bo dziecko zaczyna pobierać od matki dopiero około 12 tygodnia częściowo, a całkowicie około 15 tygodnia (wcześniej samo się żywi przez ciałko żółte czy jak się to tam nazywa).
Polecam tez doraźnie na mdłości gumy Pregna Vomi - mi bardzo pomagają doraźnie.
Pozdrawiam :)
To mnie pocieszyłaś ❤️🙏 Bo też jem niewiele, a jak już - niespecjalnie zdrowo i trochę się martwię o bobasa. Zawsze miałam wyobrażenie ciąży takie, że będę się zdrowo odżywiać, będę aktywna, a tu życie szybko samo zweryfikowało moje postanowienia 🤷🏻‍♀️

reklama
To mnie pocieszyłaś ❤️🙏 Bo też jem niewiele, a jak już - niespecjalnie zdrowo i trochę się martwię o bobasa. Zawsze miałam wyobrażenie ciąży takie, że będę się zdrowo odżywiać, będę aktywna, a tu życie szybko samo zweryfikowało moje postanowienia 🤷🏻‍♀️

Ja tez miałam zawsze takie wyobrażenie, a tu proszę 🤷🏽‍♀️
Schudłam 4kg przez trzy tygodnie. Bo prawie nic nie jadłam. Teraz po mału chyba zaczyna się robić lepiej, bo chociaż czasem mam na coś ochotę.
Ale jak wczoraj powiedziałam lekarzowi, ze schudłam itp. to powiedział ze śmiechem: „No i bardzo dobrze, organizm odrzuca to czego nie chce lub co twierdzi, ze nie bedzie dla niego najlepsze. Słucha organizmu i swojej natury”
Trzeba sobie też dać trochę luzu i nie stresować się za każdym razem jak się nie zje odpowiednio czy zje coś typu fastfood. Nie karać się za to. Wszystko z umiarem i rozsądkiem.

Wierze, ze te braki apetytu, mdłości i wymioty przejdą nam wszystkim już niebawem 😍

Coś pośpieszyłam się z postem, ze przechodzą mi objawy… po południu w pracy złapały mnie takie mdłości, ze rzyg był blisko…. Wróciłam do domu to jedyne co to sie położyłam spać… jest mi zimno i już czuje ssanie… i to samo co Wy…. Na myśl o jedzeniu mi słabo, już nawet jabłka przestały mi pasować…. Wszystko smakuje mi nijak…. Nakupiłam dziś serków mozzarella, almette, wiejski…. Plus chleb orkiszowy i pomidorki koktajlowe i będę próbować coś jeść 🤷‍♀️ Jakbym miała zjeść szynkę albo kiełbasę to 🤢
Byłam wczoraj u dermatologa, bo tak tak Wam pisałam, myślałam ze zrobił mi się czyrak na pośladku…. A okazało się, ze to jakieś fatalne zapalenie mieszka włosowego🤷‍♀️ I pół tylka mnie boli od czwartku 🤦‍♀️ Ale dostałam specjalna maść, która niby można w ciąży, wiec jadę z tematem…. Na twarzy -odpukać- nie mam wyprysków, ale generalnie mam suchość skory, wiec dermatolog poleciła mi cetaphil 😌 używam od wczoraj ;-)
P.s. Prenatalne mam na NFZ 27 a prywatnie 29 i nie wiem czy iść na oba 🙈 czy wybrać lepsze?

Coś pośpieszyłam się z postem, ze przechodzą mi objawy… po południu w pracy złapały mnie takie mdłości, ze rzyg był blisko…. Wróciłam do domu to jedyne co to sie położyłam spać… jest mi zimno i już czuje ssanie… i to samo co Wy…. Na myśl o jedzeniu mi słabo, już nawet jabłka przestały mi pasować…. Wszystko smakuje mi nijak…. Nakupiłam dziś serków mozzarella, almette, wiejski…. Plus chleb orkiszowy i pomidorki koktajlowe i będę próbować coś jeść 🤷‍♀️ Jakbym miała zjeść szynkę albo kiełbasę to 🤢
Byłam wczoraj u dermatologa, bo tak tak Wam pisałam, myślałam ze zrobił mi się czyrak na pośladku…. A okazało się, ze to jakieś fatalne zapalenie mieszka włosowego🤷‍♀️ I pół tylka mnie boli od czwartku 🤦‍♀️ Ale dostałam specjalna maść, która niby można w ciąży, wiec jadę z tematem…. Na twarzy -odpukać- nie mam wyprysków, ale generalnie mam suchość skory, wiec dermatolog poleciła mi cetaphil 😌 używam od wczoraj ;-)
P.s. Prenatalne mam na NFZ 27 a prywatnie 29 i nie wiem czy iść na oba 🙈 czy wybrać lepsze?

Jak już masz umówione w takim krótkim odstępie to może idź, zawsze to dodatkowa wizyta i jak to mówi moja siostra - dodatkowe zdjęcie do albumu później 😅
Chyba, ze dasz radę przełożyć wizytę któraś żeby było z 2 tyg odstępu. Bo w 2 tyg to już dużo się może zmienić i urosnąć :)

Ja bym na razie zostawiła oba... Dobrze że masz pierwsze na NFZ zobaczysz sobie co powie lekarz i jakie ma kompetencje jeśli Cię coś zaniepokoi to pójdziesz prywatnie a jak nie to ewentualnie możesz odwołać wizytę prywatnie

Ja będę miała skierowanie na NFZ ale widzę też że mam takie USG w pakiecie medycznym PZU i zastanawiam się czy mogę to na NFZ wykorzystać na NFZ i przy okazji podać jako skierowanie z PZU 🙈

reklama
Mi wchodzą zupy, tak jak wcześniej pisałam - owoce, ostatnio w piątek o 21 zapragnęłam kebaba 😅 ale u mnie to bardziej kwestia "zjadłabym" a przyjdzie co do czego to wezmę parę gryzów i koniec 🤷‍♀️
Ja mam to samo co do zachcianek a jak już zjem to zmuli mnie bardzo, raczej pozwalam sobie na małe zachcianki, ale ograniczam ilość, jednak nie jem fastfood a niestety miałam ochotę ostatnio na McDonalda :/ ostatni raz jadłam tam 5 lat temu (nie licząc lodow)... Ale walczyłam ze sobą na szczęście😁😅

Do góry