reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy 2023

reklama
Dziewczyny ja dziś rozmawiałam przez telefon z panią która była prawie w takiej samej sytuacji jak moja ....ryzyko wszystkich trisomii i przepuklina pępowiny.U niej wszystko dobrze się skończyło dziecko zdrowe genetycznie a przepuklina wchłonęła się w 16 tygodniu .Dostałam do niej kontakt od znajomej siostry i nie powiem jej historia podniosła mnie na duchu .Czasem przypadki beznadziejne też mają szansę na pozytywne zakończenie .Trzymajcie kciuki żeby i nam się udało .
U Ciebie tez się tak to skończy ❤️Wierze w to i trzymam kciuki.

Dziewczyny te co bioria duphaston czy wam już lekarze zmniejszają dawki. W piątek bylam u lekarza ale była inna lekarka, nie moja prowadząca. To był 11tyg +2 i kazała mi zmniejszyć dawkę do 2 tabletek dziennie a za kilka dni całkowicie odstawić. Wizytę u swojej lekarki mam dopiero 1 lutego i nie wiem co robić. Prenatalne na NFZ mam 9go więc może jeszcze brać te 2 razy dziennie do tego czasu. Powiedziała że co miał zrobić to zrobił a bóle brzucha o ktorych jej wspomniałam powiedziała że są normalne na tym etapie ciąży.
Tak, ja brałam 3x1 duphaston, teraz zmienił mi na 2x1 i w 11+6, i będziemy odstawiać całkowicie (chyba) na wizycie 13+6. Teraz łożysko już zaczyna samo produkować więc suplementacja już powoli zbędna :)

Dziewczyny ja dziś rozmawiałam przez telefon z panią która była prawie w takiej samej sytuacji jak moja ....ryzyko wszystkich trisomii i przepuklina pępowiny.U niej wszystko dobrze się skończyło dziecko zdrowe genetycznie a przepuklina wchłonęła się w 16 tygodniu .Dostałam do niej kontakt od znajomej siostry i nie powiem jej historia podniosła mnie na duchu .Czasem przypadki beznadziejne też mają szansę na pozytywne zakończenie .Trzymajcie kciuki żeby i nam się udało .
Bardzo ważne są takie informacje :) i Ty jesteś też troszkę spokojniejsza.. a to dobrze dla maluszka. Życzę Ci, aby u Was też było szczęśliwe zakończenie 😘

Co do diety, u mnie dieta wygląda podobnie jak przed ciążą. Może zmieniło się to, że mam większą ochotę na nabiał. Chociaż już mi przechodzi ten etap. Codziennie musiałam jeść serki białe + do tego dodatek jakiegoś zdrowego oleju np z orzechów włoskich. Lubię jajka, piję ogromne ilości wody, soków, kompoty (w końcu wypijamy kompoty od teściowej :D), lubię też kakao na mleku roślinnym.
Jem zdecydowanie więcej mięsa, wcześniej bardzo ograniczała, a teraz jem co 2-3 dni.

Wierzę że u Was również tak będzie ❤️

Ja mam wyrzuty sumienia bo nic nie pije wody, jakoś nie mogę. Wczoraj nawet mnie nerka bolała ale jakoś nie mogę się przemoc. Dieta tez jest tragiczna, zaobserwowałam ze z każdą następna ciaza jest ona gorsza 😩

Tak, ja brałam 3x1 duphaston, teraz zmienił mi na 2x1 i w 11+6, i będziemy odstawiać całkowicie (chyba) na wizycie 13+6. Teraz łożysko już zaczyna samo produkować więc suplementacja już powoli zbędna :)
Hej mi lekarka powiedziała że do końca 12 tygodnia 2 razy dziennie duphaston i 2 razy dziennie utrogestan to jest w sumie 440 także sporo..więc pewnie to jednak indywidualna sprawa,

Ja lubię oryginalne imiona 😃 w mojej głowie siedzi Łucja i Maksymilian 😃🥰
Też mi się podoba Maksymilian ❤️ Jest to jeden z moich typów tylko boje się,że zdrobnienie Maks za bardzo kojarzy się ludziom z psem.. 🙄 Ale będę się mocno zastanawiała nad tym imieniem. Dziewczynka miała być Alicja.

reklama
Ja biorę duzoo i jak na razie nic nie odstawiam ... Obecnie 12+5 . Ostatni raz u mojego lekarza byłam 5 grudnia i teraz będę 5 stycznia ( będzie 13+2) ... Może wtedy zacznę schodzić z dawek 🤷‍♀️ na dzień dzisiejszy biorę 120 mg progesteronu
A jakie bierzesz jeszcze leki? Mnie w klinice zaopatrzyli w, jak to mój prowadzący nazwał, końskie dawki wszystkiego. On wychodzi z założenia że im mniej tym lepiej. Estrofem od razu zmniejszył mi z 3x1 do 2x1 w 7 tc, w 9 tc odstawiłam całkowicie. Brałam Lutinus 3x1 i w 10 tc zmieniliśmy na 2x1 Duphaston (co 8 h) i na noc lutinus, w 11 tc, zmieniliśmy na 3x1 duphaston, teraz w 12 tc zmniejszony na 2x1 no i odstawiamy. Odstawił mi też 500 mg metformax rano i zostawił tylko 1000mg wieczorem. Zostaję właściwie tylko z metformaxem, acardem i heparyną. Muszę powiedzieć że odetchnęłam z ulgą bo ilość tych leków mnie przytłaczała.

Dziewczyny a pytanie z nieco innej beczki. Jakie suplementu bierzecie? Ja brałam teraz femibion, ale przeczytałam że pan tabletka nie poleca 🙈 nie jadam jajek ani ryb, a podobno dha jest bardzo istotne. Może bierzecie i coś polecicie?
Podobnież magnez, ja biorę słów mag po 2 tabletki rano i wieczorem, ale to chyba nie jest najpopularniejszy wybór w ciąży :D coś polecacie?

Do góry