kasiaa2020
Zaciekawiona BB
a i dlaczego na taki wózek/ fotelik się zdecydowałyście ?
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Piękna waga, ja mam 25 mają aż się nie mogę doczekać by się dowiedzieć ile waży a jaka długość szyjki u ciebie?My dziś po USG, 30+4 a synek 38cm i 1650g, zdrowo rośnie, wszystko ok tylko mi się szyjka skróciła i muszę się oszczędzać, dostałam też luteinę na 30 dni.
Ja też staram się jakoś ograniczyć te zakupy. Np myślę o kokonie, ale słyszę ze wiele kobiet potem nie używa... Co myślicie?Ja za dużo gadżetów nie kupuje póki co typu szumisie, elektryczne nianie , bujaczki, lezaczki i różne inne duperelki, bo doszłam do wniosku, że chce najpierw poznać synka i zobaczyć, co mu się przyda: czy będzie spokojny czy żywiołowy, czy będzie potrzebował dużo ruchu, czy będzie spokojnie leżał i patrzył na karuzelkę, czy będzie dużo spał w nocy, czy nie, czy będzie lubił ciszę, czy wolał jak jest lekki hałas... Rozmawiałam z wieloma mamami, każda ma zupełnie inne dziecko i wiele z nich ma trochę gadżetów, których nie użyły ani razu. A te rzeczy potem zawsze można dokupić, już nie wspominając o tym, że znajomi i rodzina też robią prezenty.
mam ten sam wózek, dodam, że dla mnie było ważne, że spacerówka składa się razem ze stelażem, materiał na wozku jest chorniący przed UV a w budzie jest duży wywietrznikJa, jak i kilka innych dziewczyn z tej grupy, mamy wózek Tutis Uno. Każdy zwraca uwagę na co innego, bo dla każdego co innego jest ważne. My wybraliśmy Tutis Uno dlatego, że jest to wózek lekki a jednocześnie nie jakiś mały, jest wykonany z materiałów, które zapewniają dobrą cyrkulację powietrza, co wydaje mi się ważne zwłaszcza latem, łatwo się go składa i rozkłada, jest po prostu ładny i taki elegancki, a równocześnie dzięki amortyzatorom i sporym kołom żelowym nadaje się też na inne powierzchnie pozamiejskie. My mieszkamy w mieście gdzie jest dużo parków i lasków, i chcemy móc tam małego też zabierać w wózku. I po złożeniu wózek też nie zajmuje tak dużo miejsca. Mamy dość mały bagażnik i musieliśmy też na to patrzeć.
Co do fotelików to się nie wypowiem, bo my dostaniemy w prezencie i nie mamy wpływu na to, co to będzie za fotelik, zdajemy się na dobry wybór przyjaciół męża
chwalebne założenie ja znowu sporo uwagi poświęcam na opinie i ogólnie wyszukiwanie produktów i jak sobie pomyślę, ze mam później z noworodkiem przy piersi za tym chodzić albo kupić pierwsze lepsze z brzegu to mnie panika ogarnia prawdą jest, że bliscy dają sporo prezentów, na pewno od pierwszych dni maluchowi nianie i leżaczki nie będą potrzebneJa za dużo gadżetów nie kupuje póki co typu szumisie, elektryczne nianie , bujaczki, lezaczki i różne inne duperelki, bo doszłam do wniosku, że chce najpierw poznać synka i zobaczyć, co mu się przyda: czy będzie spokojny czy żywiołowy, czy będzie potrzebował dużo ruchu, czy będzie spokojnie leżał i patrzył na karuzelkę, czy będzie dużo spał w nocy, czy nie, czy będzie lubił ciszę, czy wolał jak jest lekki hałas... Rozmawiałam z wieloma mamami, każda ma zupełnie inne dziecko i wiele z nich ma trochę gadżetów, których nie użyły ani razu. A te rzeczy potem zawsze można dokupić, już nie wspominając o tym, że znajomi i rodzina też robią prezenty.
jestem zupełnie niedoświadczona, ale polecę Ci artykuł od mamyginekolog, teraz odradza się przykrywanie dzieci czymkolwiek, ochraniaczy do łóżeczek itp ze względu na śmierć łóżeczkową, poleca się do spania śpiworki albo rożki/otulaczeJa też staram się jakoś ograniczyć te zakupy. Np myślę o kokonie, ale słyszę ze wiele kobiet potem nie używa... Co myślicie?
Pytanie do doświadczonych mam. Pod czym śpi dziecko w pierwszych miesiącach? Pod kołderką? W otulaczu?