reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2023

Jakie macie podejście do USG i tego, że nie powinno się w ciąży robić ich zbyt wiele? słyszałam, że w Polsce zbyt wiele razy kobiety robią USG, że powinny być tylko trzy. dajcie znać co o tym myślicie:)

Ja też więcej pije, więcej sikam, chcoaiz są dni z większą intensywnością dolegliwości a są takie że czuje się normalnie :)
Wczoraj jak spojrzałam na swoje sutki to byłam mocno zdziwiona ich wielkością :O u Was też już są takie duże grube i bolące? Duża różnica w ich wyglądzie u mnie występuje
No właśnie to jest ciekawa sprawa, bo mnie moja lekarka w 1 trymestrze nakazała przychodzić mi na wizyty co 2 tygodnie…. Wiec domyślam się, ze sporo będzie tych usg, ale nie wiem czy ze względu na wcześniejsze poronienie, wiek 35+ czy tak robi z każda pacjentka… trochę się spieramy o to z partnerem czy to ok, ale ufam lekarce….
Dziewczyny chodzicie do ginekologa na NFZ czy prywatnie? Ja narazie byłam na NFZ bo lekarz ma w gabinecie USG i na każdej wizycie robi. I tak się zastanawiam czy iść prywatnie też. Teraz jak byłam w 6 tc to powiedział żeby przyjść w 8 i wtedy da na badania z krwii.
Ja chodzę prywatnie, ale tylko dlatego ze po prostu chodzę do mojej lekarki już z 12 lat i po prostu jej ufam :-) i w ogóle ja lubię :-)

reklama
Właśnie niby lekarze wiedzą co robią, medycy idzie do przodu itp ale zdania są podzielone, chyba kluczem jest znalezienie dobrego lekarza.

Ja mam pakiet w luxmedzie i znalazłam lekarza z bardzo dobrym opiniami i do niego zapisałam się na pierwszą wizytę plus potem za dwa tygodnie do innego, aby porównać podejście i poglądy.
Zależy mi na tym, aby wszytsko było jak najbardziej naturalne, nie ufam w farmację i aktualnemu podejściu do leczenia ludzi.

No właśnie to jest ciekawa sprawa, bo mnie moja lekarka w 1 trymestrze nakazała przychodzić mi na wizyty co 2 tygodnie…. Wiec domyślam się, ze sporo będzie tych usg, ale nie wiem czy ze względu na wcześniejsze poronienie, wiek 35+ czy tak robi z każda pacjentka… trochę się spieramy o to z partnerem czy to ok, ale ufam
Ja mam wizyty co 3 tygodnie i myslam ze to mało 😅🤯 chodzę prywatnie bo mam stałego lekarza i mu ufam, mam za sobą juz 2 zabiegi na usuniecie polipów.. a badania zleca mi na NFZ

Właśnie niby lekarze wiedzą co robią, medycy idzie do przodu itp ale zdania są podzielone, chyba kluczem jest znalezienie dobrego lekarza.

Ja mam pakiet w luxmedzie i znalazłam lekarza z bardzo dobrym opiniami i do niego zapisałam się na pierwszą wizytę plus potem za dwa tygodnie do innego, aby porównać podejście i poglądy.
Zależy mi na tym, aby wszytsko było jak najbardziej naturalne, nie ufam w farmację i aktualnemu podejściu do leczenia ludzi.
W luxmedzie w Łodzi na umówionej wizycie nie ma USG tylko musisz oddzielnie się umawiać na USG, u Ciebie tez tak jest?

Jakie macie podejście do USG i tego, że nie powinno się w ciąży robić ich zbyt wiele? słyszałam, że w Polsce zbyt wiele razy kobiety robią USG, że powinny być tylko trzy. dajcie znać co o tym myślicie:)

Ja też więcej pije, więcej sikam, chcoaiz są dni z większą intensywnością dolegliwości a są takie że czuje się normalnie :)
Wczoraj jak spojrzałam na swoje sutki to byłam mocno zdziwiona ich wielkością :O u Was też już są takie duże grube i bolące? Duża różnica w ich wyglądzie u mnie występuje

Co do USG ja mieszkam w Niemczech i mojej mamy znajomi są procesorami ciągle powtarzają że USG w ciąży powinno być przeprowadzane max 3 ponieważ ultra dźwięki bardzo wpływają na słuch dziecka. Jestem teraz w 5 tygodniu ciąży (jutro wizyta pewnie będzie badanie)z USG chciałabym poczekać do minimum 7-8 tygodnia jednak muszę potwierdzić ciążę, aby otrzymać zakaz pracy.

Co do USG ja mieszkam w Niemczech i mojej mamy znajomi są procesorami ciągle powtarzają że USG w ciąży powinno być przeprowadzane max 3 ponieważ ultra dźwięki bardzo wpływają na słuch dziecka. Jestem teraz w 5 tygodniu ciąży (jutro wizyta pewnie będzie badanie)z USG chciałabym poczekać do minimum 7-8 tygodnia jednak muszę potwierdzić ciążę, aby otrzymać zakaz pracy.

Profesorami*

Dziewczyny chodzicie do ginekologa na NFZ czy prywatnie? Ja narazie byłam na NFZ bo lekarz ma w gabinecie USG i na każdej wizycie robi. I tak się zastanawiam czy iść prywatnie też. Teraz jak byłam w 6 tc to powiedział żeby przyjść w 8 i wtedy da na badania z krwii.
Chodzę prywatnie, bo akurat do mojego lekarza mam zaufanie, a on tylko w taki sposób praktykuje.
Sporo oszczędzam za to na badaniach, bo większość mogę zrobić na pakiet medyczny z pracy.

reklama
Zaczyna mnie mega stres łapać przed czwartkowym USG. W pracy nie mogę się skupić. Jak ja przeżyje jeszcze te dwa dni! Nastawiam się na razie neutralnie, boję się że bańka pęknie

Do góry