reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe Mamy 2020r

reklama
Nie mam żadnych objawów.
Ale w ogóle powiem Wam że jestem w szoku. Jestem w trakcie zmiany gina. O poprzednim Wam pisałam. Postanowiłam więcej do niego nie iść. A jest u mnie w mieście młody ginekolog który ma same dobre opinie od pacjentek. Przyjmuje prywatnie i na NFZ, jest rezydentem u nas w szpitalu. Ale termin oczekiwania do niego na wizytę to kilka mcy.
Po tym jak odebrałam wczoraj wyniki z toxo zadzwoniłam do swojego starego lekarza a on mi na to że takie wyniki to nic, jest ok.
Dzisiaj napisałam do tego młodego na Messenger, że mam taki problem, że wiem że do niego kolejki długie, ale czy może nie udało by mu się gdzieś mnie wcisnąć. Od razu mi kazał wysłać zdjęcie wyników, potem zadzwonił do mnie i powiedział że jak skończy dyżur to mam do niego przyjechać po receptę na antybiotyk, bo muszę zacząć jak najszybciej zażywać. Ze w poniedziałek mam iść zrobić awidność, jak będzie wysokie to ok- stara infekcja. Jak niskie lub średnie to da mi skierowanie to Krk na badania na patologie ciąży. I że mnie przyjmie w czwartek i może prowadzić moja ciążę.

U mnie plan obiadowy się powiódł. Z pomocą Męża zrobiłam 2 wielkie garnki fasolek - wege i tradycyjnej. I nawet mi smakuje hehe.

@Gusia 2106 - może by Ci partner pomógł i sobie narobisz pierogów na zapas. U nas jest podział ról. Ja robię farsz, ciasto robi robot kuchenny, Mąż wałkuje i wycina, a później lepimy. Na tacy zabezpieczonej folią i mąką układamy surowe pierogi i do zamrażarki. Po godzinie do woreczków i gotowe. Obiad dostępny od ręki kiedy tylko najdzie ochota. No, ale oczywiście dużo roboty jest żeby takie hurtowe ilości ulepić.
W razie "w" mam też w mieście świetną knajpkę z pierogami. Robią je ze wszystkim i można sobie kupić mrożone żeby mieć do ugotowania na świeżo.

@takajedna_87 - współczuję tej alergii. Podobno u 1/3 kobiet alergia ustępuje w ciąży, u 1/3 pozostaje bez zmian a u 1/3 niestety się nasila...
Ja mam alergię wziewną i jestem w trakcie odczulania. Świetnie mi się udało zajść w ciążę, bo akurat gdy zacznie się pylenie będę w trzecim trymestrze a wtedy można już jakieś leki przyjmować.
Już raz tak robiliśmy, później mieliśmy cały czas :)
No teraz to poczekam chyba jeszcze ten miesiąc, zaraz Wigilia to będę jeść

Nie mam żadnych objawów.
Ale w ogóle powiem Wam że jestem w szoku. Jestem w trakcie zmiany gina. O poprzednim Wam pisałam. Postanowiłam więcej do niego nie iść. A jest u mnie w mieście młody ginekolog który ma same dobre opinie od pacjentek. Przyjmuje prywatnie i na NFZ, jest rezydentem u nas w szpitalu. Ale termin oczekiwania do niego na wizytę to kilka mcy.
Po tym jak odebrałam wczoraj wyniki z toxo zadzwoniłam do swojego starego lekarza a on mi na to że takie wyniki to nic, jest ok.
Dzisiaj napisałam do tego młodego na Messenger, że mam taki problem, że wiem że do niego kolejki długie, ale czy może nie udało by mu się gdzieś mnie wcisnąć. Od razu mi kazał wysłać zdjęcie wyników, potem zadzwonił do mnie i powiedział że jak skończy dyżur to mam do niego przyjechać po receptę na antybiotyk, bo muszę zacząć jak najszybciej zażywać. Ze w poniedziałek mam iść zrobić awidność, jak będzie wysokie to ok- stara infekcja. Jak niskie lub średnie to da mi skierowanie to Krk na badania na patologie ciąży. I że mnie przyjmie w czwartek i może prowadzić moja ciążę.
Ojejjjjj ja miałam zrobić wszystkie badania na świeżo przed wizytą , ale pójdę chyba wcześniej... se strachu... dobrze, że szybko wdrozysz leczenie i będzie git

No to rzeczywiście ciekawa sytuacja. Ale jak są oba pozytywne to tego się nigdy nie ignoruje, bo może być świeża infekcja. I ja słyszałam że podaje się często antybiotyk albo jeśli nie ma żadnych objawów to powtarza się badanie po 3 tygodniach i dopiero wtedy podejmuje decyzję o dalszym leczeniu.
Ale to już jest wyższa szkoła jazdy i nie bardzo się da samemu zinterpretować wyniki.
Dobrze, że ten drugi lekarz się zainteresował i będzie szybko działać. Lepiej dmuchać na zimne niż olewać problem.

A ja z rana zrobiłam szyszki z ryżu preparowanego, i robię na obiad kebab w bułce. Znalazłam super patent jak zrobić domowego kebaba w piecu. Wygląda i smakuje jak u turasa :)
A ja z rana zrobiłam szyszki z ryżu preparowanego, i robię na obiad kebab w bułce. Znalazłam super patent jak zrobić domowego kebaba w piecu. Wygląda i smakuje jak u turasa :)
Kochana podeślij przepis 😊

Kochana podeślij przepis 😊
Pytasz o kebaba? Piersi z kurczaka pokrój pod kątem w plastry i upij jak na kotlety . U nas na 3 os wystarczy nie cały kg piersi. Przyprawą do kebaba wymieszaną z oliwą optocz każdy plaster i odkladaj jeden na drugim. Przekrój cebulę na pół . Wbij 3 patyczki od szaszlyków. Jedna połówka cebuli to taki stelaż na który nabijasz plaster po plasterku. Na sam koniec nabijasz 2 połówkę celubi , która najlepiej przykryć kawałkiem foli alum. I do piekarnika180 stopni na ok 1h . Potem pokrój nożem od góry do dołu . Ja kupije taki chleb z auchan w kształcie kwadratu i kroje na ukos . Wydlubuje ze środka wszystko. Sos czosnkowy na bazie jogurtu greckiego. Ogórek, pomidor , czerwona kapusta ( surówka) i gotowe. Nie mam foty jak wygląda w bułce, ale mam jak wygląda w piecu i na talerzu z frytami. :)

Załączniki

• IMG-20191026-WA0037.jpeg
    IMG-20191026-WA0037.jpeg
    1,2 MB · Wyświetleń: 73
  • IMG-20191026-WA0040.jpeg
    IMG-20191026-WA0040.jpeg
    1,2 MB · Wyświetleń: 73
  • IMG-20191019-WA0004.jpeg
    IMG-20191019-WA0004.jpeg
    1,3 MB · Wyświetleń: 68
reklama
Pytasz o kebaba? Piersi z kurczaka pokrój pod kątem w plastry i upij jak na kotlety . U nas na 3 os wystarczy nie cały kg piersi. Przyprawą do kebaba wymieszaną z oliwą optocz każdy plaster i odkladaj jeden na drugim. Przekrój cebulę na pół . Wbij 3 patyczki od szaszlyków. Jedna połówka cebuli to taki stelaż na który nabijasz plaster po plasterku. Na sam koniec nabijasz 2 połówkę celubi , która najlepiej przykryć kawałkiem foli alum. I do piekarnika180 stopni na ok 1h . Potem pokrój nożem od góry do dołu . Ja kupije taki chleb z auchan w kształcie kwadratu i kroje na ukos . Wydlubuje ze środka wszystko. Sos czosnkowy na bazie jogurtu greckiego. Ogórek, pomidor , czerwona kapusta ( surówka) i gotowe. Nie mam foty jak wygląda w bułce, ale mam jak wygląda w piecu i na talerzu z frytami. :)
Jutro koniecznie na obiad :) dziękuję 😘

Do góry