reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2017

Hej, z okazji chwili wolnego bo młody się bawi spokojnie pomyślałam że napiszę :)
Wszystko zgrało się w jednym czasie: ostatnie 2-4 dni to pójście młodego do żłobka (ponoć bardzo dobrze sobie radzi), zaczął sobie siedzieć dam stabilnie i się nie wywraca już w ogóle (no chyba że zbyt się zagapi na coś do góry i chce popatrzeć dalej aż do tyłu :p ) i kp. To ostatnie przyznaje dużo walczyłam i teraz też myślę że jeszcze mocną walka bym mogła przeciągnąć ale szczerze- troszkę brakło mi już sił. Trochę mi wstyd za to, trochę czuję się zła bo obiecywałam sobie walczyć do ostatniej szansy, a teraz jednak po pół roku (prawie) jednak rezygnuje :/ myślę że jednak zrobiłam wiele, przecież z laktacja miałam problem już od początku. Więc bardzo długo przeciągnąłam.
O młody już się denerwuje xD więc tylko na szybko-dietę rozszerzamy, powoli to idzie ale idzie. Toleruje na razie wszystko, smaki to wiadomo owoce wsuwa z warzywami różnie :p gorzej z glutenem bo na 3 razy podane 3 razy miał później biegunkę więc zobaczymy jak będzie..
Ok spadam bo już młody domaga się uwagi :p
Aha noce dalej nie śpi :p

reklama
Ola w to moj 4 dni mlodszy tylko i takich rzeczy jeszcze nie robi :)

Aniek a duzo ja w nocy karmisz ? Co ile ?

Aim juz do zlobka ? Wracasz juz do pracy ? A z kp to moim zdaniem dlugo dalas rade :) nic na siłę, ze starszym synem karmilam tylko do 5 mc wiec wiem co czujesz

Hej,

Dziękuję za miłe słowa

Chyba wybiorę się ba diagnozę i z dyrektorka przedszkola porozmawiam. Jedyną przeszkodą którą mnie hamuje Jet to że Lenka należy do wstydliwych ale tak było od początku i szczerze mówiąc to wątpię aby rok zmienił to w jej zachowaniu. Szkoła byłaby w sumie bardziej kłopotliwe bo zajęcia podobno są od 8 do 13 A w przedszkolu jednak dłużej jest. Troche sie nad tym przedszkolem/szkola zastanawiam bo jakby poszla to bez problemu bym ja wozila i odbierala przez rok a jak za dwa lata by miala isc to sama by musiala szkolnym autobusem jezdzic i do swietlicy. Chociaz moj maz uwaza ze damy rade abym z Natka zostala do 3 lat tak jak to ze starszymi bylo ale ja juz sama nie wiem. Mam metlik w glowie. No nic dziękuję dziewczyny.

Ola myślę że jak daję Ci to spokój to chodź do pediatry po porady, Ty jesteś Mamą i to Ty znasz swoje dziecko najbardziej. A sprawdzić nie zaszkodzi.

Aniek moje wszystkie 3 w nocy się budziły na jedzonko i bardzo mnie to meczylo. Nawet jak około 10 mg przechodzilismy na mm. Ostatnio Natka też gorzej spała więc może u Was to skok? Bo u nas od wczoraj jakby lepiej...

Ja najchętniej bym już zmieniła Natce fotelik bo meczy mnie targanie npsidla jak idę do przedszkola no ale jeszcze z 2/3 miesiące. Na pewno kupimy 9-18 bo te na dluzej to wedlug mnie noe sprawdzają się przy przedszkolnych już dzieciach .

Dzisiaj pierwszy raz idę sama na koktajl do siostry;) trochę się "boje"jak mój mąż ogarnie 3 dzieci i jeszcze obiecał że łazienkę posprzątać hehe zobaczymy ;)

Miłego dnia

Witajcie [emoji5]
Mamusia - wiem że się nie powinno porównywać dzieci... Tym bardziej po Mai która była że wszystkim kompletnie do tyłu i nawet nie próbowałam jej z nikim porównywać... A jednak jak fizjoterapeutka powiedziala że Szymek leży na brzuchu jak trzymiesięczny bobas to jednak trochę się zmartwilam. A już jak zobaczyłam co wyczynia jego kuzyn to bardzo się zmartwiłam... [emoji41] Ech gdybym nie miała w otoczeniu dziecka w tym samym wieku to byłabym spokojniejsza [emoji23]

Kurcze lepiej to od razu wyśle bo mi zniknie. Cdn zaraz [emoji23]

Napisane na Redmi Note 4X w aplikacji Forum BabyBoom

Co do tv to ja broń boże nie mówię że puszczanie jest zle, nikogo nie oceniam. Ja naprawdę do tej pory sądziłam że może wywołać padaczkę u takich maluchow. My tv nie oglądamy tylko seriale wieczorem, więc u mnie nie leci. Stąd pytanie. Dziękuję Mumusia za wyjasnienie:-) czyli nie szkodzi niemowlakom jak patrzy np w telefon?

Katja biedactwo, szukaj pomocy!

Kasia moja mało je bardzo, parę łyżeczek:) trochę pewnie potrwa zanim się będzie tym najadac.

Agniesia bo najpierw jest raczkowania(w tyl, gratuluje!) A następnie czworakowanie czyli to właściwe już w przod:)

Aha83 ja w czwartek pojechałam do auchana na tygodniowe zakupy! Szalenstwo![emoji23][emoji23][emoji23]
Ja nie mam miesiączki ale biorę minipigulki;)
Śliczny ząbek [emoji173]

Judith gratuluje zabka!

Cdn

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom

Emol ale absolutnie tak nie mysl! Ja zadaje takie pytania, bo jedyne dzieci z jakimi miałam do czynienia to 3+. Wiec po prostu nie wiem co i kiedy dziecko powinno robic. A na przykładzie dzieci 3+ wiem, ze czesto „za szybko” rozwijające sie dziecko to wcale nie takie super jak to rodzice uważają. Ale nie chodzi nawet o doszukiwanie tylko wsYscy wokół mówili mi, ze 5miesieczne dziecko śmieje sie w głos. A Kuba duzo sie cieszy, ale bezgłośnie. Dlatego zapytałam pediatre. I ona podeszła do tego na luzie, ale jesli sie martwie to to zasugerowała. Ale w zwiazku z wnm i asymetria, bo to moze ale zupełnie noe musi byc powiazane z rożnego rodzaju zaburzeniami. I tyle.
Ja widze, ze jest rozumny, wiec nie martwie sie, ze sie złe, ze jakies upośledzenie czy cos takiego. Po prostu pytam Was, bo jedyna koleżanka ktora ma dziecko w miaaaare w podobnym wieku (jest z marca) nic nie pamieta... co jest dosc zrozumiałe ;) zwłaszcza ze ma 2 dziecko. No a nie chce czytac w necie, bo raz ze tam na każdej str inne ramy czasowe, a dwa wiaodmo... wpisujesz „katar” i dr Google mowi Ci, ze masz raka :D

Co do mleka: po 1 jak masz rozpisane na opakowaniu dawkowanie? Bo na mooom jest tylko ile miarek na ile wody. Wiec rozumiem ze mam podawać wedle zyczenia.. ale my przechodzimy jak skończymy to opakowanie 1. No i po 8 stycznia.
Po 2 moze jest jakos bardziej sycące i dlatego? Moze w coagu dnia sie tak najadł, ze juz na noc nie miał
Miejsca po prosu

Aniek No dziwne to. Tzn z ta woda moze nie tyle zmieniła zdanie ile wczensiej to nylo niewskazane, a teraz jak ma pol roku, to juz ok. Nie wiem, bo ja nie kp.
Ale co do spania to głupie ;/

Aim WOw! Juz zlobek! A przyzwyczajalas go wczesniej, zeby zostawał z kimś innym niz Ty czy mąż?

Czy któraś juz zaczęła podawać gluten, a jesli tak to kasza manna czy cos innego? Ja sie poradziłam pediatry to pol łyżeczki ugotowanej kaszy dziennie. Przez 3dni. A potem powoli mozna coraz wiecej. Ale musze kupic najpierw :D

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Ewella co za burżujstwo, masz dwa łóżeczka? [emoji2]

Aniek, u nas jak był bunt na brzuszek to też jak Hanka nie spała, czy nie była na spacerze to leżała na podłodze a ja co jakiś czas ją na brzuch dawałam. Nic innego nie byłam w stanie zrobic bo ciągle to ale opłaciło się. Trzymam kciuki, uda się na pewno [emoji6] o ludzie wybudzać? To może nie zadziałać..

Ola ja podaję gluten od 3 dni chyba. Ja podaję manne bobovity póki co a jak zacznie jeść normalnie to mam już kaszki Holle [emoji14]

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Aim też walczyłam z laktacja, 2 miesiące na samym kl, potem mieszanie. Karmilam tak 5,5 miesiąca więc i tak nie mogę narzekac. Dużo zrobiłaś nievprsejmuj się, czasami trzeba odpuścić. Co do żłobka fajnie że już jest od pół roku, u mnie w okolicy nawet takich nie ma, ale i tak puszcze Artura jak będzie miał ponad 1 rok.

Ola w robię tak jak na opakowaniu. W ciągu dnia normalnie je to co mu przygotuje ale na noc już nie. Więc to na pewno Noe to ze mleko mu nie smakuje. Zmieniłam nawet kolejność. Ze nie ma 2 butelek pod rząd. Czyli 17.30 i 20.30 tylko 15.30 mleko, 17.30-owoc i 20.30 mleko.
Możliwe że się najada ale tak gwałtownie by mu zmniejszyło się zapotrzebowanie. Używamy 2 od 5 dni i dopiero od 2 dni mamy ten problem.
My glutenu jeszcze nie podajemy bo po prostu nie mam jak. Całe dnie mamy rozpisanie w jedzonko i musimy mieć te chociaż 4 posiłki mleczne.

Aniek to pediatra zaszal z wnioskami. Serio jakby miała już 6 lat. A mąż nie pracuje ze miałby wstawać w nocy.

reklama
Emol z tego co się orientuję to dziecko w tym wieku ma zjeść ok 800-900ml mleczka a jak już się rozszerza dietę to ok 180ml z tego powinno być np zupki ale to tak orientacyjnie.U mnie to wychodzi ok 7x120ml, u kogoś innego może być np 5x180...
Aniek to pediatra zaszalała:) co do kp w nocy w tym wueku to nie za bardzo się znam ale chyba ogólnie trzeba już to chyba wyregulować, nie jestem pewna czy w tym wieku dziecko powinno być wciąż karmione na żądanie...hmmm.Co do wstawania męża...ma to swój sens ale podejrzewam, że gorzej z realizacją:)
Aim nie miej wyrzutów sumienia, wiem że łatwo się mówi a gorzej robi ale jak synek rozwija się prawidłowo to najważniejsze.Ja też miałam moralniaka z tego powodu ale jak zobaczyłam jaka jest szczęśliwa po butli to odpuściłam sobie...
Madzik da se mąż radę:) może nie będzie tak perfekcyjnie jakbyś chciała hihi ale ostatnio czytałam, że rodzice muszą być różni, że to dobre dla dzieci:)Wogóle czytam fajną książkę ( w końcu czytam!!:d) Jak być mężem i ojcem.Wprawdzie książka jest dla mężczyzn ale coo tam:) W każdym bądź razie już mi uświadomiła kilka błędów jakie popełniam i jestem za to wdzięczna;)

Napisane na ASUS_Z00VD w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry