reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy 2017

I ja się witam [emoji3]

Dołączam do klubu zadyszanych i sapiacych.
Tyle, że ja nie potrzebuje przebiec 2 km. Mi wystarczy 20 minutowe rozmawianie przez telefon i chodzenie w kółko wokół biurek w pracy (lubię prowadzić konwersacje w ruchu [emoji1]).

Rozstępy.. Mam kilka delikatnych poniżej pępka (z poprzedniej ciąży). A tak jakoś uniklam większych problemów pomimo sporego przyrostu wagowego, stąd i w tej ciąży planuje sie systematycznie nacierac.

Wracając do alergii - u nas z obu stron rodzin nie było alergii (moja siostra za dziecka reagowała puchnieciem na ukąszenia komarów, ale później przeszło).
Gdy J skończyła 5 lat zaczęły się problemy skórne - AZS. Dodatkowo reaguje na kakao i barwniki spożywcze - tj.ich spożycie potęguje wysypke.

Napisane na E5823 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Truskawka, ja dziś o 4 wstałam do toalety i też nie mogłam zasnąć...a jak już zasnęłam, to trzeba było wstawać... I tak oto jestem nieprzytomna...
O tak! Włosy rosną w zastraszającym tempie! Użyłabym depilatora, ale gdzieś rzuciło mi się w oczy, że nie wolno...
A może wydaje mi się, bo używam maszynki, a przy tym wiadomo, że włoski szybciej odrastają...
A niby dlaczego nie wolno? Nie potrafię wymyślić sensownego mechanizmu w którym by miało to mieć jakiś zły wpływ. Brwi regulować wedle tej logiki też by nie można było? ;)
Truskawka witaj w klubie tez za mną kiepska noc, budziłam się co godzine, a rano pobudka i na badania krwi.

Piszecie o peelingach i wogole a ja kiedyś w wolnej chwili przepatrzylam składy kosmetyków zgodnie z blogiem sroki i masakra tylko krem był ok, kupiłam jakieś naturalne mazidlo do mycia twarzy ale nie dość ze nie domywa to jeszcze wysusza skórę. Faktycznie używacie tylko takich naturalnych rzeczy do pielęgnacji ciała?
Ja tak. Ale nie że peeling bo tego akurat nie tylko ogólnie kosmetyki to tak.

Karuzela ja z nudów (nakaz leżenia) przeczytałam całego jej bloga i wymieniłam kosmetyki na takie z fajnymi składami i nawet mi pasują:))

Ja głównie leze wiec zadyszkę mam jak się ubiorę :D

Bylam wczoraj u tego dentysty i się okazało ze mam przetokę (wtf?!), nigdy czegoś takiego nie miałam, wyczyściła mi to i mam plukac meridolem, bez zdjęcia nic nie zdziała a mnie nic nie boli wiec narazie leczymy objawowo. Zapomniałam karty ciąży a chciała mi dac pieczątkę! Eh :) aaa i pytala co sie dzieje z moim szczotkowaniem bo cos slabo - powiedziałam ze zawsze używałam elektrycznej szczoteczki ale zaczely mi krwawic dziasla i sie przerzucilam na miękka - kazala mi wrócić do elektrycznej bo od tej miękkiej sobie tylko szkody narobię :)

Karuzela, używam zwykłego peelingu jak przed ciążą ;-)

Maziajka, bo to takie fajne tygryski są :-D
Niejedna kobieta oddalaby wszystko za powód tych rozstępów ;-)
Ja nie zapomnę jak z uśmiechem na twarzy patrzyłam jak one się pojawiały :-)

Aga_k u nas Mikołaja "coś" uczula. Stawiam na konserwanty, ewentualnie także barwniki chyba, że jakaś krzyżówka...
Niestety testy wyszły negatywnie.
W listopadzie wyladowalismy na IP bo tak mi Go wysypalo, że te plamy zaczęły puchnąć.... Dobrze, że chociaż wiem po czym i teraz unikamy tzw.jojo...

AIM, nie pamiętam już dlaczego, ale odradzane było używanie depilatora elektrycznego...
A brwi, to pensetką ;-)

A może laserowego depilatora, to ma prędzej sens. Przecież "zwykły" depilator to pęsetki które się obracają przy pomocy prądu, upraszczając. Czyli to jest mechaniczne też usuwanie.

Karuzela ja tez uzywam takiego jak przed ciaza.Do twarzy lubie nivea :-).

Ewcia zdecydowanie tak ! Nie jedna by sie dala pokroic za powod tych rozstepow.

010igov35ye70zfx.png

Ewcia - nam tez testy wyszły negatywne. W ubiegle wakacje byłyśmy w Karpaczu w Centrum Pulmonologii i Alergologii - lekarz "położył" J na 3 dni, aby jeszcze sprawdzić ją dodatkowo pod kątem alergii i astmy (bo moje dziecko w sezonie przeziębieniowym jest zdrowe, a oskrzela nie wyrabiają w lecie, i zdarza się, że ląduje na wakacje z kilkoma antybiotykami), ale i to wyszło w porządku.
Na te większe zmiany skórne ma maści ze sterydami, na ogół smaruje ją emolientami (polecam raz jeszcze krem Mediderm), no i uważamy na kakao i barwniki, z konserwantami też ostrożnie.
Byl czas, że na maxa ja wyczyscilam z podejrzanych alergenów, ale i tak skóra nie wróciła do całkowitej normalności. Po 2 latach już lżej podchodzimy do tego. Nie zabraniam jej raz na jakiś czas zjeść cukierka czekoladowego, m&m'sa, czy kawałka tortu z barwiona masą. Ale ona wie, że musi to robić z umiarem [emoji3].
Aaaa - u nas też spore podejrzenie padło na banana i soki /nektary bananowe (bo i to pochłaniala codziennie przez dłuższy czas).

A Ty też dolnoślązaczka? [emoji6]

Napisane na E5823 w aplikacji Forum BabyBoom

AIM ja wlasnie odstawiłam laserowy depilator, choc nie sadze zeby akurat na depilacje pach tym urzadzeniem mogło jakos zaszkodzic dziecku, przeciez to nie jest profesjonalny laserowy depilator, tylko bardziej zabawka do domu, niejmniej jednak fajnie działa :)

Hmm z takich rzeczy dziwnych to tez mi wiecej pieprzyków wyskoczyło na rekach szczegolnie, widocznie mam jakos wiecej barwnika w skórze teraz, gdzies czytalam, ze to normalne w ciazy, ale nie słyszałam, ze akurat przy synku :) no ciekawe :D

Karuzela ja w ogole nie zwracam uwagi na składy, kiedys tak, ale naprawde to ze skład jest naturalny naprawde nie znaczy, ze nasza cera bedzie po tym piekna i gładka, na kazdego działa cos innego :)

AIM, uwielbiam Cię!!!!
Wracam do depilatora :-D

Aga_k o to samo miałam zapytać czytając o Karpaczu :-)
Tak, dolnoślązaczka ;-)
Nam sprawdza się Nivea sensitiv i do mycia i smarowania- zdaje egzamin już szósty rok :-)

reklama
Ja tak rzuciłam bez sprawdzenia z tym laserowym. Po prostu pomyślałam że już prędzej taki, niż "zwykły" ma szansę cokolwiek zaszkodzić.

@ewcia3004 bez urazy, po prostu wystarczy czasem się zastanowić i pomyśleć :) istnieje milion przesądów czego nie wolno w ciąży a jakieś 80% z tego to głupoty powtarzane bez pomyślunku nad sensem i zasadnością tych zakazów :) także polecam albo przemyśleć albo poszukać uzasadnienia danych rzeczy :)

Do góry