reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy 2017

Poranna burza L też miał większą głowę od reszty ciałka, a zzo ja nie miałam np. Teraz te ćw co mamy też się L nie podobają ehhhh.

A rosołek, tak , pierwszy raz na wywarze z mięsa, L ma 8 m-cy, chcę sprawdzić po prostu czy coś mu wyjdzie:)

Uffff okna umyłam jednak :p A mama wzięła K na spacer, cudownie, bo ja po prostu miałam ochotę Go roznieść... W ogóle wszystko mi jakoś z rąk leci dzisiaj i nerwy mam ajjj no.

reklama
Dobra dziewczyny nadszedł dzień, w którym rozpoczynam eksperyment z mlekiem mm na noc. Moje dziecko budzi się co pół godz i za kazdym razem spbie popija z cycka. Muszę spróbować z mm bo niby mówią, że jak jest mleko z piersi to bobasowi wystarczy ale jakoś nie wydaje mi się to normalne żeby tak czesto budziła się na cycka.
Moja głowa do tego dorosła, karmiłam ją piersią ponad 8 miesięcy.... także chce spróbować mm. Te ostatnie dni z tym stałym budzeniem się powodują tylko narastająca złość u mnie a chyba nie o to chodzi.

I teraz moje pytanie do zaznajomionych w temacie. Kupiłam na próbę porcje mleka hipp 2. Do mieszanki używacie zwykłej kranówki przegotowanej?
Te 180 ml na które jest porcja wystarczą na posiłek?
Czy jeśli młoda potrafi pić i z butelki ze smokiem i z bidona ze słomką to w czym lepiej podać mm? Butelkę ze smokiem mam tylko jedną (medele), a widziałam, że pisałyście coś wcześniej o rozmiarach smoków.... ja się na tym kompletnie nie znam [emoji20]

Poradzcie coś bo zwarjuje [emoji849]

Napisane na SM-A510F w aplikacji Forum BabyBoom

Monti na ten wiek 180 lub 210ml to spoko porcja :) zalezy od apetytu dziecka :)

Ja podaje ze zwykłej bitelki. I nie widzialamX zeby mleko ktos podawał z butelki ze słomka, ale jesli potrafi z takiej pic, to czemu nie :)

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Monti jeśli podasz z rurką i sie naje to ja bym Ci to polecała, a nie zwyklą butelkę na mleko. Niestandardowe rozwiązanie, ale slomka ma wiele plusów nad butelką. A po co się cofać i wprowadzać na stale butelke ze smokiem, słomka to jednak wyższy poziom zaawansowania. Ja sama przechodzę z butelek ze smoczkiem na bidon lub otwarty kubek. Teraz kubek bo w bidonie poki co woda i jesli dojdziemy do takiej wprawy ze straty beda małe rezygnuje zupełnie z butelek. Mam nadzieje ze w najbliższym czasie sie to stanie.
Ja mam też Avent smok nr 4. Jestem też w posiadanii medela calma ale malo uzywałam bo podobno to wcale dobra butla nie jest. I w sumie ten smok taki twardy, nie wiem jak ma to imitować cycek?
Porcja dla mojej to 120 ml, jak jest mocno glodna to na noc wydoi 210 a w nocy 120-150. Wiec sama musisz zobaczyc jaka porcja bedzie odpowiednia dla Twojej.
Ale to jest tylko moja opinia, sama musisz strawdzic co lepsze dla Twojego dziecka [emoji6]

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Monti myślę, że nikt Cię nie będzie szykanował o dawanie mm, przynajmniej tu. Na zewnątrz to wiesz, terroryzm laktacyjny i te sprawy :p Trzymam kciuki.
My używamy butelki ze smokiem tommee tippiee, a gdy kupujesz smoka to jest na nim napisany wiek , np teraz mamy pow. 6 m-cy. Ze słomki mleko? Pierwsze słyszę, jakoś dziwnie mi to brzmi:p

A i następne szczepienie mamy w sierpniu, L ok, kloc ma 8m-cy, 10kg 300 g, 82 cm.

Ostatnia edycja:
Wiesz Chybra otacza mnie wiele matek "kroczących swoją mleczną drogą" drugi, a nawet trzeci rok... aż czasem strach przy nich o mm pomyśleć a co dopiero wspomnieć o wprowadzeniu dziecku, które 8 miesięcy było na cycku.

Ta zmiana czasu jakoś mocno wpłynęła na moje dziecko. Wczoraj wieczorem nam mocno płakała i myślałam, że to ze zmęczenia więc próbowałam cycka jej dać żeby się troche uspokoiła i wyciszyła ale nie była zainteresowana zupełnie. Podałam jej kaszke i tak wciągała, że jadła szybciej niż ja nabierałam kaszkę na łyżeczkę. Jak zjadła to zadowolona bawiła się jeszcze godzinę [emoji5]
Dziś w ciągu dni pięknie zjadła na śniadanie kaszkę, owoc z tubki, bo później obiadek (ale słoiczek bo domowe nagle ble), teraz znowu kaszka. Cycka jej podtykałam ale weźmie do buzi i zaraz pluje... ona chyba po prostu sama zaczyna się odstawiać bo nie wiem jak inaczej to tłumaczyć [emoji849]

Napisane na SM-A510F w aplikacji Forum BabyBoom

No właśnie Beatka czytałam, ze wywar z mięsa może być silnym alergenem i żeby z tym poczekać.

Tak jak Ola pisze 180ml to ok ale każde dziecko je inaczej.Ja filtruje wodę w dzbanku ale my mamy baaardxo twardą.Smoczek mam nr 3, u mnie nr 4 to do kaszek.Monti moja też ma zmiany, że hej, sama nie wie czego chce.Raz je a raz bunt, dziś pięknie jadła a wczoraj usta zaciśnięte heh

Napisane na KFDOWI w aplikacji Forum BabyBoom

Monti może rzeczywiście sama się odstawia, posmakowala jedzenia i woli normalne w dzien a w nocy może tak często się budzi żeby cycusia pocycac :) daj znać jak noc na mm :)

Aha zazdroszcze Mazur :*

Ja rosół też robię na mięsie i Iga je.
Makaron tez podaje z zupą ale najlepiej lubi jeść bez niczego i się nim bawi ;) jutro ma spaghetti :)
Ryby na razie je ze sloiczka dalej.

reklama
Hej

Monti u nas cyc w dzien to glowniez rana .Czasem daje jej o 12 ale Jagoda niebtraktuje tego jak jedzenie ona potrafi wydoic cycka beknac a zaraz zjesc miske zupy.W nocy karmie ja o 2 i 5 ( chodzi spac o 18) .Ale widze ze juz w ogole o 2 nie potrzbuje cyca bo pocyca minutke i zasypia...

Jagoda ma ponad 9 mies je juz wszystko.Zebow nie ma dalej.Sloiczki to glownie z ryba ale od czasu do czasu zje tez krupnik z cielecina bobovity innymi pluje.

Bardzo lubi tez jogurtu.Ogolnie to takie dziecko ktore zezre wszystko.A jak ktoa cos je lub pije i jej nie da to ryk na pol wioski...

No i tez jestemy po trzydniowce ..
A z waga nie wiem wazylam ja ostatnio poczatkiem lutego.Ale mysle ze ok 8kg za to dluga jest.Ubranka juz 74 powoli sa przymale.Chpc zalezy od firmy.

Napisane na LG-M160 w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry