reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Lipcowe Mamy 2020r

reklama
@Natalia198777 gratulacje mamuśka!! Wspaniały chłopak 🥰🥰

@Martitta88 a to bardzo ciekawe co mówisz, dzięki za informacje! Nie wiedziałam o tym 😁 obejrzałam 3 szkoły rodzenia, przeczytałam multum artykułów, a nigdzie tak fajnej porady nie znalazłam 😄
Ja po mojej szkole rodzenia Wam o tym pisałam, musiało umknąć :)

Też w wielu miejscach o tym nie słyszałam/czytałam, ale jest o tym też w książce, którą czytam "Poród naturalny" Katarzyny Oleś. Baaaardzo fajna książka , która dokładnie tłumaczy cały proces narodzin i przez to uspokaja, bo kobieta wie, czego się spodziewać.
Wyjaśnia, że jak jesteśmy spokojne i nie stresujemy się porodem, to wydzielają się oksytocyna i endorfiny, które uśmierzają ból. A jak zaczynamy się stresować to poziom obydwu hormonów spada, a wzrasta poziom adrenaliny, która co prawda dodaje sił, ale też wywołuje ból i hamuje akcję porodową (bo do akcji potrzebna jest właśnie oksytocyna). Dlatego tak ważne jest, żeby starać się zachować spokój, zwłaszcza w I okresie porodu.

I Ty jeszcze przy 8 cm rozwarcie dawałaś radę pisać na forum? 😮😮😮
Gratulacje Natalia! Jak to Asia powiedziała, jesteś kobieta-petarda :D jak poród? Chyba tak bardzo nie bolało? 😜

Przychodzi w nocy, bo oksytocyna się wydziela w dużych ilościach jak jest ciemno, cicho i ciepło :) i mało stresu, a w nocy jest mało bodźców , wiadomo. Dlatego moja położna na szkole rodzenia polecała żeby jakby się akcja zaczęła np. w pełnym słońcu to żeby się udać do pomieszczenia i przysłonić zasłony czy tam rolety.
Końcówka była masakra ból nieziemski

reklama
Do góry