reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2017

Poranna burza L też miał większą głowę od reszty ciałka, a zzo ja nie miałam np. Teraz te ćw co mamy też się L nie podobają ehhhh.

A rosołek, tak , pierwszy raz na wywarze z mięsa, L ma 8 m-cy, chcę sprawdzić po prostu czy coś mu wyjdzie:)

Uffff okna umyłam jednak :p A mama wzięła K na spacer, cudownie, bo ja po prostu miałam ochotę Go roznieść... W ogóle wszystko mi jakoś z rąk leci dzisiaj i nerwy mam ajjj no.

reklama
Dobra dziewczyny nadszedł dzień, w którym rozpoczynam eksperyment z mlekiem mm na noc. Moje dziecko budzi się co pół godz i za kazdym razem spbie popija z cycka. Muszę spróbować z mm bo niby mówią, że jak jest mleko z piersi to bobasowi wystarczy ale jakoś nie wydaje mi się to normalne żeby tak czesto budziła się na cycka.
Moja głowa do tego dorosła, karmiłam ją piersią ponad 8 miesięcy.... także chce spróbować mm. Te ostatnie dni z tym stałym budzeniem się powodują tylko narastająca złość u mnie a chyba nie o to chodzi.

I teraz moje pytanie do zaznajomionych w temacie. Kupiłam na próbę porcje mleka hipp 2. Do mieszanki używacie zwykłej kranówki przegotowanej?
Te 180 ml na które jest porcja wystarczą na posiłek?
Czy jeśli młoda potrafi pić i z butelki ze smokiem i z bidona ze słomką to w czym lepiej podać mm? Butelkę ze smokiem mam tylko jedną (medele), a widziałam, że pisałyście coś wcześniej o rozmiarach smoków.... ja się na tym kompletnie nie znam [emoji20]

Poradzcie coś bo zwarjuje [emoji849]

Napisane na SM-A510F w aplikacji Forum BabyBoom

Monti na ten wiek 180 lub 210ml to spoko porcja :) zalezy od apetytu dziecka :)

Ja podaje ze zwykłej bitelki. I nie widzialamX zeby mleko ktos podawał z butelki ze słomka, ale jesli potrafi z takiej pic, to czemu nie :)

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Monti jeśli podasz z rurką i sie naje to ja bym Ci to polecała, a nie zwyklą butelkę na mleko. Niestandardowe rozwiązanie, ale slomka ma wiele plusów nad butelką. A po co się cofać i wprowadzać na stale butelke ze smokiem, słomka to jednak wyższy poziom zaawansowania. Ja sama przechodzę z butelek ze smoczkiem na bidon lub otwarty kubek. Teraz kubek bo w bidonie poki co woda i jesli dojdziemy do takiej wprawy ze straty beda małe rezygnuje zupełnie z butelek. Mam nadzieje ze w najbliższym czasie sie to stanie.
Ja mam też Avent smok nr 4. Jestem też w posiadanii medela calma ale malo uzywałam bo podobno to wcale dobra butla nie jest. I w sumie ten smok taki twardy, nie wiem jak ma to imitować cycek?
Porcja dla mojej to 120 ml, jak jest mocno glodna to na noc wydoi 210 a w nocy 120-150. Wiec sama musisz zobaczyc jaka porcja bedzie odpowiednia dla Twojej.
Ale to jest tylko moja opinia, sama musisz strawdzic co lepsze dla Twojego dziecka [emoji6]

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Monti myślę, że nikt Cię nie będzie szykanował o dawanie mm, przynajmniej tu. Na zewnątrz to wiesz, terroryzm laktacyjny i te sprawy :p Trzymam kciuki.
My używamy butelki ze smokiem tommee tippiee, a gdy kupujesz smoka to jest na nim napisany wiek , np teraz mamy pow. 6 m-cy. Ze słomki mleko? Pierwsze słyszę, jakoś dziwnie mi to brzmi:p

A i następne szczepienie mamy w sierpniu, L ok, kloc ma 8m-cy, 10kg 300 g, 82 cm.

Ostatnia edycja:
Wiesz Chybra otacza mnie wiele matek "kroczących swoją mleczną drogą" drugi, a nawet trzeci rok... aż czasem strach przy nich o mm pomyśleć a co dopiero wspomnieć o wprowadzeniu dziecku, które 8 miesięcy było na cycku.

Ta zmiana czasu jakoś mocno wpłynęła na moje dziecko. Wczoraj wieczorem nam mocno płakała i myślałam, że to ze zmęczenia więc próbowałam cycka jej dać żeby się troche uspokoiła i wyciszyła ale nie była zainteresowana zupełnie. Podałam jej kaszke i tak wciągała, że jadła szybciej niż ja nabierałam kaszkę na łyżeczkę. Jak zjadła to zadowolona bawiła się jeszcze godzinę [emoji5]
Dziś w ciągu dni pięknie zjadła na śniadanie kaszkę, owoc z tubki, bo później obiadek (ale słoiczek bo domowe nagle ble), teraz znowu kaszka. Cycka jej podtykałam ale weźmie do buzi i zaraz pluje... ona chyba po prostu sama zaczyna się odstawiać bo nie wiem jak inaczej to tłumaczyć [emoji849]

Napisane na SM-A510F w aplikacji Forum BabyBoom

No właśnie Beatka czytałam, ze wywar z mięsa może być silnym alergenem i żeby z tym poczekać.

Tak jak Ola pisze 180ml to ok ale każde dziecko je inaczej.Ja filtruje wodę w dzbanku ale my mamy baaardxo twardą.Smoczek mam nr 3, u mnie nr 4 to do kaszek.Monti moja też ma zmiany, że hej, sama nie wie czego chce.Raz je a raz bunt, dziś pięknie jadła a wczoraj usta zaciśnięte heh

Napisane na KFDOWI w aplikacji Forum BabyBoom

Monti może rzeczywiście sama się odstawia, posmakowala jedzenia i woli normalne w dzien a w nocy może tak często się budzi żeby cycusia pocycac :) daj znać jak noc na mm :)

Aha zazdroszcze Mazur :*

Ja rosół też robię na mięsie i Iga je.
Makaron tez podaje z zupą ale najlepiej lubi jeść bez niczego i się nim bawi ;) jutro ma spaghetti :)
Ryby na razie je ze sloiczka dalej.

reklama
Hej

Monti u nas cyc w dzien to glowniez rana .Czasem daje jej o 12 ale Jagoda niebtraktuje tego jak jedzenie ona potrafi wydoic cycka beknac a zaraz zjesc miske zupy.W nocy karmie ja o 2 i 5 ( chodzi spac o 18) .Ale widze ze juz w ogole o 2 nie potrzbuje cyca bo pocyca minutke i zasypia...

Jagoda ma ponad 9 mies je juz wszystko.Zebow nie ma dalej.Sloiczki to glownie z ryba ale od czasu do czasu zje tez krupnik z cielecina bobovity innymi pluje.

Bardzo lubi tez jogurtu.Ogolnie to takie dziecko ktore zezre wszystko.A jak ktoa cos je lub pije i jej nie da to ryk na pol wioski...

No i tez jestemy po trzydniowce ..
A z waga nie wiem wazylam ja ostatnio poczatkiem lutego.Ale mysle ze ok 8kg za to dluga jest.Ubranka juz 74 powoli sa przymale.Chpc zalezy od firmy.

Napisane na LG-M160 w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry