reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe Mamy 2020r

reklama
@Natalia198777 gratulacje mamuśka!! Wspaniały chłopak 🥰🥰

@Martitta88 a to bardzo ciekawe co mówisz, dzięki za informacje! Nie wiedziałam o tym 😁 obejrzałam 3 szkoły rodzenia, przeczytałam multum artykułów, a nigdzie tak fajnej porady nie znalazłam 😄
Ja po mojej szkole rodzenia Wam o tym pisałam, musiało umknąć :)

Też w wielu miejscach o tym nie słyszałam/czytałam, ale jest o tym też w książce, którą czytam "Poród naturalny" Katarzyny Oleś. Baaaardzo fajna książka , która dokładnie tłumaczy cały proces narodzin i przez to uspokaja, bo kobieta wie, czego się spodziewać.
Wyjaśnia, że jak jesteśmy spokojne i nie stresujemy się porodem, to wydzielają się oksytocyna i endorfiny, które uśmierzają ból. A jak zaczynamy się stresować to poziom obydwu hormonów spada, a wzrasta poziom adrenaliny, która co prawda dodaje sił, ale też wywołuje ból i hamuje akcję porodową (bo do akcji potrzebna jest właśnie oksytocyna). Dlatego tak ważne jest, żeby starać się zachować spokój, zwłaszcza w I okresie porodu.

I Ty jeszcze przy 8 cm rozwarcie dawałaś radę pisać na forum? 😮😮😮
Gratulacje Natalia! Jak to Asia powiedziała, jesteś kobieta-petarda :D jak poród? Chyba tak bardzo nie bolało? 😜

Przychodzi w nocy, bo oksytocyna się wydziela w dużych ilościach jak jest ciemno, cicho i ciepło :) i mało stresu, a w nocy jest mało bodźców , wiadomo. Dlatego moja położna na szkole rodzenia polecała żeby jakby się akcja zaczęła np. w pełnym słońcu to żeby się udać do pomieszczenia i przysłonić zasłony czy tam rolety.
Końcówka była masakra ból nieziemski

reklama
Do góry