reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy 2019

Cześć kochane. W sobotę byłam u lekarza, wczoraj robiłam badania bo i niestety już mam cukrzyce ciężarnych- jestem załamana. W piątek kolejna wizyta u mojej ginekolog bym dostała instrukcje i skierowania. Trudno... Jeśli chodzi o dolegliwości to prawie nie mam, piersi bolą i są powiększone, częściej oddaje mocz i mam wzdęcia. Zaraz idę umawiać się na usg :)

Nie zazdroszczę cukrzycy. Tutaj nie robią glukozy na czczo wiec ewentualna cukrzyca wychodzi dopiero przy teście z obciążeniem glukoza. No chyba że wcześniej pojawi się cukier w moczu. No ale trzeba się zawsze doszukiwać jakiś plusów wiec na diecie cukrzycowej na pewno mniej przytyjesz i jak my będziemy się zmagać z poporodowym kilogramami to z Ciebie będzie już super laska[emoji6] Napisałam my ale chyba powinnam ja, bo przecież tu pewnie same super laski[emoji8]

Natomiast braku objawów trochę zazdroszczę. Bo ja ciagle czuje się raczej gorzej niż lepiej ale staram się jeść No i kg idą w górę. A tu wszystkie dziewczyny chudna.

reklama
Jak to jest dziewczyny jak będę chodzić do gina prowadzić ciążę prywatnie i na NFZ czy to nue będzie problem nie wiem dwie kart ciazy np czy im się przyznawać o tym że chodzę do drugiego?

Nie zazdroszczę cukrzycy. Tutaj nie robią glukozy na czczo wiec ewentualna cukrzyca wychodzi dopiero przy teście z obciążeniem glukoza. No chyba że wcześniej pojawi się cukier w moczu. No ale trzeba się zawsze doszukiwać jakiś plusów wiec na diecie cukrzycowej na pewno mniej przytyjesz i jak my będziemy się zmagać z poporodowym kilogramami to z Ciebie będzie już super laska[emoji6] Napisałam my ale chyba powinnam ja, bo przecież tu pewnie same super laski[emoji8]

Natomiast braku objawów trochę zazdroszczę. Bo ja ciagle czuje się raczej gorzej niż lepiej ale staram się jeść No i kg idą w górę. A tu wszystkie dziewczyny chudna.
Ja tyje [emoji23] nie jakoś bardzo ale mam już 1-1.5kg na plusie
Na początku przytyłam z 5 ale potem spadło. A że ja mam z 30kg na plusie tak czy siak to tylko się cieszę :)

Ja tyje [emoji23] nie jakoś bardzo ale mam już 1-1.5kg na plusie
Na początku przytyłam z 5 ale potem spadło. A że ja mam z 30kg na plusie tak czy siak to tylko się cieszę :)
Ja przed ciążą wazylam 98 kg przy 168 cm schudlam już 5 kg....ciekawe z jakim wynikirm będę na mecie :) ale dla mnie najwazniejsze zeby dziecko bylo zdrowe. A narazie glukoza na czczo w porzadku, tsh i cisnienie też. Morfologia piękna wiec narazie sie nie przejmuje :) jedynie w moczu wyszly mi ketony i bakterie ale to podobno moze byc spowodowane wymiotami....ktore na szczescie powoli znikaja ;)

Mi daleko do super laski więc będę zrzucać jak nic zbędne kilogramy :-)

Ja przed ciążą wazylam 98 kg przy 168 cm schudlam już 5 kg....ciekawe z jakim wynikirm będę na mecie :) ale dla mnie najwazniejsze zeby dziecko bylo zdrowe. A narazie glukoza na czczo w porzadku, tsh i cisnienie też. Morfologia piękna wiec narazie sie nie przejmuje :) jedynie w moczu wyszly mi ketony i bakterie ale to podobno moze byc spowodowane wymiotami....ktore na szczescie powoli znikaja ;)
No ja wqze trochę więcej bo w tym momencie jakieś 115kg [emoji24] przy 180cm
Kiedyś było gorzej no ale trzeba było przestać się odchudzac jak w ciążę zaszłam. Mam nadzieję zbyt dużo nie przytyć trzymając dietę. Cukrzycę mam tak czy siak, niedoczynność tarczycy i PCO także cały pakiet [emoji23][emoji23]

Cześć dziewczyny:-) tak okropnie mnie mdli że nawet nie miałam siły wczoraj zaglądać na forum.
Mam pytanie. Może wy mi pomożecie. W sobotę wybrałam wyniki i okazało się że tsh mam 3.65 czyli z tego co wiem to za wysokie bo dla kobiet w ciąży powinno być poniżej 2. Miałam identyczną sytuację będąc w ciąży z synkiem. Więc zadzwoniłam do giną kazał zrobić ft3 ft4 i umówić się do endokrynolog. Teraz też tak zrobiłam. zrobiłam ft3 ft4 i od razu anty tpo (bo wtedy endokrynolog po zrobieniu usg powiedziała że jest wszystko dobrze i jeśli anty Tpo będzie w normie to mam się nie martwic) i powtórzyłam tsh. Dziś odebrałam wynik. Tsh 1.93 czyli mniej niż 2. Ft3 ft4 i anty Tpo w normie. Tylko tu moje pytanie czy normy ft3 ft4 i anty Tpo są inne w ciąży niż te z laboratorium? Wizytę u endokrynolog mam dopiero we wtorek. W poprzedniej ciąży też tak miałam że pierwsze tsh podwyższone A kolejne 3 powtarzane co tydzień już były poniżej 2. Nigdy nie miałam problemów z tarczyca. We wrześniu robiłam tsh i było 1.63.
Na pewno powinny byc blizej gornej granicy. Tsh w ciazy w 1 trym bywa zanizone i skacze jak widac, tez tak mialam.

No ja wqze trochę więcej bo w tym momencie jakieś 115kg [emoji24] przy 180cm
Kiedyś było gorzej no ale trzeba było przestać się odchudzac jak w ciążę zaszłam. Mam nadzieję zbyt dużo nie przytyć trzymając dietę. Cukrzycę mam tak czy siak, niedoczynność tarczycy i PCO także cały pakiet [emoji23][emoji23]
No ale bmi mamy podobne ;) jesteś sporo wyzsza ;)
Ja myślę ze wszystko bedzie ok :) w usa sporo kobiet ma duuuużą nadwage i rodzi zdrowe dzieci...i podobno tam nikt źle nie reaguje na to ze kobieta w ciąży ma taka nadwage. U nas jest troche inaczej...moze to dobrze ze lekarze o tym mowia...no ale nie wszyscy sa grubi dlatego ze sie obzeraja ;) i nie kazdy jest sam sobie winien...

reklama
No ale bmi mamy podobne ;) jesteś sporo wyzsza ;)
Ja myślę ze wszystko bedzie ok :) w usa sporo kobiet ma duuuużą nadwage i rodzi zdrowe dzieci...i podobno tam nikt źle nie reaguje na to ze kobieta w ciąży ma taka nadwage. U nas jest troche inaczej...moze to dobrze ze lekarze o tym mowia...no ale nie wszyscy sa grubi dlatego ze sie obzeraja ;) i nie kazdy jest sam sobie winien...
Ja akurat mieszkam w UK i nikt mi jeszcze z lekarzy nie zwrócił uwagi na wagę.
Dietetyk od cukrzycy jak zobaczyła że mi waga spada to kazała więcej jeść [emoji23][emoji23]

Do góry