reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2017

Kasia_831 owszem obywatelka Polski ma prawo do bezpłatnej opieki w czasie ciazy, porodu i połogu, nawet gdy nie jest ubezpieczona, pod warunkiem ze nie pracuje i nie odprowadza składek w innym państwie europejskim. Karta ubezpieczeniowa europejska jest potrzebna na wypadek leczenia nieplanowanego i wtedy np. w razie wypadku przysługuje mi bezpłatna pomoc. Natomiast do leczenia planowanego, do którego mam pełne prawo jako osoba pracujące i odprowadzająca składki w UE, co trzeba 100 razy im tłumaczyć, ale oni wiedza lepiej, potrzebuje zgody tutejszej kasy chorych. I właśnie porod to jest leczenie planowane ( chyba ze odbędzie się na 2 tyg przed lub po planowanym terminie). I dlatego tutaj potrzebuje ich zgody, ponieważ taką opiekę mogą zapewnić mi na miejscu. Wiec musiałam im przestawić pare pism z polskiego szpitala, ze napewno mnie przyjmą, kto jest moim lekarzem prowadzącym i czy na pewno w tym szpitalu pracuje gdzie będę rodzic ( dziwne bo tutaj ciąże prowadzi położna i ona nie bedzie przy moim porodzie, gdyż nie pracuje wogole w szpitalu), ile bedzie kosztował porod. Problemem było zeby szpital wydał takie dokumenty, nie bardzo chcieli, ale mojego tatę wysłałam i na szczęście wydali[emoji6] Wysłałam tym idiotom, ale zgubili te dokumenty i twierdzili ze nic nie wysyłałam. Dzięki Bogu nie wysłałam oryginałów, wiec jeszcze raz in wysłałam. Chyba maja mnie juz tak dosyc w tym urzędzie, bo ciagle dzwonię i coś chce. Tutaj nie są do tego przyzwyczajeni, bo jak Szwedowi powiesz ze nie da się czegoś załatwić to powie trudno, nie da się i odpuszcza. A jak wiem ze się da, bo znam prawo europejskie, wiec odwołuje się po kilka razy i nie odpuszczam.
Ufff, napisałam moje kolejne wypociny[emoji6]

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
ahaaaa, nie wiedziałam:) Dobrze, że mam tą kartę w takim bądz razie:) wprwadzie zamierzam rodzić w UK ale jak pojadę w maju do Pl i nie daj Boże musiałabym skorzystać z nfz...

reklama
ahaaaa, nie wiedziałam:) Dobrze, że mam tą kartę w takim bądz razie:) wprwadzie zamierzam rodzić w UK ale jak pojadę w maju do Pl i nie daj Boże musiałabym skorzystać z nfz...

Pewnie lepiej zawsze być przygotowanym. Nigdy nie wiadomo co się może wydarzyć, nawet nogę można złamać i juz byłby problem, może nie wszędzie, ale znając życie to ktoś niedoinformowany zawsze może się czepić. Ja rodzic pójdę z tym pismem co mi wydali, tez nie mam pewności na kogo trafie i czy nie bedzie się ktoś czepiał.

Pumelova - spróbuje tam jeszcze pozniej zadzwonic bo w cenniku maja napisane usg 3d - 50 zl :D ale moze to tez tylko tyczy sie prenatalnych i trzeba doplacac jak chce sie miec w 3d obraz :D
Z tymi ruchami tez tak mialam , ze jak rano nie kopał to sie stresowałam ze czemu nie kopie skoro zawsze rano go czułam[emoji14]oczywiscie mi juz przeszło bo teraz czesciej sie rusza ale tez wiem ze na poczatku te ruchy sa nieregularne :D poza tym kazdy sie smial jak ja marudziłam , ze on malo kopie i mówli: bo jest luniuszkiem tak jak mamusia [emoji41]
A placisz cos za ta szkole rodzenia ? W szpitalu w Chorzowie w ktorym bede rodzić tez jest , ale kompletnie nie wiem co i jak :D

Ola W. - u mnie juz glownie jest myśl : jak to bedzie wyglądać jak w koncu maly sie urodzi i ze juz nie moge sie doczekać :D Widziałam własnie wczoraj twoje zdj na brzuszkach i kurde , serio mam wrazenie ze nasze są identyczne :D

Napisane na LG-D855 w aplikacji Forum BabyBoom

Ja mam mega obawy o rozwoj dziecka (przez prace) i o to czy ja sobie dam rade... ale staram sie myslec pozytywnie :)

Hah! Moze sa ;D mając dzien różnicy jest duże prawdopodobieństwo :D ale wychodzisz na tym lepiej, bo go Twoja druga (?) ciaza, a u mnie pierwsza ;p

Pumelova - a myslalam ze w szpitalu beda miec jakos taniej i tez widzialam ze w paru miejscach sa darmowe szkoly rodzenia :D jak narazie komórkowy tel nie odpowiada , a na ten numer stacjonarny to ciagle jestem albo druga albo pierwsza w kolejce a jak juz czekam kilka minut to na koncu wlacza sie poczta glosowa [emoji23] napisalam maila :o a co do łożyska to mam napisane że jest ułożone na przedniej scianie wysoko[emoji14]ale ruchy czuje w kazdym miejscu ;P jeszcze lekarz mi powiedział ze urodze duze dziecko ale mysle ze nie bedzie zle :D po prostu jest starszy i licze wlasnie termin z usg pierwszych prenatalnych bo wlasnie z tym terminem ciagle sie zgadza :D

Ola W. - tylko mysl pozytywnie [emoji123] zadnej innej mysli do siebie nie dopuszczaj:p coś ty , to moja pierwsza ciąża :D mam 4kg na plusie ale bardzo mnie cieszą te kilogramy [emoji173]

Napisane na LG-D855 w aplikacji Forum BabyBoom

Madziazt nie wszystkie są takie małe:D

Megan no w tej nie ma darmowych;) ale i tak idę. Dziwne że nie możesz się dodzwonić, ja tam dzwoniłam w sumie z 5 razy i nigdy nie miałam problemu :D

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Do góry