reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2023

reklama
Oczywiście że powinno się zgłaszać ciążę do kadr/HR. Im szybciej tym lepiej.
Kobiety w ciąży są chronione dodatkowym prawem.
Pracodawca ma obowiązek dostosować stanowisko i godziny pracy, warunki w jakiś kobieta pracuje.. koniec z nadgodzinami i nocnymi zmianami, szkodliwymi substancjami lub ciężkim towarem do przenoszenia. A najważniejsze w tym czasie nie moze cię zwolnić, chyba że firma ogłasza upadłość.

W UK dodatkowo za wszystkie wizyty z położna, badania jeśli wypadają w czasie mojej pracy będę miala pokryte tak jakbym pracowała w tym czasie.
Dodatkowo moja firma musi mi zapewnić odpowiednie warunki przy moim stanowisku, dodatkowe wzmocnienie pleców, nóg przy biurku, dodatkowe przerwy od komputera..

A No to
Np po to żeby zgłosić że jest się w ciąży. Moje kadry prosiły o zaświadczenie potwierdzające ciążę. . Nie mogę według prawa zostawać na nadgodzinach, pracować w dni wolne np 6 stycznia - u mnie się wtedy pracuje bo firma jest amerykańska. Wyjśc prywatnych związanych z badaniami nie trzeba odrabiać ;) po to u mnie przynajmniej kadrom ta informacja
spoko rozumiem tylko myślałam ze wystarczy u brygadzisty albo kierownika jakiegos takie rzeczy, tak u mnie było

jestem po wizycie!!
Wszystko dobrze prowadzę ciąże na NFZ i pierwszy raz mogłam wejść z partnerem❤️❤️
Dzieciątko bardzo ruchliwe bo ciagle skakało przez brzuch słabo było widać wiec było sonda
W pewnym momencie lekarka mówi ze nie widzi narazie płci po czym pyta kto jaka płeć obstawia ja mówię ze dziewczynka on ze chłopiec , po czym mówi do niego pan ma racje to chłopak raczej a po chwili mówi ze na 100% już to może potwierdzić .💙💙💙
Dzisiaj prawdopodobnie powiemy już rodzicom którzy już się domyślają
Gratuluję chłopca 🥳

Zwiększają urlop rodzicielski do 41 tygodni ale te dodatkowe 9 to chyba właśnie na ojców maja byc, bez możliwości przeniesienia na matkę. A ojcowski zostaje dwa tygodnie, można je rozbić na dwie tury ale trzeba go wykorzystać max do skończenia przez dziecko pierwszego roku życia zamiast do 2 r.ż. jak było do tej pory.
Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry