reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2017

Pumelova, macierzyński wtedy placi zus to sie nazywa kosiniakowe? No nie firma i raczej nie w wysokości 80% wypłaty [emoji6]

Ola w - polskie dziennikarstwo woła o pomstę. Napiszą artykuł w którym chodzi o jedno a wynika drugie. Podali nr serii co jest zupełnie bez sensu - u mnie zgadza się kilka numerów! Ale serie leków są ogromne i te numery znajdują się w całym kraju. Chodziło o złe przechowywanie podczas przerw w dostawie pradu tak jak Aniek pisze. Dlatego powinni podać adresy placówek w których to bylo źle przechowywane wyedy rodzice szczepiący tam dalej by sibie pociągnęli sprawę, a tak to standardowo - byleby narobić szumu i zamieszania. Nie ma opcji żeby w szpitaly przerwa w dostawie prądu była bo oni mają obowiazek mieć agregat prądotwórczy, muszą być niezależni od sieci - jak wytłumaczyć chorym pod respiratorem albo wcześniaczkom w inkubatorach „trzymaj się prąd wróci jutro?” Także jedyne czym możnabyłoby się martwić to przychodnia czy mają takie coś. Ale też nie można popadać w skrajność mowa tu o poważnych powyżej 24h godzinnych awariach. Jak w przychodni nie ma 2-4 h prądu a produkty są w lodówkach to te lodowki trzymaja temp. Przychodnia nie ma obowiazku miec agregatu. Ja nie jestem na bieżąco z info bo irytuje mnie poziom przelazywanych info. Ale jak wczoraj napisałas to szukałam i te artukuły wszystkie są o kant d* rozbic. Nie stresuj się.

Aniek ja też bym polecala neurologa i innego dobrego pediatrę przed fizjo.

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

reklama
Hej dziewczyny, baardzo dawno się nie odzywałam bo mam teraz urwanie głowy, ale mam do Was gorącą prośbę jakbyście mogły wesprzeć tą małą istotkę bo czas leci, a środków wciąż brakuje... to dziewczynka z mojej okolicy, wszyscy starają się pomóc, tylko w jej przypadku czas jest największym wrogiem a suma do uzbierania ogromna... w linku jest opisana cała sytuacja, ja jak pierwszy raz przeczytałam to ryczałam jak bóbr patrząc na mojego śpiącego brzdąca Link do: Śmiertelny nowotwór w głowie mojej córeczki! Czas na ratunek – tylko do czwartku! jak możecie, udostępniajcie link

Emol to nie jest kosiniakowe tylko zasilek macierzynski platny przez zus zobacz sobie tytuly przlewu.Poza tym kosiniakowe wyplaca gops/mops.

Napisane na LG-K350 w aplikacji Forum BabyBoom

Maziajka to judith pisała ze macierzyński z ZUS u to kosiakowe. kosiakowe dostaje się jednorazowo z urzędu. Bo dostałam i kosiakowe i becikowe i tak było napisane na formularzylu a potem na potwierdzeniu. Nie można przekraczać dochodu ileś tam. Tak samo z ledwoscia ale zalapalismy się na 500+ na pierwsze dziecko. Bo mąż ma 1/4 etatu na umowie a ja miałam najniższą krajową. Jedyne co z ZUS u dostaje to 80% wynagrodzenie czyli 1200 zł. Resztę musiałam załatwiać w urzedzie.

Ostatnia edycja:
Maziajka biedna Jagoda, pewnie idź do lekarza musi przyjąć, raz mi tak samo w rejestracji powiedziała to jej powiedzialam że chce na pismie, że mi lekarz niemowlaka nie przyjmie zaraz dała kartotekę i do lekarza..

Aniek niestety nie wiem czy jakaś konkretna choroba. Dobrze mówisz idź lepiej sprawdź do lekarzy, a może to i taki urok.

U nas noc taka sobie o 22 Iga się obudziła, zjadła, była cala ciepła gorączka 39, dalam jej paracetamol i zrobilam okłady ale przez 2h nie umiała zasnąć tylko jeczala..później gorączki nie było, teraz znowu jest ehh innych objawów nie ma tylko gorączka..

Judith to nie kosiniakowe a zasiłek macierzyński i wynosi 80 % przez rok jeśli tak zlozycz lub 100%pol roku i 60 % drugie pół. O już wszystko napisał dziewczyny.
Kosiniakowe to 1000pln przez rok dla mam nie pracujących, uczących się, z KRUS . Becikowe to 1000 PLN jak masz dochody mniej niz 1922 na osobę, a jak dużo mniej (ale nie wiem ile) to jeszcze 1000.
Maziajka tak jak Ewella pisze jak nie będą chcieli przyjąć to proś odmowę na piśmie.
Ewella współczuję gorączki.
U nas troszkę lepiej w nocy. 3 karmienia na 10 godzin od 22 do 8

Napisane na MHA-L29 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Emol nie kosiniakowe nie distaje sie jednorazowo urzedu .Wy dostaliscie jakies dodatkowe becikowe .Kosiniakowe dostaje sie przez rok co miesiac wynosi 1000zl .Jest to dal kobiet ktore nie pracowaly albo studiowaly i zaszly w ciaze.Ty chyba wlasnie po porodzie dostaniesz przez rok kosiniakowe.
Moja bratowa miala wlasnie identycznie jak Ty.

Misia Ewella dokladnie tak zrobie ...niech mi to dadza na pismiem..stare babko co co tydzien lataja do lekarza miejsce zajmuja a ja co mam niemowlakowi zrobic? Chory ten kraj...

Ewella o kurcze moze zeby?

Napisane na LG-K350 w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry