reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2023

Niestety wczoraj trafiłam na dentystę który powiedział że mam czekać do 4msc ciąży 😱 i chciał mnie faszerować antybiotykiem... Po konsultacji z moją gin i dentystka dziś mam u niej wizyte

Czytałam trochę o tych badaniach i z tego co wiem najwyższy pakiet wykrywa 6 trisomii i 90 wad genetycznych jakiś chorób... A pappa wykrywa tylko 3 trisomie i tyle 🤷

Matko Boska poszłam spać na 2h a tu tyle nadrabiania 🤣 oczywiście wstałam głodna więc i z nudnościami 🤮 u mnie to nawet w nocy mnie budzi 🤦
Ogólnie pappa to statystyka, pokazuje prawdopodobieństwo 3 rodzajów trisomii np. 1:100, ale to nie jest potwierdzenie, że ta choroba wystąpi. Biorą pod uwagę np. wiek kobiety, więc starszym często wychodzi gorzej. Do tego określane jest ryzyko porodu przedwczesnego i stanu predrzucawkowego. No i oczywiście usg może pomóc w potwierdzeniu czy wykluczeniu czegoś.

reklama
Ja byłam mocno nastawiona na robienie sanco/nift ale jak zapytałam o to mojej ginekolog to powiedziala że mam czekać do USG zrobić pappe i jedynie jak będą jakieś nieprawidłowości to wtedy nifty... No ale niewiem 😒 tak mi trochę namieszała w głowie, myślałam że powie "pewnie, jak masz pieniądze to rób"..
To jest ciekawe, że lekarze nawet prywatnie nie namawiają do tego badania nawet wprywztnych klinikach gdzie lubią pieniądze wiadomo.. :>

Ogólnie pappa to statystyka, pokazuje prawdopodobieństwo 3 rodzajów trisomii np. 1:100, ale to nie jest potwierdzenie, że ta choroba wystąpi. Biorą pod uwagę np. wiek kobiety, więc starszym często wychodzi gorzej. Do tego określane jest ryzyko porodu przedwczesnego i stanu predrzucawkowego. No i oczywiście usg może pomóc w potwierdzeniu czy wykluczeniu czegoś.
Właśnie te wskaźniki są bardzo przekłamane moja koleżanka miała 1:10 była załamana ... Oczywiście ja to mówię tylko z doświadczeń innych, dużo się naoogladalam bo jestem ostatnia 🤣

Właśnie te wskaźniki są bardzo przekłamane moja koleżanka miała 1:10 była załamana ... Oczywiście ja to mówię tylko z doświadczeń innych, dużo się naoogladalam bo jestem ostatnia 🤣
Ja mam skierowanie na nfz i robię prenatalne za darmo, ale zdaję sobie sprawę, że chociażby ze względu na mój wiek (35 lat) może mi wyjść coś nie tak. Więc wtedy na pewno zrobię któryś z tych testów typu nifty. Na razie chcę wierzyć, że wszystko będzie ok.

Masakra przykro mi to chyba jeden z gorszych scenariuszy a znasz przyczynę dlaczego tak się podziało?
Nie nie robiliśmy badań. Jak się dowiedziałam, to po kilku dniach organizm sam zaczął odrzucać zarodek, więc poronilam w domu, a do szpitala pojechałam na lyzeczkowanie. Lekarz mówił że pewnie jakieś wady genetyczne bo ciąża od początku była za mała jak na dany tydzien. Potem zrobiliśmy tylko badanie nasienia i wyszły kiepskie parametry

Byłam na wizycie i chyba wszystko okej dr puściła nawet na chwile serduszko coś pięknego piersi jakimś magicznym sposobem stały się lekko bolesne spowitej ale nie aż tak, lekarka tez mówi ze to ok nie musza bolec cała ciąże widzę teraz duża różnice jakości sprzętu po zdjęciach i po obrazie na monitorze 8 tc termin z om i usg 19.07

Ja byłam mocno nastawiona na robienie sanco/nift ale jak zapytałam o to mojej ginekolog to powiedziala że mam czekać do USG zrobić pappe i jedynie jak będą jakieś nieprawidłowości to wtedy nifty... No ale niewiem 😒 tak mi trochę namieszała w głowie, myślałam że powie "pewnie, jak masz pieniądze to rób"..
ja nikogo nie będę ani namawiać, ani zniechęcać. Sama nie zrobiłam poprzednio, a teraz zrobie tylko jeśli będą jakieś wątpliwości. Jedynie co to zachęcam każdą z Was która będzie chciała je wykonać, aby bardzo dokładnie przeczytała umowę, ubezpieczenie jak i informacje o badaniu. Co wykrywa, a czego nie. 🤍

reklama
Do góry