Papaulina
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 29 Listopad 2018
- Postów
- 887
PrzepisOooo.. a podzielisz się przepisem na ten chlebek? Właśnie najgorszy jest ten kłujący ból w podbrzuszu z którym nic nie da się zrobić
Nigdy wcześniej nie rodziłam, to będzie moje pierwsze doświadczenie, choć w ciąży już wcześniej byłam. Jednak wydaje mi się, że mimo upałów lepiej mi będzie latem. Łatwiej wyjść na spacer, więcej owoców, warzyw. Nie trzeba takiego maleństwa ubierać na cebulę
W misce rozpuszczam drożdże w proszku (7g) w dwóch szklankach ciepłej wody, mieszamy, odkładamy na kilkanaście minut w ciepłe miejsce.
W tym czasie w drugiej misce sypiemy mąke. W orginalnym przepisie jest pół kilo przemnej. Ja biorę 300g pszenniej z Lidla do wypieku chleba, 100g orkiszowej, 100g żytniej (wszystko wedle uznania).
Do tego dorzucamy 4 łyżki płatków owsianych, nasionka wedle uznania (ja daję łyżkę słonecznika, dyni- wcześniej prażę na suchej patelni )
Dwie łyżki siemienia lnianego zalewam wrzątkiem, po kilkunastu minutach odcedzam i ziarenka również do mieszanki mąki. Dwie łyżeczki cukru, dwie płaskie łyżeczki soli. Dodajemy roztwór drożdży i mieszamy łychą. Przykrywam ściereczką i ok pół godz. Czekamy aż urośnie. Potem znów mieszamy i przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem. W tym czasie włanczam piekarnik na 200stopni. Jak sie nagrzeje piekę chlebek ok godz. U mnie tsk godz 10min na najniższym ruszcie. Gdy chleb się upiecze po wyjęciu z piekarnika przykrywam ściereczką.
I wuaalaa