reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy 2019

reklama
Hej dziewczyny, to i ja sie przywitam!
Poczytuje was od dluzszego czasu i wres,cie sie ujawniam :-)
Cieszy mnie i jednoczesnie jestem zaskoczona, ze duzo tu mam z duza ilosca dzieci!
U nas jest ogromna niespodzianka... bo 4 ciaza! A mlody ma 10 miesiecy! Coreczki 12 i 8 lat. O ile 3 dziecko bylo planowane, tak 4 ciaza jest dla nas duzym zaskoczeniem.
Oj duzzoo lez wylalam po tescie, ale to chyba ze stresu jak sobie damy rade? Zwlaszcza, ze mieszkamy bez rodziny, za granica, oboje pracujemy i aktualnie kupilismy dom, ktory remontujemy!
Wizyte mam w przyszlym tygodniu
Bedzie to 6t 6d serducho powinno juz bic...

Z doswiadczenia wien, ze h mnie kazda ciaza zupelnie inna! Z dziewczynkami spokojniej, z synkiem wymioty, potworne mdlosci i kreciolki w glowie. Zobaczymy co nam przyjdzie teraz :-)

4 ciąża, wow! Obecnie jestem w pierwszej i wszystko mnie przeraża. Kiedy zrobić wyniki, czy słuchać lekarza, czy porządzić się swoim nosem :D Nie wspomnę już o tym, co będzie dalej, jeśli wszystko dobrze pójdzie. My z mężem mieszkamy od 10 lat poza miastami rodzinnymi i również jesteśmy „na dorobku”.

Cierpliwości :-). Pewnie zleci, jak będzie widać już bijące serduszko. Ja tak wcześnie badań w poprzednich ciążach nie robiłam. Powodzenia :)

Dziękuję za odpowiedź. Rzeczywiście zaczekam. Szczególnie, że mam prywatną wizytę za tydzień i wtedy będę miała opinie innego lekarza (w sieci same pozytywne opinie pacjentek, w przeciwieństwie do tego u którego byłam w piątek).

@natka_z hihi no sama jestem w szoki! Zawsze chcialam duza rodzine... ale 4... no damy rade, nie ma wyjscia! Na szczescie starsze corcie bardzo pomagaja i sa zakochane w mlodym. Ja troche sie martwie o prace... na ta chwile udalo mi sie z szefem zalatwic prace z domu... ale boje sie ze przy 4 dzieci, w tym maluchy rok po roku nieogarne fizycznie wszystkiego! A ja tak lubie swoja prace :-/

@natka_z jak dla mnie zdecydowanie za wczesnie, te badania robiłam gdzieś chyba w połowie ciąży choć nie pamiętam dokładnie. Nie ma się tym co stresować
Gdzieś powinnam mieć cały wykres co się robi w jakim trymestrze poszukam i wkleje:)
No i z tym słuchaniem lekarza we wszystkim to hmm no zależy jakie masz zaufanie i jaka masz swoją wiedzę, często jest tak że lekarze nie uaktualniają swojej wiedzy. Jak tylko mi coś nie pasowało to od razu przekopywałam wszystkie źródła i właściwie to robiłam po swojemu a potem polemizowałam z lekarzami:p zdarzało się że przy kolejnej wizycie przyznawali mi rację:D tyle że ja jestem dosyć zainteresowana tematem i zawsze znajdę czas na takie grxebanie. Wiele osób nie ma chęci w tym siedzieć. Jest też wiele "szkół " postępowania w niektórych sprawach np słynny magnez czy zalecanie duphastonu tylko dlatego że było jedno poronienie. Takie decyzje mają swoich zwolenników jak i przeciwników także wśród lekarzy.
Trzeba to sobie jakoś wypośrodkować lub znaleźć lekarza który też odpowiada naszym poglądom a to ciężka sprawa.

Cześć :) Forum znalazłam zupełnym przypadkiem i postanowiłam się przywitać. O ciąży wiem od 3 tygodni (test ciążowy), natomiast u lekarza byłam w zeszły piątek i na ten moment widać jedynie pęcherzyk. Ciąża została oceniona przez lekarza na 5 tydzień, chociaż wydawało mi się, że jest już bardziej zaawansowana (nieregularne cykle i choroba Hashimoto). Mam do Was pytanie- czy robiłyście już badania, tj. toksoplazmoza, różyczka, cytomegalia i inne zalecane na początku ciąży, czy jest to według Was za wcześnie? Lekarz odmówił mi skierowania, mówiąc „że nic mnie nie ominie” i mam przyjść za 3 tygodnie. Niestety, ale nie wzbudził mojego zaufania i mam zagwostkę. Dajcie znać. Pozdrawiam!
Ja od razu po pozytywnym tescie poszlam na wizyte i od razu szereg badan:morfologia, mocz, glukoza, HCV, HIV, toksoplazmoza i wiele innych. Mi np glukoza wyszla za wysoka i od razu kolejne badanie na krzywa cukrzycowa, potem juz wyszlo ok ale lekarz mowil ze nieleczona cukrzyca w ciazy moze byc niebezpieczna dla dziecka, wiec ja uwazam ze im wcześniej tym lepiej.

reklama
@natka_z jak dla mnie zdecydowanie za wczesnie, te badania robiłam gdzieś chyba w połowie ciąży choć nie pamiętam dokładnie. Nie ma się tym co stresować
Gdzieś powinnam mieć cały wykres co się robi w jakim trymestrze poszukam i wkleje:)
No i z tym słuchaniem lekarza we wszystkim to hmm no zależy jakie masz zaufanie i jaka masz swoją wiedzę, często jest tak że lekarze nie uaktualniają swojej wiedzy. Jak tylko mi coś nie pasowało to od razu przekopywałam wszystkie źródła i właściwie to robiłam po swojemu a potem polemizowałam z lekarzami:p zdarzało się że przy kolejnej wizycie przyznawali mi rację:D tyle że ja jestem dosyć zainteresowana tematem i zawsze znajdę czas na takie grxebanie. Wiele osób nie ma chęci w tym siedzieć. Jest też wiele "szkół " postępowania w niektórych sprawach np słynny magnez czy zalecanie duphastonu tylko dlatego że było jedno poronienie. Takie decyzje mają swoich zwolenników jak i przeciwników także wśród lekarzy.
Trzeba to sobie jakoś wypośrodkować lub znaleźć lekarza który też odpowiada naszym poglądom a to ciężka sprawa.
mi duphaston przepisala w pierwszej ciazy bez badania bez wywiadu... cuaza skonczyla sie poronieniem... teraz nie biore nic oprocz kwasu i odpukac wszystko wporzadku [emoji6]

Do góry